To χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων για την άρση του lockdown

To χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων για την άρση του lockdown

Το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό θα εξειδικεύσουν αύριο έξι υφυπουργοί και ο Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό στις 6 το απόγευμα. Η άρση των μέτρων ξεκινάει αρχή γενομένης στις 4 Μαΐου σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια. 

Αναλυτικότερα, τις σχετικές ανακοινώσεις ανά τομέα ευθύνης τους θα πραγματοποιήσουν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στην Ελλάδα και επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας αντιμετώπισης του).

Δίνοντας το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, ο κ. Πέτσας είπε ότι «αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού».

«Στη συνέχεια», όπως είπε, «θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», με την επόμενη φάση να τοποθετείται πιθανά στις 18 Μαΐου.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, σημείωσε πως πρώτα «θα ανοίξουν οι μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου».

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ «σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο», όπως τόνισε ο κ. Πέτσας.

Απατώντας σε ερώτηση για τις μετακινήσεις σε άλλον νομό ή προς τα νησιά, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «καταρχάς θα έχουμε μία άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα μέσω της υποχρέωσης υποβολής εντύπου ή αποστολής sms αλλά εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση μετακινήσεων εκτός νομού προκειμένου να μην υπάρξει απότομα μεταφορά πληθυσμών προς την επαρχία είτε είναι στο χωριό είτε σε κάποιο μικρό νησί ώστε να έχουμε μία σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα».

Παράλληλα, με μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αρχίσει η επάνοδος στους καθημερινούς ρυθμούς ζωής, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξετάζεται και η επέκταση του ωραρίου προσέλευσης στην εργασία σε δημόσιο και καταστήματα (7, 8 και 9 το πρωί), ώστε να εκλείψουν φαινόμενα μαζικής συγκέντρωσης σε κλειστούς δημόσιους χώρους.