Αύριο στις 6 το διάγγελμα Κυρ. Μητσοτάκη

Αύριο στις 6 το διάγγελμα Κυρ. Μητσοτάκη

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή στην κανονικότητα με τη σταδιακή άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά μεταφέρονται και θα πραγματοποιηθούν το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 9 Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέτσας κάλεσε πολιτικές δυνάμεις και συνδικάτα να ασπαστούν την αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού.

Τόνισε ότι ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. «Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το Εργατικό Κίνημα όσο και για τους εργαζόμενους στο Σύστημα Υγείας αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να μην υπάρξει πισωγύρισμα».

«Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της άρσης των μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο θα ανοίξουν και για το ποίμνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου του 2020». Μέχρι να αρθούν «τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό».

Δίνοντας το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, ο κ. Πέτσας είπε ότι «αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού».

«Στη συνέχεια», όπως είπε, «θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, σημείωσε πως πρώτα «θα ανοίξουν οι μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου».

Απατώντας σε ερώτηση για τις μετακινήσεις σε άλλον νομό ή προς τα νησιά, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «καταρχάς θα έχουμε μία άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα μέσω της υποχρέωσης υποβολής εντύπου ή αποστολής sms αλλά εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση μετακινήσεων εκτός νομού προκειμένου να μην υπάρξει απότομα μεταφορά πληθυσμών προς την επαρχία είτε είναι στο χωριό είτε σε κάποιο μικρό νησί ώστε να έχουμε μία σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα».

«Συνεχίζονται εντατικά οι προσπάθειες για ενίσχυση του Συστήματος Υγείας»

Αναφορικά με όσα έχουν γίνει στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότ η κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. «Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ., την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού», ανέφερε.

«Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. περίπου κατά 80%, ενώ το Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί με 3.337 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, ενώ γίνονται καθημερινά εγκρίσεις νέων προσλήψεων, για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμα:

Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα - Πότε καταργούνται τα sms

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Οι σκέψεις για τη νέα χρονιά