Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Στα τέλη του 2020 ή αρχές του 2021 η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων

Στα τέλη του 2020 ή αρχές του 2021 η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων

Στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2021 αναμένεται η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των πρώτων εμβολίων. Την στιγμή αυτή ο ΕΟΦ εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης τριών υποψήφιων εμβολίων και συγκεκριμένα αυτά των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna, ακολουθώντας μια ταχεία διαδικασία που του επιτρέπει να εξετάζει τα δεδομένα ασφάλεια και αποτελεσματικότητας των εμβολίων αμέσως μόλις αυτά κατατεθούν, πριν ακόμη από την υποβολή αίτησης αδειοδότησης από τον κατασκευαστή.

«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανάλογα ωστόσο με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου», αναφέρεται σε email που απέστειλε ο οργανισμός προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εφαρμόσει μία καινούργια διαδικασία που του επιτρέπει να μειώνει τους χρόνους μέχρι την τελική έγκριση, εξετάζοντας παράλληλα τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Σε αυτή την φάση, τα τρία εμβόλια των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna βρίσκονται σε διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης από τον EMA.

Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Ο EMA, με έδρα το Άμστερνταμ, έχει αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελικό πράσινο φως δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca: 700 εκατ. δόσεις έως τον Μάρτιο του 2021

Ηλ. Μόσιαλος: Αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές επιπτώσεις το εμβόλιο της AstraZeneca