Τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Ρωσίας με Ουκρανία - Βομβαρδισμοί στην Οδησσό

Τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Ρωσίας με Ουκρανία - Βομβαρδισμοί στην Οδησσό

Την Δευτέρα θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές, μέσω τηλεδιάσκεψης, έγινε γνωστό σήμερα, με τον επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίσνκι, να επαινεί την «πιο ρεαλιστική» θέση του Κιέβου, το οποίο είναι έτοιμο, υπό προϋποθέσεις, να δεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πράγμα που ζητάει η Μόσχα.

«Η ουκρανική πλευρά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ζητήματα που συνδέονται με το καθεστώς ουδετερότητας και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας», έγραψε ο Μεντίνσκι στο Telegram, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο ένα πλαίσιο συμφωνίας για να υποβληθεί στους προέδρους των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Reuters ο Μεντίνσκι έγραψε στο Telegram ότι «το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής».  «Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι ελπίζει στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αφού η Ρωσία θα επιτύχει την εκπλήρωση όλων των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Χθες, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση, ενώ το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι η ρωσική πλευρά έχει επισημάνει πως τα προσχέδια της συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να επιτρέψουν άμεσα διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων.

Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει σημαντικά. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είπε ο διαπραγματευτής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.

Εκρήξεις στην Οδησσό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιβ, μετέδωσε το Reuters.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι εκρήξεις, που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί την Οδησσό, δεν προκάλεσαν θύματα. Πρόκειται για μια επίθεση με ρουκέτες που δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωση ένας αξιωματικός της νότιας περιφερειακής διοίκησης, ο Βλαντισλάβ Ναζάροφ.

«Η περιοχή της Οδησσού αποτελεί στόχο προτεραιότητας του εχθρού. Ο εχθρός συνεχίζει την ύπουλη πρακτική του να πλήττει ευαίσθητες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ναζάροφ επαναλαμβάνοντας ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας για το πού σημειώθηκαν τα πλήγματα ή για τις ζημιές που προκάλεσαν.

Πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Μία από τις «κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής» της πόλης επλήγη, δήλωσε στη δημόσια ουκρανική ραδιοτηλεόραση ο εκπρόσωπος της περιφεριακής διοίκησης Σεργκέι Μπρατσούκ. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν θύματα», δήλωσε ο Μπρατσούκ.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί και ότι τουλάχιστον τρεις στήλες καπνού και φλόγες φαίνονται να υψώνονται από μια βιομηχανική ζώνη. Εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης είπε πως άκουσε ένα αεροπλάνο, όμως ένας στρατιωτικός κοντά στο σημείο ενός από τα πλήγματα υποστήριξε πως επρόκειτο για ρουκέτα ή για πύραυλο.

Ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, έγραψε, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, στο λογαριασμό του στο Telegram: «Η Οδησσός δέχθηκε επίθεση από τον αέρα. Πυρκαγιές σημειώθηκαν σε ορισμένες ζώνες. Ένα μέρος των πυραύλων κατερρίφη από την αντιαεροπορική άμυνα. Συνιστάται να κλείσετε τα παράθυρα».

Επίσης και ο κυβερνήτης της περιοχής Πολτάβα Ντμίτρο Λούνιν, δήλωσε την Κυριακή στην τηλεόραση ότι το διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Κρεμεντσούγκ της Ουκρανίας καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από ρωσική επίθεση. «Η φωτιά στο διυλιστήριο έχει σβήσει, αλλά η εγκατάσταση έχει καταστραφεί ολοσχερώς και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει», είπε ο Λούνιν.

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η ένταση των ρωσικών αεροπορικών και πυραύλων έχει μειωθεί, προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να αποσύρει στρατιωτικές της μονάδες από τη βόρεια Ουκρανία.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούν τοποθετούν νάρκες σε δρόμους και σε ορισμένους οικισμούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ότι τα δυτικά κράτη δεν έχουν παράσχει στο Κίεβο επαρκή αριθμό αντιπυραυλικών συστημάτων.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι επαίνεσε επίσης τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την Μαριούπολη, λέγοντας ότι η αντίστασή τους επέτρεπε σε άλλες πόλεις να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο.

14:54 Το Κρεμλίνο ελπίζει στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης από τις διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία θα επιτύχει την εκπλήρωση όλων των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και ελπίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορέσουν να υπογράψουν κάποιο είδος ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

14:52 Πεσκόφ: Η Ρωσία θα ζητήσει πληρωμές με ρούβλια και σε άλλα αγαθά

Μετά την γνωστοποίηση από τον αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η χώρα του θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι στο μέλλον η Μόσχα θα ζητήσει οι πληρωμές με ρούβλια να γίνεται και σε άλλα ομάδες αγαθών, χωρίς να τις κατονομάσει.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον θα επεκταθεί σε νέες ομάδες αγαθών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με τη ζήτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο,όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

14:40 Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις: 18.000 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από την αρχή του πολέμου

Δεκαοκτώ χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σύμφωνα με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανούς, έχουν χάσει, μέχρι στιγμής, 644 άρματα μάχης, 1.830 τεθωρακισμένα οχήματα, 143 ρωσικά μαχητικά, 134 ελικόπτερα, 89 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά σκάφη.

Παράλληλα, κατά την ουκρανική πλευρά, έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 325 ρωσικά συστήματα πυροβολικού, 105 εκτοξευτήρες ρουκετών και 54 συστήματα αεράμυνας.

14:34 Human Rights Watch: Οι Ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν «προφανή εγκλήματα πολέμου»

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία για αυτό που χαρακτηρίζει ως «προφανή εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Η HRW εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει εντοπίσει «αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.

14:31 ΕΕ: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Μπούχα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα ότι διέπραξαν θηριωδίες στην περιοχή Μπούχα του Κιέβου, αφού ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι 300 κάτοικοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κατοχής της από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Σοκαρισμένος από τα νέα για φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις. Η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία στην τεκμηρίωση των εγκλημάτων πολέμου», ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις πρέπει να διεκπεραιωθούν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Περαιτέρω κυρώσεις και υποστήριξη της ΕΕ βρίσκονται στο δρόμο τους», πρόσθεσε.

14:17 Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό - Από σήμερα λειτουργεί ξανά το ελληνικό προξενείο

«Είμαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για να μεταφέρω καταρχήν, εδώ στην Οδησσό, βοήθεια. Ανθρωπιστική βοήθεια για την ελληνική Ομογένεια, αλλά επίσης για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την επίσκεψή του στο ελληνικό γενικό προξενείο και το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως από σήμερα θα λειτουργήσει ξανά το ελληνικό προξενείο στην Οδησσό και ευχαρίστησε τον γενικό πρόξενο Δημήτρη Δόχτση και τους συνεργάτες του για τον τρόπο με τον οποίο επιτελούν το καθήκον τους. «Η λειτουργία του προξενείου θα βοηθήσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, θα βοηθήσει στη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης της ελληνικής Ομογένειας αν χρειαστεί από οποιαδήποτε περιοχή της Ουκρανίας μέσω της Οδησσού και θα υπογραμμίσει την ιστορική μας παρουσία σε αυτή την πόλη» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται ότι μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική Ιστορία, με σκοπό την ενημέρωσή του για την κατάσταση του μουσείου, ο Νίκος Δένδιας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Υπό τις δυσχερέστερες των συνθηκών, η ελληνική παρουσία στην Οδησσό παραμένει ζωντανή, πιστή στο πνεύμα των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας».

14:14 Ουκρανία: Ρωσικές ρουκέτες έπληξαν το Μικολάιφ

Αρκετές ρωσικές ρουκέτες έπληξαν του ουκρανικό λιμάνι του Μικολάιφ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε σήμερα ο Αντόν Γκερατσένκο, ένας βοηθός στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Ο Γκερατσένκο ανέφερε σε μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι τοπικές αρχές ανέφεραν την επίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στα λιμάνια που βρίσκονται στα νότια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του Μικολάιφ και της Μαριούπολης, καθώς προσπαθούν να αποκόψουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να οργανώσουν μία χερσαία δίοδο από τη Ρωσία στην Κριμαία.

13:56 Ρωσία: Δύο εκρήξεις ακούστηκαν στo Μπέλγκοροντ

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με μαρτυρίες.

13:46 Ουκρανία: Μειωμένες οι εξαγωγές σιτηρών την Μάρτιο

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας για το μήνα Μάρτιο, ήταν μειωμένες κατά τέσσερις φορές, σε σύγκριση με τα επίπεδα εξαγωγών του Φεβρουαρίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, τα εξαγωγικά φορτία σιτηρών του Μαρτίου συμπεριέλαβαν 1,1 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, 309.000 τόνους σιταριού και 118.000 τόνους ηλιελαίου, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

13:36 Βρετανικό ΥΠΕΞ: Οι επιθέσεις κατά αμάχων πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου

Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, όπως ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως, την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν, βλέπουμε να αυξάνονται οι αποδείξεις φρικτών ενεργειών από τις από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούχα,» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Τρας, σχετικά με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Κίεβο.

«Οι επιθέσεις τους χωρίς διακρίσεις κατά αθώων αμάχων, στη διάρκεια της παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.»

13:20 Δένδιας από Οδησσό: Αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια

Στην Οδησσό έφτασε πριν από λίγο Νίκος Δένδιας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία και παρέδωσε στις δημοτικές αρχές της πόλης. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομογένειας στους οποίους ανέφερε ότι το Προξενείο έχει ξανανοίξει για να υποστηρίξει τους ίδιους και τις οικογένειες τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια και ενημερώθηκε για τις προκλήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εν συνεχεία ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών.

12:57 Μισέλ: Περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία βρίσκονται καθ' οδόν

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη προς την Ουκρανία βρίσκονται καθ'οδόν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο twitter, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου, Μπούχα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

12:46 Ρωσία: Εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών μόνο σε «φιλικές χώρες»

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

11:01 Μόσχα: Ανοίγουν διάδρομοι σε Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ για την απομάκρυνση ξένων

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα διαδρόμους για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πριν από λίγο πως συνεχίζεται η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων από αυτές τις δύο ουκρανικές πόλεις και πως επτά λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν σήμερα τη Μαριούπολη.

10:13 Ρωσία: Οι συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά για να συναντηθούν Πούτιν - Ζελένσκι

Η Ρωσία έκανε σήμερα γνωστό ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των δυο ηγετών και ότι η θέση της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει, διαψεύδοντας Ουκρανούς αξιωματούχους που υποστήριξα ότι τα προσχέδια της συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να επιτρέψουν άμεσα διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων.

9:33 Μπούχα: Εικόνες καταστροφής μετά την επέλαση των ρωσικών δυνάμεων

Το μέγεθος της φρίκης του πολέμου που βιώνουν οι κάτοικοι της Ουκρανίας καταγράφεται στην πόλη Μπούχα, μετά την επέλαση των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες άφησαν κατεστραμμένα κτίρια από τους βομβαρδισμούς, καμένα οχήματα αλλά και σωρούς άμαχων να κείτονται σε διάφορα σημεία της πόλης.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από τα βόρεια για να αναδιπλωθούν στα ανατολικά και τα νότια, λένε οι Ουκρανοί