Θα ηγηθούν οι τράπεζες της επόμενης ανοδικής κούρσας στο Χρηματιστήριο;

Θα ηγηθούν οι τράπεζες της επόμενης ανοδικής κούρσας στο Χρηματιστήριο;

Ο μεγάλος Ανδρέ  Κοστολάνι είχε πει ότι υπάρχουν εβδομάδες  που καλό είναι οι επενδυτές να μην ασχολούνται με την αγορά και να προτιμούν μια βόλτα στο βουνό ή τη θάλασσα, ώστε να «καθαρίσει» το μυαλό τους.  Αυτή είναι ακριβώς ή φάση που ζούμε τώρα με την ελληνική αγορά, που συνεχίζει  να κινείται κάτω από τις 900 μονάδες  ταλαιπωρώντας τους εμπλεκόμενους.

Η εβδομάδα κλείνει με σημαντικά γεγονότα και κυρίως τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών που παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την επόμενη φάση της νομισματικής τους πολιτικής. Η FED προχθές βράδυ  ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει ομόλογα 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα από τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 30 δισ, με αποτέλεσμα  την επάνοδο των χρηματιστηριακών  δεικτών σε θετικό πρόσημο.

Η Fed άφησε ανοιχτό  παράθυρο για  έως τρεις αυξήσεις στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της μέσα στο 2022, αντί τις μιας που προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο.  Όσον αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ  το ενδιαφέρον της Ελλάδας, είναι μεγάλο, καθώς αναμένει εξελίξεις  σε σχέση με την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων δεδομένης της ολοκλήρωσης του προγράμματος PEPP το Μάρτιο του 2022.

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Από τεχνική άποψη ο Γενικός Δείκτης έχει  τις 930 μονάδες ως ανοδικό ορόσημο τη φετινή χρονιά και είναι σαφές ότι  παρά την κίνησή του από τα πανδημικά χαμηλά ο τραπεζικός κλάδος  με την πολύμηνη συσσώρευση του σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας, έχει συντελέσει  τα μέγιστα ώστε το ορόσημο αυτό να καταστεί προσώρας μη υπερβάσιμο.

Ήδη βαδίζοντας προς το τέλος της χρονιάς και εν αναμονή  ενός 2022 που δύσκολα μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί από τώρα λόγω του πληθωρισμού και του αυξημένου ενεργειακού κόστους, οι ξένοι οίκοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες. 

Την αρχή έκανε η HSBC τον προηγούμενο μήνα που προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία των ελληνικών τραπεζών αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο Ταμείο Ανάκαμψης βελτιώνοντας τις εκτιμήσεις της για τα εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι το τέλος του 2026, αυξάνοντας και τι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για την αποδοτικότητα ενσώματων κεφαλαίων (δείκτης ROTE) κατά 40 μονάδες βάσης στο 8%.Επιπλέον, η HSBC αναμένει ότι τα βασικά λειτουργικά έσοδα θα φτάσουν το 28% σε CAGR (σύνθετος ρυθμός ετήσιας αύξησης) μεταξύ της χρονικής περιόδου 2020 – 2024. Οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν ελκυστικές με discount 45% από τις ομότιμες τράπεζες της περιοχής EEMEA με βάση τον εκτιμώμενο, για το 2022, δείκτη P/BV. 

Ακολούθησε μόλις προχθές η JP Morgan προβαίνοντας σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, από neutral σε overweight για το 2022 χαρακτηρίζοντας ως ελκυστικές τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, τηρώντας ουδέτερη στάση για τη μετοχή της Πειραιώς. Και η JP Morgan θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει την πιο εντυπωσιακή αύξηση στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Η τράπεζα θεωρεί ότι  η ώθηση στην ανάπτυξη από τις κοινοτικές επενδύσεις και από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 της κυβέρνησης, θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά σε ενδεχόμενες πιέσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών λόγω της μείωσης των ΝΡΕs. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσδίδει στο γενικότερο τραπεζικό σύστημα και το πώς διαβλέπουν τα μελλούμενα ξένοι επενδυτές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα μεγάλα τραπεζικά «σπίτια»  στοχεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επομένως,  το τραπεζικό τοπίο –και αυτό έχει σημασία και για τις ελληνικές τράπεζες- θα γίνει ανταγωνιστικότερο.

Σε αυτό πλαίσιο, μια ματιά στην εβδομαδιαία διαγραμματική πορεία των  τραπεζικών μετοχών εν όψει του φινάλε της φετινής χρονιάς  είναι απαραίτητη :

ΕΤΕ 

Η μετοχή επιβεβαίωσε την ανοδική διαφυγή από το συμμετρικό τρίγωνο και προετοιμάζει την ανοδική διάσπαση των 2,81 ευρώ ,που θα δώσει κίνηση προς τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2019 στα 3,15 ευρώ. Ενδεχόμενη άρνηση υπέρβασης αυτού του επιπέδου, θα επαναφέρει πιέσεις  στη μετοχή με στήριξη στη ζώνη 2,36-2,42, επίπεδο από το οποίο διέρχεται και ο εκθετικός κινητός μέσος των 50 εβδομάδων.

ΕΥΡΩΒ 

Η μετοχή προσέγγισε πρώτη τα προ πανδημίας επίπεδα οδηγώντας τον τραπεζικό κλάδο , αλλα δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την υπέρβαση των 0,9550 ευρώ, κινούμενη διορθωτικά προς την ζώνη 0,8674- 0,8410 επίπεδο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 εβδομάδων. Επιστροφή της μετοχής πάνω από τα 0,9550 ευρώ θα δώσει κίνηση προς τα υψηλά του 2018 στη ζώνη 1,02-1,06 ευρώ.

ΑΛΦΑ 

Η μετοχή αρνήθηκε να διαφύγει από το συμμετρικό τρίγωνο και να διασπάσει τη ζώνη 1,1740-1,2050 και κατά συνέπεια υποχώρησε προς τη  σημαντική στήριξη των 1,0280. Από τα  1,05 ευρώ διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 50 εβδομάδων , παρέχοντας και αυτός στήριξη. Επιστροφή στην ανοδική κίνηση θα έχει ως στόχο την υπέρβαση της ζώνης 1,1740-1,2050 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 1,3020 ευρώ.

ΠΕΙΡ

Η καθοδική διάσπαση του μεγάλου συμμετρικού τριγώνου, «πλήγωσε» την διαγραμματική εικόνα της μετοχής και η μετοχή προσπαθεί να επανέλθει προς την αντίσταση των 1,4170 ευρώ. Μόνο πάνω από αυτό το σημείο, ο τίτλος θα δρομολογήσει την επάνοδό του  προς την αντίσταση των 1,5280 ευρώ. Στο αρνητικό σενάριο, αδυναμία υπέρβασης των 1,4170 ευρώ, θα επαναφέρει τη μετοχή σε καθοδική τροχιά με ενδεχόμενο ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.