«Have Fun Staying Poor» - Tο νέο trend των πιτσιρικάδων του bitcoin

«Have Fun Staying Poor» - Tο νέο trend των πιτσιρικάδων του bitcoin

Την ώρα που πολλοί επενδυτές που έχουν ενδοιασμούς να τοποθετηθούν στα κρυπτονομίσματα, βλέπουν την ευκαιρία να απομακρύνεται λόγω του ράλι στις αγορές, μια νέα «τάση» έχει ξεκινήσει στα κοινωνικά δίκτυα.

Το Bitcoin, όπως και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, είναι αρχικά μια ιδεολογική επένδυση. Η αξία τους προέρχεται από την πίστη στη συλλογική πεποίθηση πως το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν θα έχει μεγαλύτερη αξία στο μέλλον. Το Bitcoin ενώ ξεκίνησε με το όραμα ενός ανεξάρτητου από τις κυβερνήσεις συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (με σκοπό να διευκολύνει καθημερινές πληρωμές), πλέον εξελίσσεται σε store of value, με σκοπό την προστασία των επενδυτών από τον πληθωρισμό λόγω της περιορισμένης κυκλοφορίας του.

Φυσικά όταν μια επένδυση αποκτά πολύ μεγάλη αξία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και για λόγους διαφορετικούς από αυτούς που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια συστημική επένδυση, υπάρχουν έντονοι επικριτές. Σε αυτούς η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων απαντάει «Have Fun Staying Poor» - που κυριολεκτικά κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα- κυρίως από εφήβους και θερμούς ιδεολογικούς υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων.

Όταν κάποιοι επικρίνουν τις αγορές κρυπτονομισμάτων, πολλοί κάτοχοι ψηφιακών νομισμάτων, σχολιάζουν με τα αρχικά HFSP- υποδηλώνοντας ότι λόγω ιδεολογικών προσκολλημάτων στο να δεχθούν την τεχνολογική εξέλιξη και ένα νέο επενδυτικό προϊόν θα παραμείνουν «φτωχοί» - εμμένοντας στην κριτική τους.

Στα ύψη η μεταβλητότητα της αγοράς

Την ίδια στιγμή, η μεταβλητότητα στις αγορές κρυπτονομισμάτων παραμένει η υψηλότερη από την στιγμή που ξέσπασε η πανδημία - και η οποία μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Μαρτίου 2020.

Ως «Realized Volatility» που αποτυπώνεται στο παραπάνω γράφημα, ορίζεται η μεταβλητότητα ενός κρυπτονομίσματος σε περίοδο 30 ημερών. Τις τελευταίες ημέρες αυτή άγγιξε το 103%.

Η υποχώρηση της αγοράς στις 11 Ιανουαρίου σημείωσε νέο ρεκόρ στην μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει το Bitcoin σε μια ημέρα, η οποία άγγιξε σχεδόν τα $9000. Η αγορά, ωστόσο,  συνεχίζει να είναι bull - οπότε οι διακυμάνσεις αυτές είναι λιγότερο αισθητές στους επενδυτές.

Όπως έχουμε επισημάνει σε πολλά άρθρα μας, το ράλι αυτό βασίζεται σε αγορές θεσμικών επενδυτών ενώ οι ιδιώτες επενδυτές ασχολήθηκαν περισσότερα με altcoins, και επένδυσαν σε άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum.

Το έλλειμα των ETFs

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο σε Bitcoin (ΕΤF). H έλλειψη αυτή στην αγορά δυσκολεύει τους πιστοποιημένους διαχειριστές κεφαλαίων να τοποθετήσουν τα χρήματα των πελατών τους στο Bitcoin.

Η ανάγκη των επενδυτών ικανοποιείται μερικώς από διαφορετικά επενδυτικά οχήματα (ETF-Adjacent ) όπως το Grayscale Bitcoin Trust & Bitwise 10 Crypto Index Fund. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι δομημένα πολύ κοντά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά προσφέρονται με πολύ σημαντικά premiums.

Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους επενδυτές γιατί έχουν πολύ χαμηλό κόστος, υψηλή ρευστότητα, και βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει απορρίψει στο παρελθόν κάθε αίτηση για την διαπραγμάτευση ενός Bitcoin ETF, ωστόσο η τελευταία αλλαγή στην διοίκηση δημιουργεί ξανά προσδοκίες στους επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στο κρυπτονόμισμα.

Η VanEck Associates Corp, κατέθεσε αίτηση για το VanEck Bitcoin Trust τον Δεκέμβριο 2020, καθιστώντας την εταιρεία την πλέον πρόσφατη που δοκιμάζει την τύχη της.