ΓΔ: 896,93 -13,28 (-1,46 %)

Τζίρος: 94,70 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,93 -13,28 (-1,46 %)

Τζίρος: 94,70 εκατ. €   RT

Το «λάθος» που συνέβαλε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης

Το «λάθος» που συνέβαλε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης
AP Photo/Natacha Pisarenko

Στην αποκάλυψη ενός λάθους των ερευνητών της AstraZeneca και του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης να χορηγήσουν μισή δόση στις κλινικές δοκιμές, το οποίο ώθησε τελικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, προχώρησε αξιωματούχος της φαρμακευτικής.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η βρετανική φαρμακευτική εταιρία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να φθάσει το 90%, όταν η πρώτη του από τις δύο δόσεις χορηγηθεί στο ήμισυ. 

«Ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία», δηλώνει στο Reuters, ο επικεφαλής (μη ογκολογικής) έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος και εξηγεί:

«Κάπου στα τέλη Απριλίου, όταν η Astra ξεκινούσε τη συνεργασία της με την Οξφόρδη, οι ερευνητές του πανεπιστημίου διαχειρίζονταν τις δόσεις προς τους εθελοντές που λάμβαναν μέρος στις δοκιμές στη Βρετανία». 

Γρήγορα παρατήρησαν ότι παρενέργειες όπως εξάντληση, πονοκέφαλοι ή πόνοι στα άνω άκρα ήταν ηπιότερες αυτών που αναμένονταν.

«Ελέγξαμε λοιπόν ξανά τι είχε γίνει και ανακαλύψαμε ότι η δόση του εμβολίου είχε κατά λάθος χορηγηθεί μισή», σημείωσε.

Η εταιρία αποφάσισε να συνεχίσει σε τμήμα των εθελοντών το πρόγραμμα με τη μισή, πρώτη, δόση. Στο μεγάλο γκρουπ των εθελοντών, σε εκείνους δηλαδή που χορηγήθηκαν δύο ισοδύναμες δόσεις, το ποσοστό αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε στο 62%.

Αντιθέτως, στο γκρουπ εκείνο που χορηγήθηκε πρώτα η μισή δόση και έπειτα η πλήρης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε στο 90%.

Από τα δύο αυτά ποσοστά προκύπτει -μεσοσταθμικά- το συνολικό 70% αποτελεσματικότητας.

Πηγή: Reuters

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Στα τέλη του 2020 ή αρχές του 2021 η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων