Όλες οι αλλαγές για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - Τα κίνητρα

Όλες οι αλλαγές για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις - Τα κίνητρα

Επιστροφή κεφαλαίου επί των συναλλαγών, έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες και νέο μοντέλο για τη φορολοταρία είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με στόχο την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και κατ’ επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:

1. Επιστροφή κεφαλαίου. Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται ποσοστό από 1 έως 10% της συναλλαγής στους φορολογούμενους. Η επιστροφή θα αφορά συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και συναλλαγές που αφορούν τα επαγγέλματα της οικοδομής.

2. Έκπτωση φόρου. Εξετάζεται να επανέλθει η έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων. Προφανώς θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν στις δαπάνες, ενώ ενδεχομένως να συνδέεται και με το εισόδημα. Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

3. Φορολοταρία. Μεγαλύτερα έπαθλα και λιγότεροι τυχεροί  και εβδομαδιαίες κληρώσεις αντί μηνιαίων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την φορολοταρία. Τον επόμενο μήνα το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις συναλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσουν μέσω καρτών (ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος). Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου η φορολοταρία αλλάζει και ενδεχομένως να αυξηθεί και το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που διατίθεται ετησίως.  Τα ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβει και από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα να φθάσει τα 3.000 ή 5.000 ευρώ μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.

Σύμφωνα με το νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2020,  όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος τους. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν η εφορία θα επιβάλλει πρόστιμο με συντελεστή 22% στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος. Ωστόσο, στην περίπτωση  που θα πραγματοποιήσουν δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.  

Στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Θα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογούμενου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).