Το πείραμα της Gamestop: Μάχη εξουσίας στην καρδιά των χρηματιστηριακών αγορών

Το πείραμα της Gamestop: Μάχη εξουσίας στην καρδιά των χρηματιστηριακών αγορών

Η ιστορία της Gamestop (GME NYSE) έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδε την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται από τα 20 στα 160 δολάρια, χωρίς να υπάρχει κάποια αναβάθμιση της μετοχής από αναλυτές χρηματιστηριακών εταιρειών ούτε κάποια ανακοίνωση για μεγάλη βελτίωση των επιδόσεων της εταιρείας.

Η αφορμή για το ξεκίνημα της ανόδου ήταν η είδηση πως ο Ryan Cohen, γνωστός επενδυτής του χώρου του ηλεκτρονικού εμπορίου με μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες στο ενεργητικό του, έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ο Cohen αγόραζε μετοχές της GME για πολλούς μήνες και έχει αποκτήσει μερίδιο πάνω από 10%.

Η τεράστια άνοδος της μετοχής της εταιρείας αποδόθηκε αρχικά στις επαναγορές μετοχών στις οποίες υποχρεώθηκαν να προβούν μεγάλοι short sellers, επενδυτές που είχαν δανειστεί μετοχές και τις πούλησαν, πιστεύοντας πως στο μέλλον θα καταφέρουν να τις αγοράσουν πιο φθηνά λόγω της κακής πορείας της εταιρείας. Οι ζημιές τους είναι τεράστιες, και πολλοί από αυτούς έχουν έλθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Είναι αλήθεια πως οι αναγκαστικές αγορές από τους short sellers, που προσπαθούσαν να «κλείσουν» άρον άρον τις θέσεις τους που ήταν πλέον ζημιογόνες, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση της τιμής της μετοχής. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, και ίσως λιγότερη από την μισή.

Η διαδικασία που οδήγησε στα εντυπωσιακά γεγονότα των τελευταίων ημερών έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η Gamestop έγινε γνωστή και γνώρισε αρκετή επιτυχία πριν από αρκετά χρόνια, καθώς διαθέτει δίκτυο λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών σε φυσική μορφή. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα τελευταία χρόνια δεν έχει πάει καθόλου καλά λόγω του ότι οι περισσότεροι πελάτες της αγοράζουν πλέον τα παιχνίδια τους μέσω του διαδικτύου. Αυτό έκανε την μετοχή πολύ εύκολο στόχο για τους επαγγελματίες short sellers που προσπαθούν να κερδίσουν από την πτώση μίας μετοχής.

Τα κέρδη από αυτή την δραστηριότητα ήταν μεγάλα και επαναλαμβανόμενα και έκαναν τους πωλητές απρόσεκτους, καθώς δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία σε δύο σημαντικές εξελίξεις που λάμβαναν χώρα μπροστά στα μάτια τους.

-Πρώτον, στο ότι η εταιρεία είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών όπως ο Ryan Cohen και ο γνωστός από το «Big Short» Michael Burry ο οποίος αγόρασε μεγάλο αριθμό μετοχών το 2019, καθώς έκριναν πως η εταιρεία δεν ήταν «για πέταμα».

-Και δεύτερον, και μάλλον σημαντικότερο, στο ότι μεγάλος αριθμός ιδιωτών επενδυτών, κυρίως νέων σε ηλικία είχαν εντοπίσει την εταιρεία και θεωρούσαν πως άξιζε πολύ καλύτερης τύχης.

Οι επενδυτές αυτοί, με μεγάλη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, οργανώθηκαν και συντονίστηκαν μεταξύ τους με την βοήθεια των κοινωνικών δικτύων (σχετική ανάλυση του Κωνσταντίνου Χαροκόπου, Ο νέος ρόλος των social media στα χρηματιστήρια  και κυρίως του Reddit και μίας ομάδας μέσα σε αυτό (subreddit) που ονομάζεται Wall Street Bets.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα αντάλλασσαν μεταξύ τους απόψεις για την αξία της Gamestop, για το πως η εταιρεία θα μπορούσε να βελτιώσει τις επιδόσεις της και για το πως θα κατάφερναν να χτυπήσουν τους short sellers. Κάποιοι εξ’ αυτών βρήκαν το αδύνατο σημείο των πωλητών: ήταν τόσο σίγουροι πως η μετοχή δεν θα μπορούσε ποτέ να ανεβεί σημαντικά που είχαν πουλήσει τόσες πολλές μετοχές που αν για κάποιον λόγο θα έπρεπε να τις επαναγοράσουν θα εκτίνασσαν την τιμή της στα ύψη .

Η αφορμή για να γίνει αυτό δόθηκε, όπως φαίνεται, με την ανακοίνωση της ανάληψης από τον Ryan Cohen θέσης στο Δ.Σ. της εταιρείας, καθώς αυτό ερμηνεύτηκε σαν σοβαρή ένδειξη πως τα πράγματα άρχισαν να καλυτερεύουν για την εταιρεία. Η συνέχεια εξελίχθηκε όπως είχαν σχεδιάσει και προβλέψει τα «παιδιά» του Wall Street Bets, και οι short sellers έχουν βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση με την τιμή της μετοχής να κλείνει χθες στα 148 δολάρια.

Η υπόθεση της Gamestop δεν είναι μία απλή χρηματιστηριακή ιστορία όπου στο τέλος την πλήρωσαν οι άπληστοι και απρόσεκτοι πωλητές. Είναι ένα μεγάλο πείραμα, με μάλλον επιτυχή κατάληξη.

Ένα πείραμα με αντικείμενο την μετάβαση σε μία νέα χρηματιστηριακή εποχή, όπου η δύναμη δεν θα βρίσκεται πλέον στις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες και στους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, αλλά στην μεγάλη μάζα των ιδιωτών επενδυτών που θα μπορούν μόνοι τους να δίνουν στις περισσότερες μετοχές την αξία που αυτοί πιστεύουν πως πρέπει να έχουν.

Μία εποχή όπου το «κατεστημένο», όπως το αντιλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς επενδυτών, δηλαδή τα διάφορα hedge funds, οι short sellers και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων θα βρίσκει απέναντί του την ισχύ των κοινωνικών δικτύων όταν δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των ομάδων όπως η Wall Street Bets.

Η επιτυχία του «πειράματος» με την Gamestop, η αδιάκοπη άνοδος μετοχών σαν την Tesla και η ασταμάτητη πορεία των κρυπτονομισμάτων δίνουν πολύ θάρρος στην «νέα γενιά».

Η γενιά του Robinhood, όπως συχνά αποκαλείται αφού πάρα πολλοί από αυτούς τους επενδυτές κινούνται μέσω αυτής της χρηματιστηριακής εφαρμογής, πιστεύει πως έχει την δυνατότητα, και ίσως και το καθήκον, να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων και της οικονομίας, νοιώθοντας πως βρίσκεται αντιμέτωπη με το κατεστημένο.

Πριν μερικές μέρες ο Νίκος Κωστόπουλος μας μίλησε για τον τρόπο που βλέπουν κάποιοι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων όσους δεν πιστεύουν ακόμα σε αυτά .

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να πει κανείς πως είναι το μήνυμα ενός χρήστη του Wall Street Bets: «have you robbed your billionaire today? (έκλεψες τον δισεκατομμυριούχο σου σήμερα;)».

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας το να ισχυριστούμε πως όσο η γενιά του Robinhood έχει χρήματα στα χέρια της, θα προσπαθήσει να αρπάξει την «χρηματιστηριακή εξουσία» από το κατεστημένο.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Μάικλ Μπέρι προειδοποιεί... η κατάσταση με την GameStop έχει ξεφύγει

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.