«Τι μαλ... είναι αυτές που ζητάς; κάνε τον μαλ...»
Αναλυτικά η μήνυση Λιότσιου σε Ματθαιόπουλο

«Τι μαλ... είναι αυτές που ζητάς; κάνε τον μαλ...»

Αποκλειστική επιδίωξη του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου ήταν «η συσκότιση της αλήθειας και η εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και προσωπικών του συμφερόντων», υπογραμμίζει ο αξιωματικός Λιότσιος στη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του πρώην αρχηγού και κάθε άλλου συναυτουργού (εφόσον αποκαλυφθεί), για τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και απειλής.

«Επεδίωξε εν γνώσει του με παράνομα εκβιαστικά μέσα να αλλοιώσει το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης μου και να αποτρέψει την δίωξη των πραγματικών υπαιτίων του τραγικού συμβάντος. Αδιαφορώντας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, είχε ως αποκλειστική του επιδίωξη την συσκότιση της αλήθειας και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και προσωπικών του συμφερόντων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επιπυραγός, για όσα έγιναν λίγες μόνο ημέρες πριν ο μηνυτής παραδώσει ως δικαστικός πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο.

Σύμφωνα με την μήνυση οι επίμαχες συνομιλίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, έγιναν στο γραφείο του κ. Ματθαιόπουλου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου τον κάλεσε να μεταβεί ο μηνυόμενος. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τον επιπυραγό η έκφραση δυσφορίας του κ. Ματθαιόπουλου όταν πληροφορήθηκε ότι ο μηνυτής είχε ζητήσει στοιχεία από αρμόδιες υπηρεσίες. «Ο μηνυόμενος, όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειές μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από τον ως άνω Εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: "τι μαλ... είναι αυτές που ζητάς; κάνε τον μαλ...", προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων της φονικής πυρκαγιάς".

Στην συνάντηση στο ΕΣΚΕ «απουσία έτερων παρευρισκόμενων», ο μηνυτής αναφέρει πως ο κ. Ματθαιόπουλος «εξαπέλυσε απειλές σε βάρος μου με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και τις τυχόν ευθύνες των αρμόδιων φορέων και συνεπακόλουθα να υποβάλω ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια.

Επικαλούμενος τις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν, με αποσπάσματα των απειλών και εκβιασμών που δέχθηκε, ο κ. Λιότσος τονίζει για τις υποδείξεις του ανωτέρου του για τα αίτια της τραγωδίας ότι «μου υπαγορεύει επί της ουσίας το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης προσπαθώντας να με εξαναγκάσει αφενός μεν να συμπεριλάβω ψευδή στοιχεία, αφετέρου δε να διενεργήσω ελλιπή και πλημμελή έρευνα, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών». 

Σχολιάζοντας δε αποσπάσματα από τις εν λόγω συνομιλίες, που παραθέτει στην μήνυση, ο επιπυραγός αναφέρει ότι «είναι εγκληματικό ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καταχρώμενος την εξουσία που απορρέει από το αξίωμά του να με απειλεί ότι αν βρεθώ στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μου στείλει εναέρια μέσα, με συνέπεια ενδεχομένως την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του ότι δεν θα έχω συμμορφωθεί με τη θέλησή του».

Σημειώνεται ότι ο κ. Λιότσιος στις 3 Μαρτίου 2019, μία ημέρα πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κατήγγειλε σε μήνυση που κατέθεσε  στην Εισαγγελία, ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς από αγνώστους που είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από την μοτοσυκλέτα του.

Δείτε ολόκληρη τη μήνυση: