Το lockdown θα κριθεί από την επιτυχία των μέτρων

Το lockdown θα κριθεί από την επιτυχία των μέτρων

Από την επιτυχή υλοποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που τίθενται σε ισχύ από σήμερα έως τις 4 Οκτωβρίου, αλλά και όσων πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα θα κριθεί εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε lockdown. Το ύστατο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιστημόνων είναι ξεκάθαρο: Αυτοπροστασία ή καραντίνα.

Η σταδιακά αυξανόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση σε περιοχές στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο φόρτο κρουσμάτων, οδήγησαν στη λήψη περαιτέρω μέτρων στην περιφέρεια με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει πως είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. «Κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν τα τηρούμε», επεσήμανε στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες με τηλεοπτικό διάγγελμα για εγρήγορση απέναντι στον κορονοϊό και να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 163 στην Αττική, με τα  31 να συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 37 να εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 16.913 και οι νεκροί τους 371 μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής. Στους 63 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τον περιορισμό λειτουργίας των λιανικών επιχειρήσεων, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες, από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στην Αττική και σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα σημεία πώλησης καυσίμων.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Μύκονο αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Τόσο στις παραπάνω περιοχές όσο και στις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κέρκυρας στο δήμο Βόλου, στη Σαντορίνη , στη Ρόδο, στην Κω, στην Πάρο και στην Αντίπαρο επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ. Το μέτρο ισχύει από αύριο 5 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου.

Ο  επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Γκίκας Μαγιορκίνης,  τόνισε πως το 2ο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητικό, με πάνω από 300 κρούσματα καθημερινά, ενώ πρόσθεσε πως ο ιός παραμένει το ίδιο επικίνδυνος όσο και κατά το 1ο κύμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lockdown» για να προειδοποιήσει εν συνεχεία πως «το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων» Υπογράμμισε ακόμα ότι η προσήλωση στη μάσκα αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για την αυτοπροστασία των πολιτών έναντι του κορονοϊού.

Παράλληλα, σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μπαίνει η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού  έπειτα από τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει και με γνώμονα τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Τα ειδικά μέτρα ισχύουν από αύριο Σάββατο και για 14 ημέρες.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην παρούσα φάση και προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξημένες ανάγκες ενεργοποιήθηκε και πάλι η χρήση κλινών σε στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι επειδή οι ΠΝΠ που έχουν κυρωθεί με νόμο στη Βουλή δίνουν τη δυνατότητα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, τις επόμενες ημέρες έρχεται νέα διάταξη όπου η ισχύς της ΚΥΑ θα παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου.