Χρηματιστήριο: O τραπεζικός κλάδος πυροδοτεί το θετικό ξεκίνημα του 2022

Χρηματιστήριο: O τραπεζικός κλάδος πυροδοτεί το θετικό ξεκίνημα του 2022

Το ξεκίνημα της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε κάτι εντυπωσιακό: Η αγορά πήγε κόντρα στις απώλειες των διεθνών χρηματιστηρίων και εκμεταλλευόμενη το γύρισμα από τα χαμηλά των αμερικάνικων δεικτών, συνέχισε και χθες την έντονη ανοδική της κίνηση.

Με αυτό τον τρόπο κατέγραψε υψηλά δύο ετών ( από τον Ιανουάριο του 2020) υπερβαίνοντας το υψηλό όλου του 2021, κίνηση που πυροδοτήθηκε κυρίως από τον Τραπεζικό κλάδο. Ο πολύπαθος τομέας της αγοράς  μετά από πολύμηνη «κουραστική» συσσώρευση εκτονώθηκε ανοδικά με ιδιαίτερη ορμή, η δε δομή της ανόδου δημιούργησε βάσιμες υποψίες  για κλείσιμο short θέσεων. Φυσικό επακόλουθο ο τζίρος να εκτοξευτεί σε σχέση με τα συνήθη δεδομένα με καθαρό όγκο συναλλαγών στα 105 εκατ. ευρώ και προσθέτοντας τις προσυμφωνημένες συναλλαγές , ο συνολικός τζίρος προσέγγισε τα 118 εκατ. ευρώ.

Στις 17 Δεκεμβρίου στο άρθρο μας είχαμε επισημάνει την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τον κλάδο εκ μέρους διεθνών οίκων, γεγονός που διαφαίνεται και στο συγκριτικό γράφημα  του Γενικού Δείκτη με τον Τραπεζικό δείκτη.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ  ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ- ΔΕΙΚΤΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Οι παράγοντες που συγκρατούν την όποια διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές δεν έχουν εκλείψει και διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση του ενεργειακού κόστους  και οι αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά η πορεία της μετάλλαξης Οmicron που φαίνεται να είναι λιγότερο επικίνδυνη για νοσηλεία και απώλεια ζωής, δίνει την ελπίδα για μικρότερες πιέσεις στα συστήματα υγείας και επομένως για λήψη «μαλακών» περιοριστικών μέτρων που δεν θα νοθεύσουν σε μεγάλο βαθμό το αφήγημα της ανάπτυξης.

Στην ελληνική αγορά παρότι ο τραπεζικός κλάδος έδωσε πιο ηχηρή αντίδραση, είναι λάθος να μην επισημαίνουμε είτε blue chips , είτε κλάδους που διατηρούν ισχυρή παρουσία υποβοηθώντας και τους μεγάλους δείκτες στην προσπάθεια προσέγγισης των 950 μονάδων που είναι τα υψηλά 2,5 ετών. Ο ΟΤΕ επί παραδείγματι κινείται προς  τα υψηλά 13 ετών και 7 μηνών στα επίπεδα του Ιουνίου του 2008, ενώ ο κλάδος της πληροφορικής παρά το γεγονός ότι κατέκτησε το «βραβείο»  όσον αφορά την καλύτερη απόδοση του 2021, συνεχίζει να διακρατεί την θετική συμπεριφορά του αποτυπώνοντας τις προοπτικές του 2022. 

Το αναμενόμενο γεγονός της εβδομάδας είναι η ετυμηγορία του Οίκου Fitch  για το αξιόχρεο της χώρας την Παρασκευή με τους αναλυτές να εκτιμούν τουλάχιστον την αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

Σύμφωνα με την JP Morgan  η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης έως τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023 είναι το βασικό σενάριο. Στηρίζει την εκτίμησή της στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα τροφοδοτηθεί από την εκταμίευση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης γεγονός που θα μεταφραστεί και ενδεχομένως προεξοφλητικά και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαγραμματική συμπεριφορά των δύο μεγάλων δεικτών ΓΔ και FTSE δεδομένης της προσέγγισης των υψηλών διετίας  είναι ιδιαίτερα σημαντική:

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – HMEΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο σχηματισμός island που επισημαίνεται με τον πορτοκαλί κύκλο στο γράφημα, επιβεβαίωσε την ανοδική κίνηση του δείκτη, που επιταχύνθηκε μετά και την ανοδική διάσπαση των απλών κινητών 50 και 200 ημερών και με στόχο τα υψηλά των 950 μονάδων. Ενδεχόμενη διόρθωση θα βρει σημαντική στήριξη στις 904 μονάδες και κατόπιν στις 880 μονάδες.

FTSE – ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ανάλογη εικόνα και στον FTSE  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που υπερέβη ήδη τα υψηλά του 2021 και απειλεί τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020 στις 2371 μονάδες.  Ενδεχόμενη διόρθωση, συναντά την σημαντική στήριξη των 2170 μονάδων και το πλέγμα των δυο κινητών 50 και 200 ημερών στο επίπεδο των 2155 μονάδων.