Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για την 3η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για την 3η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Ανοίγει αύριο Τρίτη  η πλατφόρμα για την έναρξη χορήγησης της 3ης αναμνηστικής δόσης στις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες με ανοσολογική ανεπάρκεια και θα ακολουθήσουν όσοι διαμένουν σε μονάδες φροντίδας και οι άνω των 60 ετών γνωστοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας ανακοινώνοντας ότι έχει ξεκινήσει η αποστολή sms για την τρίτη δόση σε 285.000 πολίτες.

Υπενθύμισε ότι πως στην επιχείρηση εμβολιασμού, στο κλείσιμο των ραντεβού συμμετέχουν οι γιατροί και οι  φαρμακοποιοί με αμοιβή 10€ ανά ραντεβού ενώ συμμετέχουν 159 ιδιώτες γιατροί που εμβολιάζουν σε ιατρεία τους και κατ’ οίκον  και 14 πολυιατρεία με αντίστοιχες αμοιβές 20€ για το άτομο που εμβολιάζεται στο ιατρείο και 50 € για το άτομο που εμβολιάζεται στο σπίτι χωρίς το κόστος αυτό να το πληρώνει ο πολίτης.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση της συμμετοχής των εμβολιασμών τονίζοντας πως οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού για την πρώτη δόση είναι κάτω των 35 ετών και παρουσίασε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, βάσει των οποίων ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, με 6,2 εκατ. να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση (ποσοστό 56%) και 5,5 εκατ. τη δεύτερη δόση (ποσοστό 56%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γενικού γραμματέα σήμερα αναμένεται να γίνουν περίπου 30.000 εμβολιασμοί, ενώ σε εμβολιαστικό επίπεδο κάλυψης ανέφερε ότι στις νεότερες ηλικιακά ομάδες:

40 – 44: Το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 66,3%

35 – 39: Το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%

30 – 34: Το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 59%

25 – 29: Το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 58%

18 – 24: Το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 49%

15 – 17: Το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 26,5% και ότι ήδη 90.000 παιδιά αυτή της ηλικιακής ομάδας έχουν εμβολιαστεί

12 – 14: Το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού φτάνει στο 14,5% και πως 50.000 των ηλικιών αυτών έχουν εμβολιαστεί, με τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των εμβολιασμένων να ανέρχεται στα 13.500.

Στις δυο τελευταίες ηλικιακές ομάδες (ανήλικοι)  έχουν εμβολιαστεί πάνω από 140.000 παιδιά, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν αρχίσουν να γίνονται και εμβολιασμοί παιδιών στα ιατρεία των παιδιάτρων οι αριθμοί  θα αυξηθούν περισσότερο και την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν συνολικά 102.000 πολίτες που είχαν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, κυρίως κάτω των 35 ετών.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους ίδια αμοιβή θα έχουν και οι παιδίατροι που αναμένεται να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς τέλη  Σεπτέμβρη με αμοιβή 20 € για τον εμβολιασμό στο ιατρείο τους και αμοιβή 50 € αν χρειαστεί να μεταβούν στο σπίτι του λιλιπούτειου εμβολιαζόμενου πάλι με τον ΕΟΠΠΥ να καλύπτει αυτή τη δαπάνη και όχι  τον πολίτη.

Εμβολιασμοί κατ’οίκον έχουνε γίνει και από τα κινητά συνεργεία του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας, έτσι ήδη έχουν εμβολιαστεί με μονοδοσικό εμβόλιο 1110 συμπολίτες μας ενώ περισσότεροι από 7.500 κατάκοιτοι συμπολίτες μας έχουνε ήδη επίσης εμβολιαστεί στο σπίτι τους  με 8700 κατάκοιτους συνανθρώπους μας να έχουνε μπει στο πρόγραμμα για τον εμβολιασμό τους.

Οι υγειονομικοί μπορεί να προτεραιοποιηθούν για 3η δόση

Και οι υγειονομικοί μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, καθώς εκτίθενται στον ιό, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Η κ. Θοεδωρίδου ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία. Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινά θέμα συζήτησης, είπε και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των παιδιάτρων που θα λύσουν αρκετές απορίες των γονιών. Εν αναμονή της χορήγησης του εμβολίου από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος είπε, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται και όχι να αναβάλλονται.

Μίλησε επίσης και για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και, επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού. Πρόσθεσε ότι μπορεί να προτεραιοποιηθούν και οι υγειονομικοί για την τρίτη δόση, καθώς εκτίθενται στον ιό.

Ακόμα  η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου  επισημαίνει ότι νέα ερευνητικά  δεδομένα δείχνουν ότι το ζήτημα των αλλεργιών στα εμβόλια mRNA έχει μάλλον υπερεκτιμηθεί με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine δείχνει ότι το 98% των ατόμων με ιστορικό αλλεργίας μετά το εμβόλιο δεν παρουσίασε καμία παρενέργεια,  το 1% παρουσίασε μια πολύ ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% παρουσίασε αναφυλακτικού τύπου αντίδραση.