Γιατί η μεγάλη πτώση δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα
Shutterstock
Shutterstock
Πετρέλαιο

Γιατί η μεγάλη πτώση δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα

Έως τα 77,91 δολάρια/βαρέλι βρέθηκαν χθες τα συμβόλαια στο Brent με αφορμή την ανακοίνωση ότι ενισχύθηκε η ανάκαμψη της προσφοράς από τη Νιγηρία, οδηγώντας τη συνολική παραγωγή πετρελαίου από τον OPEC σε αύξηση, παρά τις αποφάσεις του Νοεμβρίου για μεγαλύτερη περικοπή της προσφοράς λόγω της αποδυνάμωσης των τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Reuters λοιπόν, τον Δεκέμβριο ο ΟΠΕΚ άντλησε 29 εκατ.βαρέλια, αυξημένα κατά 120.000 βαρέλια σε μηνιαία βάση-την περασμένη εβδομάδα έρευνα του Βloomberg τοποθέτησε το νούμερο αυτό στα 150.000 βαρέλια την ημέρα- κυρίως χάρη στην ανάκαμψη της παραγωγής της Νιγηρίας από διακοπές λειτουργίας.

Πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία, στην οποία οι αρχές της Νιγηρίας τον Οκτώβριο ανακάλυψαν μια παράνομη υποβρύχια σύνδεση 2,5 μιλίων από τον τερματικό σταθμό εξαγωγών Forcados. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου NNPC, η σύνδεση αυτή «έκλεβε» από τη Νιγηρία αθόρυβα για περίπου εννέα χρόνια περίπου 600.000 βαρέλια/μέρα αργού πετρελαίου.

Παρόλα αυτά, η Νιγηρία και πάλι είχε τη μεγαλύτερη υστέρηση στην ποσόστωση παραγωγής του ΟPEC+, μαζί με άλλα αφρικανικά μέλη του OPEC όπως η Αγκόλα –τα περισσότερα αφρικανικά κράτη υποφέρουν από έλλειψη επενδύσεων και νέων έργων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής- αν και η παραγωγή της έφτασε στο υψηλό οκτώ μηνών, στα 1,35 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα.

Στην αρχή του άρθρου μιλήσαμε για αφορμή καθότι αν κοιτάξουμε συνολικά τα νούμερα, η παραγωγή αργού πετρελαίου του OPEC συνεχίζει να υπολείπεται των καθορισμένων ποσοστώσεων. Τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ που έπρεπε να μειώσουν την παραγωγή άντλησαν 780.000 βαρέλια ανά ημέρα κάτω από τον στόχο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters. Το έλλειμμα τον Νοέμβριο ήταν στα 800.000 βαρέλια ανά ημέρα. 

Επιπλέον, δημοσιεύτηκε η έκθεση του Αφρικανικού Επιμελητηρίου όσον αφορά την αναμενόμενη παραγωγή της Λιβύη τα επόμενα χρόνια. 

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ακόμα και αν σταματήσουν οι συγκρούσεις και επικρατήσει πολιτική σταθερότητα, η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου στην αφρικανική Λιβύη αναμένεται να φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2024. 

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι τελείως διαφορετικές από τις δηλώσεις της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα μπορούσε να παράγει 3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα σε δύο έως τρία χρόνια, ενώ για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, θα αναφέρουμε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Λιβύης τον Δεκέμβριο ήταν κατά μέσο όρο πέριξ των 1,133 εκατομμυρίων βαρέλιων/μέρα. 

Η αγορά του πετρελαίου η οποία ήδη είναι πιεσμένη λόγω των εξελίξεων με την εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα, υπεραντέδρασε στα χθεσινά νέα, με αποτέλεσμα οι τιμές του Βrent να απομακρυνθούν για άλλη μια φορά από την αντίσταση του κινητού μέσου των 50 ημερών, πέριξ των 87 δολαρίων/βαρέλι και να πλησιάσουν με συνοπτικές διαδικασίες την στήριξη των 75 δολαρίων/βαρέλι.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, αν χαθούν τα 75 δολάρια/βαρέλι τότε ανοίγει ο δρόμος για τα 69 δολάρια/βαρέλι και αν και αυτή η στήριξη δεν λειτουργήσει, τότε κατά το πρώτο τρίμηνο δεν αποκλείεται να δούμε τιμές ακόμα και μεταξύ των 60-63 δολαρίων/βαρέλι. Όλα αυτά όμως σε αυστηρώς βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς δεν αλλάζει η μεγάλη εικόνα για τον κλάδο. Βλέπετε, αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο με την πιθανότητα μιας σοβαρής ύφεσης, η οποία θα παρασύρει ούτως ή άλλως τα πάντα, μαζί και τις πετρελαϊκές τιμές.

H μεγάλη εικόνα

Στο outlook του 2023 η στήλη είναι αισιόδοξη για τις τιμές του αργού πετρελαίου ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, παρά το γεγονός ότι θα είναι μια χρονιά με εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις.

Ο βασικός λόγος της αισιοδοξίας αυτής εδράζεται στην εκτίμηση ότι θα ανεβεί η ζήτηση από την Ασία από το Απρίλιο και μετά, περίοδος κατά την οποία αναμένεται το άνοιγμα εκ νέου της Κίνας και η αύξηση της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

Την ίδια στιγμή 

-Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί περαιτέρω λόγω του εμπάργκο της ΕΕ για το ρωσικό αργό αλλά και για τα διυλισμένα προϊόντα το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου. 

Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι η Κίνα, η Ινδία και οι λοιπές ασιατικές χώρες θα καλύψουν το κενό της ζήτησης εκμεταλλευόμενες τη μεγάλη έκπτωση του ρωσικού πετρελαίου, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UBS δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές ρωσικών βαρελιών από Ασιάτες πελάτες. 

Μάλιστα για τον Δεκέμβριο τα στοιχεία δείχνουν πτώση περίπου 500.000 bpd του ρωσικού αργού προς την Ασία, καθώς  υπάρχει ένα όριο όσον αφορά το πόσα επιπλέον βαρέλια αργού μπορούν να πάρουν η Κίνα και η Ινδία.  

Εξετάζοντας τα δεδομένα από το 2006 οι αναλυτές της UBS κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα σπάνια εισάγει περισσότερο από το 20% του αργού της από μια χώρα. Προφανώς η Κίνα αποφεύγει το λάθος της Ευρώπης να εξαρτηθεί ενεργειακά υπερβολικά από μια και μόνο χώρα, προτιμώντας να διατηρήσει το μέγιστο μερίδιο ενός εξαγωγέα στο 20%. Έτσι, αν και μέχρι στιγμής η ρωσική παραγωγή κράτησε καλά, το 2023 πολύ δύσκολα θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής.

-Η αύξηση παραγωγής από ΗΠΑ και OPEC+ θα είναι μέτρια λόγω των πολυετών υποεπενδύσεων στην εξόρυξη που έχουν μειώσει τις δυνατότητες αυξημένης προσφοράς ,ενώ ο μόνος που μπορεί να αυξήσει απεριόριστα και άμεσα την προσφορά, η Σαουδική Αραβία, πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, καθότι δίνει προτεραιότητα στην προστασία των τιμών. 

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο OPEC+ θα προσθέσει περίπου 1,3mbpd το 2023 ενώ οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Νορβηγία θα ηγηθούν της αύξησης της παραγωγής εκτός OPEC+, αλλά ειδικά οι προμήθειες από τις ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι μικρότερες σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα. 

-Τα εμπορικά και στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την ΙΕΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004. Με την πλεονάζουσα χωρητικότητα να αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται το 2023, οι χώρες του ΟΟΣΑ θα ξαναρχίσουν την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους με εντατικό μάλιστα ρυθμό αυτό το καλοκαίρι. 

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να ξαναγεμίζει τα αποθέματά της μετά τη μεγάλη μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων 2022. Η Ευρώπη και η Ασία ενδέχεται ακολουθήσουν επίσης το παράδειγμά των ΗΠΑ. 

Συμπερασματικά, οι υψηλότερες τιμές είναι απαρραίτητες τόσο για να επιβραδυνθεί η ζήτηση πετρελαίου όσο και για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε νέα παραγωγή, ενώ η μείωση της ρωσικής παραγωγής πιθανότατα να συμπέσει με την περίοδο αύξησης των στρατηγικών αποθεμάτων και της ζήτησης για πετρέλαιο από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή εστιάζεται κυρίως στην περίπτωση μιας βαθιάς ύφεσης που μπορεί να αναστρέψει την εικόνα επιβαρύνοντας την ανάκαμψη της ζήτησης. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες