Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα - Πότε καταργούνται τα sms

Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα - Πότε καταργούνται τα sms

Σε φάσεις θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση στην κανονικότητα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την Τρίτη τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης γύρω από το σχέδιο άρσης των μέτρων και τα χρονοδιαγράμματα που θα το συνοδεύουν.

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του αναμένεται να περιγράψει το γενικό πολιτικό πλαίσιο, ενώ πιθανότατα μια ημέρα μετά, την Τετάρτη, οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν το τελικό σχέδιο.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, τρία είναι τα βασικά στοιχεία για το ξεκλείδωμα της χώρας:

1. Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ξεκινά την Δευτέρα 4 Μαΐου

2. Το τρέχον σχολικό έτος θα πάρει παράταση για περίπου έναν μήνα

3. Το ξεκλείδωμα της οικονομίας θα γίνει σταδιακά και η πρώτη φάση θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα Ιουνίου.  

Ο γενικός κανόνας είναι ότι ανοίγουν νωρίτερα όσες οικονομικές δραστηριότητες δεν δημιουργούν συνθήκες συνωστισμού και αφορούν εξωτερικούς και όχι κλειστούς χώρους.

Πιο αναλυτικά:

- Στις 4 Μαΐου θα ξεκινήσουν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα (όχι τα εμπορικά κέντρα) και τα κομμωτήρια, ενώ στις 4 ή 5 Μαΐου θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς τη χρήση sms ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, Από τις 4 Μαΐου αναμένεται να επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό στην ηπειρωτική χώρα, ωστόσο οι μετακινήσεις προς τα νησιά αναμένεται να ελευθερωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

 - Όσον αφορά τα σχολεία επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια-Γυμνάσια στις 11 Μαΐου ή στις 18 Μαΐου, και δύο εβδομάδες αργότερα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, ενώ όπως είπε ο κ. Πέτσας θα αξιολογείται η πορεία του ανοίγματος της κάθε βαθμίδας. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς. Επίσης, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς θα υπάρξουν κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά ενώ πιθανότατα θα βρίσκεται ένας μαθητής ανά θρανίο.

- Σχετικά με τα εστιατόρια και τα καφέ, το κλειδί αφορά τα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί τροποποίηση ως προς τους χώρους που καταλαμβάνουν τα καθίσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως απαιτηθεί ειδική συνεννόηση με τους δήμους ως προς την ανάγκη τροποποίησης των αδειών.

- Στον τουρισμό η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά. Τα εύσημα που έχει πάρει η χώρα από διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι δηλώσεις εμπιστοσύνης από ξένους ηγέτες, ενισχύουν την αξία του ελληνικού τουριστικού brand, έναντι για παράδειγμα του ιταλικού και του ισπανικού.

Η Ελλάδα επομένως θέλει να «εξαργυρώσει» την πολύ καλή αυτή παγκόσμια εικόνα της, κερδίζοντας μερίδια από γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με κάποιες εισηγήσεις, τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.