«Το αυτοματοποιημένο οφσάιντ θα είναι έτοιμο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022»

«Το αυτοματοποιημένο οφσάιντ θα είναι έτοιμο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022»

Ο Αρσέν Βενγκέρ αποκάλυψε πως η FIFA είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που εντοπίζει αυτόματα τα οφσάιντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022. Ο Γάλλος, πρώην προπονητής της Αρσεναλ, είναι ο υπεύθυνος της Ομοσπονδίας για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Τόνισε πως έχει επιβλέψει τις δοκιμές του νέου συστήματος, το οποίο θα είναι έτοιμο ταχύτερα του αναμενομένου και θα αποτελέσει ένα νέο βήμα στον τρόπο διεξαγωγής του αθλήματος.

Πώς λειτουργεί αυτό, όμως; Στέλνει σε κινητή συσκευή (smartwatch) που έχουν οι βοηθοί διαιτητές ένα άμεσο μήνυμα όταν ο ποδοσφαιριστής είναι εκτεθειμένος και ανάβει ένα κόκκινο φως. Επειτα, θα είναι στην κρίση του εκάστοτε βοηθού να αποφασίζει αν ο παίκτης επηρεάζει την εξέλιξη της φάσης ή όχι και να καταλογίσει παράβαση ή να επιτρέψει στο παιχνίδι να συνεχιστεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται στον αυτοματοποιημένο εντοπισμό της μπάλας, ενώ στη διαδικασία υπολογίζονται τα άκρα των ποδοσφαιριστών και με τη χρήση αλγορίθμων παράγεται ένα τρισδιάστατο μοντέλο της θέσης του κάθε ποδοσφαιριστή. «Νομίζω πως θα το έχουμε έτοιμο για χρήση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022», δήλωσε ο Βενγκέρ. Ο στόχος είναι αφενός η μεγαλύτερη επιτυχία στις υποδείξεις και αφετέρου η μείωση του χρόνου παρακολούθησης των αμφισβητούμενων φάσεων στο VAR. «Ο μέσος όρος χρόνου που πρέπει να περιμένουμε είναι περίπου στα 70 δευτερόλεπτα και κάποιες φορές πάει στα 80 και και σε άλλες παραπάνω όταν η φάση είναι πιο δύσκολη. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί γιατί βλέπουμε πολλούς πανηγυρισμούς να μην έχουν καμία σημασία αφού τα γκολ ακυρώνονται για διαφορές χιλιοστών και εκατοστών. Είναι ένα μεγάλο βήμα», συνέχισε.

Η πιο πρόσφατη δοκιμή της τεχνολογίας έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του Κατάρ τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ την εφαρμογή του ίδιου ή ενός παρόμοιου συστήματος εξετάζουν και στην Premier League. Η πρόκληση για τεχνολογικές εταιρίες είναι να μεταφέρουν τις πληροφορίες στους διαιτητές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επί του παρόντος, υπολογίζεται πως ο στόχος τους είναι να το κάνουν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα. Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι το μήνυμα να πηγαίνει στον VAR και όχι στον βοηθό. Ο Βενγκέρ, όμως, θέλει την πρώτη εκδοχή και εκτιμά πως μαζί με την αλλαγή που έχει προτείνει για το οφσάιντ θα κάνουν το άθλημα πιο θεαματικό.