Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Οι σκέψεις για τη νέα χρονιά

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Οι σκέψεις για τη νέα χρονιά

Προτεραιότητα αποτελούν «τα μεγαλύτερα παιδιά» ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη αναλύοντας το σχέδιο του Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστεί και στον τομέα της Παιδείας, σημειώνοντας πως όταν «τα παιδιά γυρίσουν πίσω θα πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών».

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6, η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε πως «τα μέτρα που θα ληφθούν είναι προς την κατεύθυνση και της επιστροφής αλλά και στη μέριμνα της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών». Όπως είπε θα ληφθεί υπόψη και η κάλυψη της ύλης όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά και τις ειδικότερες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία.

Η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οδηγία για μάσκες στα σχολεία» και διαβεβαίωσε πως «οτιδήποτε αποφασιστεί θα έχει λάβει υπόψη και τις ευπαθείς ομάδες».

Αναφορικά με ενδεχόμενη απογευματινή λειτουργία των σχολείων η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα. Όλα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση».

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η σχολική χρονιά για τα παιδιά δημοτικού μέχρι τα τέλη Ιουνίου. «Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τον περιορισμό των Πανελλαδικών που αφορά και έναν ευρύτερο προγραμματισμό» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας.

Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχει πρόνοια σε περίπτωση που νοσήσει υποψήφιος κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών να έχει τη δυνατότητα να δώσει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο».

Ως προς τη κάλυψη της ύλης που θα χαθεί η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι «σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επεξεργαζόμαστε τους μαθησιακούς στόχους κάθε χρονιάς» και ανέφερε πως ένα κομμάτι της ύλης «θα πρέπει να διδαχθεί και μέσα στην τάξη ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες».

Γι' αυτό τον λόγο, «κομμάτι της ύλης μπορεί να μετακυληθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς» είπε η κα Ζαχαράκη. «Δεν υπάρχει τελική απόφαση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά αλλά ένα σενάριο που εξετάζουμε είναι η πιθανή έναρξη νωρίτερα για να καλυφθεί η ύλη», με τον χρονικό πλαίσιο έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς να τίθεται ακόμα και μες στον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, Γυμνάσια και Λύκεια αναμένεται να ανοίξουν στις 11 ή 18 Μαΐου, ενώ η επιστροφή των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζεται για δύο εβδομάδες αργότερα, με νέους κανόνες, όπως να βρίσκεται ένας μαθητής ανά θρανίο.