7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Το «αρνητικό» self test της υπευθυνότητας και η λάσπη στον ανεμιστήρα

Το «αρνητικό» self test της υπευθυνότητας και η λάσπη στον ανεμιστήρα

Η αήθης επίθεση αυτή τη φορά αφορούσε ένα ακόμη «όπλο» για τη διαχείριση της πανδημίας, τα self tests. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβη για μια ακόμη φορά εαυτόν και επέλεξε την ημέρα της 25ης Μαρτίου για να επιτεθεί όχι απλά στην κυβέρνηση αλλά στον Πρωθυπουργό με αναφορές σε «σκάνδαλα» που ανακάλυψαν τα τρολς του διαδικτύου, αναπαράχθηκαν από στελέχη και βουλευτές και κατέληξαν σε επίσημες ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου. Όχι μια για να γίνει λόγο για «αστοχία» αλλα δύο, με αφηγημα τη γνωστή λάσπη στον ανεμιστήρα.

Για μια ακόμη φορά το «κατηγορώ» του ΣΥΡΙΖΑ γύρισε μπούμερανγκ και εξετέθη αφού εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει με τη στάση του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αγνοεί την υπευθυνότητα εν μέσω μιας πανδημίας άμεσα συνδεδεμένη με το σύνολο των πολιτών της χώρας. Ο τρόπος που χειρίστηκε το νέο αυτό αντιπολιτευτικό αφήγημα που κράτησε τρεις ημέρες, όπως όλα τα... θαύματα της Κουμουνδούρου ανέδειξε μεν την ένδεια λόγου και πολιτικού σχεδιασμού αλλά κυρίως το γεγονός πως στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν ορρωδούν προ ουδενός επενδύοντας στον καταστροφολογικό λόγο και την αποτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Άλλωστε είναι το κόμμα που έχει δεχθεί το ρίσκο καλώντας σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις.

Η ιστορία που επιχειρήθηκε να στηθεί με τα self tests αφορά ακριβώς αυτή την προσπάθεια των πολιτών να βγουν από το τούνελ και να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα αφού πρόκειται για ένα όπλο που θα προστεθεί στη φαρέτρα της κυβερνητικής πολιτικής που περιλαμβάνει και τους εμβολιασμούς, η πορεία των οποίων βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο δεδομένων των συνθηκών και της κινητικότητας των φαραμακευτικών εταιρειών. Άλλωστε το ίδιο έγινε στην αρχή με τα εμβόλια και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο περί εμπορίου ελπίδας.

Ως προς την επίθεση προς τον Πρωθυπουργό, η λάσπη στον ανεμιστήρα έπεσε στο κενό, και όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος «γυρίζει πίσω». Εν τούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και δείχνει πως θα φτάσει στα άκρα οποιαδήποτε υπόθεση.

Με σημερινή του ανακοίνωση μιλά για «γίδες» και για «πλάτες» και επιμένει σε μια λογική που ναι μεν δεν περιλαμβάνει τα περί σκανδάλων αλλά δείχνει αδυναμία πλήρη να ζητήσει μια συγνώμη για τα όσα δήλωνε η Κουμουνδούρου την Πέμπτη ανήμερα των εορτασμών της 25ης Μαρτίου και της διαφήμισης που έγινε στο brand Ελλάδα.

Η ιδεοληπτική αυτή συμπεριφορά σε συνδυασμό με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει τους τόνους ψηλά και να επενδύσει σε νεοαγανακτισμένου ζητώντας ταυτόχρονα να σταματήσει η βουλή να λειτουργεί με το βλέμμα στην υπόθεση του Ν. Παππά και την αυριανή συζήτηση στην ολομέλεια για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής δείχνει πως η πόλωση ο διχασμός και η υποκίνηση αντιδράσεων θα συνεχιστεί με θύμα όμως την δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που συνέβη με τα self tests δείχνει το μείζονος σημασίας πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναδεικνύει αδυναμίες που πλήττουν στο τέλος της ημέρας την κοινωνία αλλά και την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η λάσπη στον ανεμιστήρα θα συνεχιστεί και η ένταση θα κορυφωθεί παρά την αδιαφορία της πλειοψηφίας και τα μηνύματα που στέλνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι ίδιοι οι ψηφοφόροι αλλά και στελέχη του.

Έτσι η «αστοχία» για την οποία έκανε λόγο ο Κ. Ζαχαριάδης και το «τραγικό λάθος» όπως χαρακτηρίζεται η προσπάθεια από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλογικά με την νέα ανακοίνωση του κόμματος, δείχνει τις διαφορές και τις ρωγμές που αντικατοπτρίζονται και στις τάσεις εξ αιτίας και της στάσης του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ερωτήματα πολλά και σίγουρα δεν συνδέονται μόνο με την προσπάθεια «ανακατάληψης» της εξουσίας με στόχο και τους αρμούς της αλλά και με άλλες εν εξελίξει υποθέσεις.