Καλπάζουν οι τιμές των κατοικιών

Καλπάζουν οι τιμές των κατοικιών

Συνεχή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων, με το ελληνικό real estate να αποδεικνύεται…αθάνατο εάν ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει βρεθεί αντιμέτωπο-όπως και συνολικά η οικονομία- με την πανδημία και τα συνεχή lockdowns και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει αλλάξει τις μακροοικονομικές συνθήκες. Είναι ενδεικτικό ότι στην αύξηση, την Ιούνιο, του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, συμβολή σε ποσοστό 30,9% είχε ο επιμέρους δείκτης της στέγασης που περιλαμβάνει τις τιμές των ενοικίων που καλπάζουν. Πράγματι, τα μισθώματα τραβούν την ανηφόρα λόγω ισχυρής ζήτησης που δεν μπορεί να καλύψει η υφιστάμενη προσφορά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Δανός / Bnp Paribas, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση, κατά 8,6%, ενώ είχε προηγηθεί άνοδος κατά 7,4% και κατά 4,5% τις χρονιές 2021 και 2020 αντίστοιχα.

Επίσης, η μέση ζητούμενη τιμή διαμερισμάτων αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Υπολογίζεται ακόμη ότι το διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος, οι ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση στα Νότια προάστια έφτασαν στο peak τους στα 3.067 ευρώ ανά τ.μ. Αλλά και οι τιμές στα Βόρεια προάστια, σύμφωνα με τη Δανός, κατέγραψαν το β΄ τρίμηνο άνοδο, έχοντας διαμορφωθεί σε περίπου 2.583 ευρώ ανά τ.μ. Μάλιστα, την μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή κατέγραψε ο Πειραιάς με άνοδο 11,9% το β΄ τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Τα ενοίκια

Όσον αφορά τα μισθώματα, εμφάνισαν, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αύξηση κατά 8,5%, σε ετήσια βάση, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους δύο ενοικιαστές αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο, σύμφωνα με την Δανός / Bnb Paribas. Αυτό το πρόβλημα είναι έντονο ιδίως στις φοιτητικές κατοικίες όπου μόνο 1 στα 10 τέτοιου είδους ακίνητα είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση σε τιμές έως 300 ευρώ που αφορούν στούντιο πρώτου ορόφου με εμβαδόν από 21 τ.μ. σε 30 τ.μ.

Βασική αιτία για την άνοδο των ενοικίων είναι και η αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων που οδηγεί σε μείωση των διαθέσιμων ακινήτων. Ένας ακόμη θεμελιώδης λόγος για τον οποίο οι τιμές αυξάνονται είναι το γεγονός ότι οι ονομαστικές αξίες, αυτές, δηλαδή, που ζητούν οι πωλητές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύονται. Αντίθετα, οι τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται οι αγοραπωλησίες είναι χαμηλότερες έως και κατά 20%, συγκριτικά με τις αρχικά ζητούμενες τιμές, αλλά δεν καταγράφονται

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας AirDNA, στο πλαίσιο σχετικής διαδικτυακής εκδήλωσης του ULI (Urban Land Institute), έως τις 12 Ιουνίου υπήρξε, σε όλη την Ελλάδα, αύξηση της ζήτησης (με βάση τον αριθμό των κρατήσεων) για την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου κατά 27%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Υπολογίζεται, δε, ότι φέτος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 1,3 εκατ. κρατήσεις για βραχυχρόνιας ενοικίασης καταλύματα έναντι 600 χιλ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Ευρύτερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση των τιμών των ακινήτων ενισχύει την κατανάλωση, επειδή τα νοικοκυριά αισθάνονται πλουσιότερα, παρότι, ενδεχομένως, δεν έχουν προχωρήσει στην πώληση του ακινήτου τους. Αντίστοιχα, η πτώση των τιμών συνδέεται με τη μείωση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση την επιβράδυνση του οικονομικού κλίματος.