7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Τρίτη δόση εμβολίου: Ξεκίνησε η αποστολή SMS σε 285.000 πολίτες

Τρίτη δόση εμβολίου: Ξεκίνησε η αποστολή SMS σε 285.000 πολίτες
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ξεκίνησε η αποστολή SMS για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού σε 285.000 πολίτες, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την έναρξη χορήγησης της τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας και οι άνω των 60 ετών.

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, στην επιχείρηση εμβολιασμού, στο κλείσιμο των ραντεβού συμμετέχουν οι γιατροί και οι  φαρμακοποιοί με αμοιβή 10 ευρώ ανά ραντεβού ενώ συμμετέχουν 159 ιδιώτες γιατροί που εμβολιάζουν σε ιατρεία τους και κατ’ οίκον  και 14 πολυϊατρεία με αντίστοιχες αμοιβές 20 ευρώ για το άτομο που εμβολιάζεται στο ιατρείο και 50 ευρώ για το άτομο που εμβολιάζεται στο σπίτι χωρίς το κόστος αυτό να το πληρώνει ο πολίτης.

Επίσης, επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση της συμμετοχής των εμβολιασμών τονίζοντας πως οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού για την πρώτη δόση είναι κάτω των 35 ετών και παρουσίασε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, βάσει των οποίων ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, με 6,2 εκατ. να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση (ποσοστό 56%) και 5,5 εκατ. τη δεύτερη δόση (ποσοστό 56%).

Οι εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γενικού γραμματέα σήμερα αναμένεται να γίνουν περίπου 30.000 εμβολιασμοί, ενώ σε εμβολιαστικό επίπεδο κάλυψης ανέφερε ότι στις νεότερες ηλικιακά ομάδες:

 • 40 – 44: Το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 66,3%.
   
 • 35 – 39: Το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%.
   
 • 30 – 34: Το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%.
   
 • 25 – 29: Το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 58%.
   
 • 18 – 24: Το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 49%.
   
 • 15 – 17: Το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 26,5% και ότι ήδη 90.000 παιδιά αυτή της ηλικιακής ομάδας έχουν εμβολιαστεί.
   
 • 12 – 14: Το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 14,5% και πως 50.000 των ηλικιών αυτών έχουν εμβολιαστεί, με τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των εμβολιασμένων να ανέρχεται στα 13.500.

Όπως επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους στις δυο τελευταίες ηλικιακές ομάδες (ανήλικοι)  έχουν εμβολιαστεί πάνω από 140.000 παιδιά, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν αρχίσουν να γίνονται και εμβολιασμοί παιδιών στα ιατρεία των παιδιάτρων οι αριθμοί  θα αυξηθούν περισσότερο και την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν συνολικά 102.000 πολίτες που είχαν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, κυρίως κάτω των 35 ετών.

Εμβολιασμοί κατ’οίκον έχουν γίνει και από τα κινητά συνεργεία του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας, έτσι ήδη έχουν εμβολιαστεί με μονοδοσικό εμβόλιο 1110 συμπολίτες μας ενώ περισσότεροι από 7.500 κατάκοιτοι συμπολίτες μας έχουνε ήδη επίσης εμβολιαστεί στο σπίτι τους  με 8700 κατάκοιτους συνανθρώπους μας να έχουνε μπει στο πρόγραμμα για τον εμβολιασμό τους.

 Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην θωράκιση του συστήματος με αφορμή τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τόνισε ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας του προγράμματος και κυρίως δεν υπάρχει καμία ανοχή σε περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών.

Θεοδωρίδου: Οι υγειονομικοί μπορεί να προτεραιοποιηθούν για 3η δόση

«Και οι υγειονομικοί μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, καθώς εκτίθενται στον ιό», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Η κ. Θοεδωρίδου ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία. Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινά θέμα συζήτησης, είπε και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των παιδιάτρων που θα λύσουν αρκετές απορίες των γονιών. Εν αναμονή της χορήγησης του εμβολίου από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος είπε, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται και όχι να αναβάλλονται.

Μίλησε επίσης και για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και, επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού. Πρόσθεσε ότι μπορεί να προτεραιοποιηθούν και οι υγειονομικοί για την τρίτη δόση, καθώς εκτίθενται στον ιό.

Ακόμα  η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου  επισημαίνει ότι νέα ερευνητικά  δεδομένα δείχνουν ότι το ζήτημα των αλλεργιών στα εμβόλια mRNA έχει μάλλον υπερεκτιμηθεί με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine δείχνει ότι το 98% των ατόμων με ιστορικό αλλεργίας μετά το εμβόλιο δεν παρουσίασε καμία παρενέργεια,  το 1% παρουσίασε μια πολύ ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% παρουσίασε αναφυλακτικού τύπου αντίδραση.

Διαβάστε ακόμη:

Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για την 3η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Βρετανία: Οι αρχίατροι συνιστούν τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών