Η Premier League εξετάζει ένα... «VAR» για τον VAR και το οφσάιντ

Η Premier League εξετάζει ένα... «VAR» για τον VAR και το οφσάιντ

Στα παλαιότερα ποδοσφαιρικά χρόνια της Ελλάδας, ο περίφημος «λάινσμαν» ήταν ο εύκολος στόχος της γκρίνιας της εξέδρας. Κοντά στην κερκίδα, συνήθως ήταν ο διαιτητής που «τ’ άκουγε» είτε σήκωνε το σημαιάκι είτε το χέρι του έμενε «καρφωμένο» κάτω. Ολα, για κάθε αμφισβητούμενη φάση που εκείνες τις εποχές δεν μπορούσε να αναλυθεί με τα σύγχρονα μέσα, είχαν άμεση εξάρτηση με το αν η όποια απόφασή του αδικούσε ή όχι τους γηπεδούχους φαν...

Στην Αγγλία, εσχάτως, αυτή η γκρίνια – παρότι τα γήπεδα είναι ακόμη άδεια λόγω κορονοϊού – έχει μεταφερθεί ήδη και στην τεχνολογία. Πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις σχετικά με τον κανονισμό του οφσάιντ, αλλά και οι συχνές καθυστερήσεις στις σχετικές αμφισβητούμενες φάσεις, έχουν υποχρεώσει τη διοίκηση της Premier League να αναζητά λύσεις, ώστε να βελτιώσει την ακρίβεια των σφυριγμάτων.

Ο Video Assistant Referee (VAR) χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή την ειδική τεχνολογία «Hawk-Eye» για τις περιπτώσεις οφσάιντ, εφόσον ζητηθεί από τον διαιτητή του εκάστοτε ματς. Πολλές ομάδες, και φυσικά και μεγάλο μέρος του κοινού», όμως, δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις εικονικές γραμμές του VAR για το συμπέρασμα, αλλά και τον χρόνο που συχνά χρειάζεται ώστε να διαπιστωθεί η πιθανή παράβαση. Παράλληλα, αυξάνει και το ρίσκο τραυματισμών...

Αυτό, τουλάχιστον, απέδειξε ο πρόσφατος τραυματισμός του Πορτογάλου τερματοφύλακα της Γουλβς, Ρουί Πατρίσιο, στο ματς με τη Λίβερπουλ. Οι βοηθοί διαιτητές έχουν ρητές εντολές να κρατούν κάτω το σημαιάκι όταν υπάρχει ευκαιρία για γκολ και η φάση να κρίνεται στη συνέχεια από το VAR. Στην Αγγλία θεωρούν πως αν η φάση είχε σφυριχτεί εξαρχής οφσάιντ και δεν συνεχιζόταν, θα είχε αποφευχθεί η σύγκρουση του Πατρίσιο με τον συμπαίκτη του, Κόνορ Κόντι, που τον ανάγκασε να βγει από το χορτάρι με φορείο και ειδικό κολλάρο στον λαιμό.

Οι παράγοντες της Premier League συζητούν εδώ και μέρες το ενδεχόμενο να «υιοθετήσουν» και να εφαρμόσουν ένα ημιαυτόματο σύστημα για να τον καταλογισμό των παραβάσεων οφσάιντ, το οποίο στηρίζεται σε καινοτόμες κάμερες παρακολούθησης των κινήσεων των παικτών. Οι Αγγλοι το σκέφτονται να ενεργοποίησή του από το 2022, αν και θα απαιτηθεί η έγκριση της FIFA για κάτι τέτοιο. Το εν λόγω σύστημα, πάντως, δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο Κατάρ, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Εφαρμογή του ημιαυτόματου συστήματος σημαίνει πρακτικά ότι ο VAR θα διαθέτει μία άμεση εικόνα που θα αποτυπώνει τη γραμμή του οφσάιντ. Αυτό θα επιτρέπει τον αυτόματο έλεγχο της παράβασης και θα μπορεί ο VAR να ειδοποιεί άμεσα τον διαιτητή και τους βοηθούς του, επιτρέποντας στον άλλοτε «λάινσμαν» να σηκώνει αμέσως το σημαιάκι. Παράλληλα, σε περίπτωση καθαρής φάσης, παίκτες και οπαδοί θα μπορούσαν να πανηγυρίσουν ένα γκολ δίχως την ανησυχία και το φόβο να υπάρξει διαφορετική απόφαση, σε μερικά δευτερόλεπτα.