Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών για 10.000 υποθέσεις
Υπουργείο Οικονομικών

Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών για 10.000 υποθέσεις

Λύσης στις φορολογικές υποθέσεις που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών καλώντας τους φορολογούμενους σε «διαπραγματεύσεις». Οι υποθέσεις αυτές έρχονται από το παρελθόν και λόγω της αδυναμίας των δικαστηρίων να τις εκδικάσουν παραμένουν στα συρτάρια για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο. Στο σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθούν  διατάξεις για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου αλλά και τα κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το θέμα της επίλυσης των φορολογικών διαφορών είναι απαίτηση της τρόικας από το πρώτο μνημόνιο και δυστυχώς εκκρεμούν ακόμα ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Σε καμία περίπτωση αναφέρουν τα ίδια στελέχη δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση αλλά για κίνητρα διοικητικής επίλυσης έτσι ώστε να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη οι φορολογούμενοι. Σημειώνεται πάντως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στη δικαιοσύνη κερδίζουν το ελληνικό δημόσιο εξαιτίας παρατυπιών κατά τη διενέργεια ελέγχων ή ασαφειών στη νομοθεσία που οι ελεγκτές εφάρμοσαν το νόμο διασταλτικά.  

Από την επίλυση των διαφορών αυτών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα χάσει και σε άλλες θα κερδίσει και θα βάλει στα ταμεία του  περί τα 30-50 εκατομμύρια ευρώ.  

Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για «κίνητρα» διοικητικής επίλυσης, σημειώνοντας κατηγορηματικά όμως πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια νέου τύπου «περαίωση» ή χαριστικές ρυθμίσεις. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάντως προσβλέπει πως από την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα βάλει στο ταμείο του δημοσίου πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να σταματήσει την αιμορραγία των δισεκατομμυρίων ευρώ που προκαλεί κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία το λαθρεμπόριο, κυρίως στον τομέα των καυσίμων. Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει διατάξεις  για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους εμποδίζουν τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ, ενώ επιτέλους μετά 10 χρόνια θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα εισροών-εκροών και θα εγκατασταθούν συστήματα GPS στα βυτιοφόρα.

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι αλλαγές για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - Τα κίνητρα