Οι σοκαριστικοί διάλογοι της συγκάλυψης για την τραγωδία στο Μάτι

Οι σοκαριστικοί διάλογοι της συγκάλυψης για την τραγωδία στο Μάτι

Προειδοποιήσεις, νουθεσίες και τελικά απειλές περιλαμβάνουν οι σοκαριστικοί διάλογοι που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν τις πιέσεις που άσκησε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Βασίλης Ματθαιόπουλος στον εμπειρογνώμονα που διερευνούσε τα αίτια της τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή 102 ανθρώπων στην πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι. Διάλογοι που καταδεικνύουν ευθεία παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών αλλά και φέρνουν στην επιφάνεια τις εσωτερικές έριδες στο ΠΣ που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν τα Κύθηρα χωρίς εναέρια μέσα πυρόσβεσης κατά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2017.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κυριακής», πραγματογνώμων αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσιος, στον οποίο και ανατέθηκε από την Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση δέχθηκε ευθεία απειλή από την κορυφή του Σώματος, προκειμένου να συγκαλύψει τα πραγματικά γεγονότα.

«Θάψ’ τα μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές πολιτικές, "από το υπουργείο", μην δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη, φτιάχτ’ τα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, θες καμιά δυσμενή;», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του σχετικού διαλόγου.

Σε άλλο σημείο ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κλήθηκε σε «ανώτατο επίπεδο» για να πιέσει τον κ. Λιότσιο να «φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά κι όχι μες από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει, αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης, ο άλλος, ο άλλος». 

Στη συνέχεια σε δήθεν «φιλικό» τόνο αναφέρει στον κ. Λιότσιο ότι αυτά του λέει για να τον «σώσει» αλλά οι νουθεσίες δεν καρτούν πολύ, αφού αμέσως μετά ο Βασίλης Ματθαιόπουλος χρησιμοποιώντας χυδαίες φράσεις αναφέρει τε εξής: «Θα τα βάλεις με το Δασαρχείο, θα σ΄ανοίξει τον κ..... Θα τα βάλεις με τη Δούρου, θα σ' ανοίξει τα καπούλια. Μολις κατηγορηθούμε, θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση. Κατηγορείσαι, κατηγορείσαι, κατηγορείσαι. Και το μεμονωμένο μέτρα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα».

Οι απειλές κλιμακώνονται περαιτέρω, με τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος να κάνει λόγο για «την υπουργό» που ζήτησε να μην αποδοθούν ευθύνες σε ανωτέρους στη Ρένα Δούρου και τον Δήμαρχο «....αλλά μην γράψεις πουθενά σου λέω ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Εγώ γι' αυτό σε κάλεσα εδώ.  Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον μου λέει και πες του το. Μην γράψει ότι είναι ευθύνες για ανωτέρους. Και μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο», λέει ο Βασίλης Ματθαιόπουλος προς τον Δημήτρη Λιότσιο, σύμφωνα με το ηχητικό της «Καθημερινής» ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: «Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα α....α σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα».

Τέλος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αποκαλύπτει με ανατριχιαστικό τρόπο την πραγματική αιτία για την οποία δεν διατέθηκαν εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα του 2017. Αιτία που είχε να κάνει με την διελκυστίνδα εξουσιών στο εσωτερικό του Πυροσβεστικού Σώματος. «Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρις εναέρια και στη Μάνη χωρις εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά. Το παιχνίδι παίζεται».

Ένα «παιχνίδι» που θα μπορούσε να καταλήξει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών...