Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από τα βόρεια για να αναδιπλωθούν στα ανατολικά και τα νότια, λένε οι Ουκρανοί
Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από τα βόρεια για να αναδιπλωθούν στα ανατολικά και τα νότια, λένε οι Ουκρανοί

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, εκτίμησε σήμερα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας άλλος σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν».

«Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα», πρόσθεσε στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.

Οι Ρώσοι «αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνίγκιφ», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης αυτής της επαρχίας, Βιατσεσλάβ Τσαούς, σημειώνοντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Μετά την ταχεία αποχώρηση των Ρώσων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιγ και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις και τις συγκεντρώσεις των δυνάμεων του κατακτητή, είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική», έγραψε εξάλλου ο Ποντόλιακ στο Telegram. Η τακτική αυτή συνίσταται στην «αναδίπλωση προς τα ανατολικά και τα νότια» ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των μεγάλων εδαφών που κατέλαβαν, όχι μόνο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, πρόσθεσε.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί» στα νότια και τα ανατολικά και «να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της», συνέχισε.

Ο Αρέστοβιτς είπε επίσης ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φέρουν στρατιώτες από την περιοχή του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία. «Όμως δεν πρόκειται για ενισχύσεις, δεν είναι μια προσπάθεια συγκρότησης μια νέας ομάδας επίθεσης, είναι μια προσπάθεια προστασίας» των μονάδων που βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος, υποστήριξε, εκτιμώντας ότι «οι στρατιώτες αυτοί δεν απειλούν ούτε το Σούμι, ούτε το Τσερνίγκιφ, ούτε το Κίεβο». «Είναι προσπάθειες ενίσχυσης των στρατευμάτων ώστε να μην τα διαλύσουμε τελείως όσο υποχωρούν προς τα σύνορα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αρέστοβιτς, «μια από αυτές τις αυτοκινητοπομπές που μπήκε στην Ουκρανία την περασμένη νύχτα υπέστη ένα πολύ ισχυρό πλήγμα».

23:34 CNN: Οι ΗΠΑ θα διευκολύνουν την αποστολή σοβιετικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ αναμένεται να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της μεταφοράς σοβιετικής κατασκευής αρμάτων μάχης από συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CNN, Τζιμ Σκιούτο, τα άρματα θα είναι σοβιετικής κατασκευής T-72, τα οποία ο ουκρανικός στρατός έχει εμπειρία να χειρίζεται και θα παραδοθούν «τις επόμενες ημέρες, αν όχι εβδομάδες».

22:42 Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε στην Μαριούπολη - Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη στον Ερυθρό Σταυρό

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη ούτε χθες, ούτε και σήμερα και επέρριψε την ευθύνη στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA, ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι φάλαγγες ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

22:06 Interfax Ουκρανίας: Πιθανότατα στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Η Τουρκία θα είναι πιθανότατα ο τόπος μιας συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται Ουκρανό αξιωματούχο, η ρωσική πλευρά έχει επισημάνει πως τα προσχέδια της συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να επιτρέψουν άμεσα διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία την Παρασκευή τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι «και φάνηκε να επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι οι δύο ηγέτες είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον», όπως δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια.

Το Interfax μεταδίδει πως ο Αραχάμια είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Μόσχα αποδέχθηκε τις συνολικές θέσεις της Ουκρανίας με εξαίρεση τη στάση της στο θέμα της Κριμαίας, η οποία, ως γνωστόν έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία το 2014.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ρωσοουκρανικές συνομιλίες των τελευταίων ημερών ήταν «δύσκολες», με τη Μόσχα να επισημαίνει ότι ένας από τους στόχους της «στρατιωτικής του επιχείρησης» στην Ουκρανία είναι να αποκαταστήσει τις κρατικές υποστάσεις του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στα σύνορα που είχαν το 2014.

21:55 Περισσότερες από 200 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη Ρωσία, σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info που παρακολουθεί τις συλλήψεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 211 άνθρωποι σε διαδηλώσεις που έγιναν σε 17 ρωσικές πόλεις.

Στη Μόσχα, είχε προγραμματιστεί μια καθιστική διαμαρτυρία στις 11 το πρωί στο πάρκο Ζαριάντιε, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο. Λίγη ώρα μετά αστυνομικοί άρχισαν να συλλαμβάνουν όσους κάθονταν στα παγκάκια του πάρκου, εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης. «Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία» φώναξε μια συλληφθείσα, μια νεαρή γυναίκα που κρατούσε ένα μπουκέτο τουλίπες.

Γύρω από το πάρκο είχαν αναπτυχθεί περισσότερα από 30 φορτηγάκια της αστυνομίας. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι έγιναν τουλάχιστον 10 συλλήψεις.

Καθιστικές διαμαρτυρίες ήταν προγραμματισμένες για σήμερα σε περίπου 30 πόλεις, από το Βλαδιβοστόκ μέχρι την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι. Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ήθελαν επίσης να διαμαρτυρηθούν για «την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας», κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και υπέρ της απελευθέρωσης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Στην Αγία Πετρούπολη περίπου 40 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου θα γινόταν η καθιστική διαμαρτυρία, αλλά δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για διαδηλωτές. Πάντως, τουλάχιστον 25 από αυτούς συνελήφθησαν.

Οι διαδηλωτές κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με τη OVD-Info, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

21:42 Ουκρανία: Περίπου 300 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί σε μαζικούς τάφους στη Μπούχα

Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην Μπούχα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, δήλωσε ο δήμαρχός της, Ανατόλι Φεντόρουκ.

«Στην Μπούχα, έχουμε ήδη θάψει σε μαζικούς τάφους 280 ανθρώπους», επειδή ήταν αδύνατον να ταφούν στα τρία κοιμητήρια που όλα τους βρίσκονταν πολύ κοντά στη γραμμή πυρός των ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Φεντόρουκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 πτώματα στο έδαφος» αλλά «δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί στις αυλές, πίσω από τους φράχτες», συνέχισε.

«Αν δεν περάσουν πρώτα οι πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν τα πτώματα, δεν πρέπει να τα περισυλλέξουμε» επειδή μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά, εξήγησε. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μπουν σε όλη την πόλη, που ήταν στα χέρια των Ρώσων επί περίπου έναν μήνα. Σήμερα μοίρασαν βοήθεια στους κατοίκους, για πρώτη φορά αφότου η πόλη πέρασε και πάλι στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

21:31 Ουκρανία: Στους 4.217 οι άμαχοι που απομακρύνθηκαν από την εμπόλεμη ζώνη

Συνολικά 4.217 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα από περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται πάνω στη γραμμή του μετώπου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστουκ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

21:14 Πεσκόφ: Η Μόσχα επιθυμεί συνέχιση των συνομιλιών στη Λευκορωσία - Διαφωνεί το Κίεβο

«Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται», φέρεται να δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη γειτονική Λευκορωσία αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα. Οι δύο πλευρές είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το RIA ο Πεσκόφ έδωσε συνέντευξη την τηλεόραση της Λευκορωσίας, η οποία πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα απόψε.

Ο εκπρόσωπος φέρεται να είπε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014. Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι «εθνικιστικές ιδέες» και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.

20:58 «Δεν έγινε αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο» δηλώνει τώρα η έγκυος της Μαριούπολης

Η φωτογραφία της είχε γίνει viral όταν η τότε έγκυος Μαριάνα Βισεγκίρσκαγια (Marianna Vishegirskaya) είχε διασωθεί από τα χαλάσματα νοσοκομείου της Μαριούπολης, το οποίο, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, είχε χτυπηθεί από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Η κοπέλα, που είχε κατηγορηθεί ως «ηθοποιός» από τη ρωσική πλευρά, έδωσε συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ και υποστήριξε ότι δεν έγινε αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο, αλλά πιστεύει ότι «χτυπήθηκε από οβίδες».

20:55 Ουκρανία: Ανακτήθηκε ο έλεγχος όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

«Όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκε από τον εισβολέα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

20:47 Ουκρανία: Αεροδρόμιο και αποθήκη καυσίμων επλήγησαν από βομβαρδισμούς στο Μίρχοροντ

Ένας διάδρομος προσγείωσης αεροδρομίου και μια αποθήκη καυσίμων υπέστησαν ζημιές κοντά στην πόλη Μίρχοροντ, στην περιφέρεια της Πολτάβας, από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Την πληροφορία αυτή ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ντμίτρο Λούνιν, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

20:26 Στην Ουκρανία την Κυριακή ο Δένδιας

Στην Ουκρανία θα μεταβεί την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα τεθεί επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Οδησσό. Για το θέμα, ο κ. Δένδιας είχε την Παρασκευή επαφές με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα αλλά και με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Στην Οδησσό ο κ. Δένδιας θα έχει επαφές με Ουκρανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ θα επισκεφθεί και το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας που το τελευταίο διάστημα ήταν κλειστό.

Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να τεθεί και το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη, όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς.

Ο κ. Δένδιας έχει ανοικτή πρόκληση να επισκεφθεί και το Κίεβο.

20:24 Ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν διαδήλωση στην πόλη Ενερχοντάρ - Τέσσερις τραυματίες

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Ενερχοντάρ, στη νότια Ουκρανία, όταν οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση οβίδων και βομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν μια διαδήλωση των κατοίκων, σύμφωνα με μια Ουκρανή αξιωματούχο.

«Σήμερα στο Ενερχοντάρ οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν και πάλι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο», έγραψε στο Facebook η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. «Οι κατακτητές χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου και άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των κατοίκων. Τέσσερις άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα», πρόσθεσε.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους να φεύγουν τρέχοντας από μια πλατεία του Ενερχοντάρ, ενώ γύρω σημειώνονται εκρήξεις και υψώνονται σύννεφα λευκού καπνού.

«Ορισμένοι διαδηλωτές οδηγήθηκαν δια της βίας σε αστυνομικά βανάκια και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο», πρόσθεσε η Ντενίσοβα, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι «τρομοκρατούν τον πληθυσμό» από την ημέρα που κατέλαβαν την πόλη, στις αρχές Μαρτίου.

19:58 Ουκρανία: Τουλάχιστον 20 πτώματα ανδρών εντοπίστηκαν στη Μπούχα

Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο στην Μπούχα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πώς σκοτώθηκαν. Ο ένας έφερε ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές κοινότητες κοντά στην πρωτεύουσα, αφού δεν κατάφεραν να την περικυκλώσουν.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Μπούχα «απελευθερώθηκε» όμως η κωμόπολη έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν εκεί είδαν τεράστιες τρύπες, που προφανώς προκλήθηκαν από βλήματα, στα σπίτια και πολλά αυτοκίνητα, κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Τα 16 από τα πτώματα που βρέθηκαν σε αυτόν τον δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του. Τα τρία ήταν στη μέση του δρόμου και άλλο ένα στην αυλή ενός σπιτιού. Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.

Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι ήταν ξαπλωμένοι ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι τα πτώματα βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.

19:22 Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ναρκοθετούν τις περιοχές από τις οποίες αποχωρούν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον 30 κωμοπόλεων και χωριών στην περιοχή του Κιέβου αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της γύρω από την πρωτεύουσα για να επικεντρωθεί στις μάχες στα ανατολικά.

«Στον βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις. «Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τα πτώματα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς και το Reuters δεν ήταν σε θέση να τους επιβεβαιώσει από άλλες, ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάλεσαν τους κατοίκους των περιοχών που μόλις απελευθερώθηκαν κοντά στο Κίεβο να είναι σε επαγρύπνηση γιατί, όπως λένε, βρέθηκαν πάνω από 1.500 εκρηκτικά μέσα σε μία ημέρα, σε έρευνες στο χωριό Ντμιτρίφκα, στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την αποναρκοθέτηση των περιοχών και συμβούλευσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν τώρα. «Είναι ακόμη αδύνατον να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή», προειδοποίησε.

18:57 Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και άλλους Ρώσους αξιωματούχους ζητά η πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Κάρλα Ντελ Πόντε.

«Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου», δήλωσε η Ντελ Πόντε που είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής εισαγγελέας στις δίκες για την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ρουάντα.

Η Ντελ Πόντε υπηρέτησε ως Γενική Εισαγγελέας στα διεθνή ποινικά δικαστήρια του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα.

Έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Μάρτιο καθώς η ρωσική πλευρά κατηγορήθηκε ότι βομβαρδίζει αμάχους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Βρετανός Καρίμ Χαν, δήλωσε ότι συλλέγονται αποδεικτικά στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Σημειώνεται πάντως ότι η Ρωσία δεν είναι μέλος του ICC και θεωρητικά δεν εκδίδει πολίτες της για να δικαστούν στο εξωτερικό.

17:55 «Αποσύρονται από το Μπρόβαρι οι Ρώσοι αλλά τοποθετούν νάρκες», λένε οι Ουκρανοί

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Μπρόβαρι ανατολικά του Κιέβου, που βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρονται από την περιοχή έχουν τοποθετήσει μεγάλο αριθμό από νάρκες.

Ο δήμαρχος του Μπρόβαρι είπε ότι η πόλη απελευθερώθηκε, με τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθούν να οδηγήσουν εκτός της τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα και να καθαρίσουν την περιοχή από «στρατιωτικό εξοπλισμό».

16:01 Ουκρανός αξιωματούχος: Σκληρές μάχες μαίνονται στην ανατολική και νότια Ουκρανία

Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπως δήλωσε το Σάββατο ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

«Επιτρέψτε μας να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Υπάρχουν ακόμη σκληρές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νότο, αλλά και στη Μαριούπολη, στα ανατολικά της Ουκρανίας», όπως δήλωσε.

15:30 Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν διαδήλωση στην πόλη Ενερχοντάρ

Οι τοπικές αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν σήμερα στη χρήση βίας για να διαλύσουν μία διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, ενώ συνέλαβαν μερικούς από τους διαδηλωτές.

Κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ενερχοντάρ που βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας μιλώντας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας, όταν έφτασαν Ρώσοι στρατιώτες που οδήγησαν μερικούς από τους διαδηλωτές σε στρατιωτικά οχήματα, όπως ανέφερε η τοπική διοίκηση σε μία ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι κατακτητές διαλύουν τη διαδήλωση με εκρήξεις», ανέφερε μία σχετική ανάρτηση (Telegram) μαζί με ένα βίντεο που έδειχνε τη χρήση καπνογόνων, αλλά και τη συγκέντρωση χαρακτηριστικού λευκού καπνού, δίπλα στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

15:03 Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός φωτορεπόρτερ στο Κίεβο

Ένας ακόμα εργαζόμενος στα ΜΜΕ έχασε τη ζωή του ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον φωτορεπόρτερ Μακς Λέβιν, ο οποίος έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά στο Κίεβο, σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία. Τα ίχνη του Λέβιν είχαν χαθεί από τις 13 Μαρτίου. Η σορός του εντοπίστηκε την Παρασκευή στο χωριό Χούτα-Μεζιρίσκα.

«Ο καλός μας φίλος, ο διάσημος πολεμικός φωτορεπόρτερ Μακς Λέβιν είναι νεκρός. Ήταν αγνοούμενος από τις 13 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της μάχης του Κιέβου. Πολλοί στην δημοσιογραφική κοινότητα ήλπιζαν ότι είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους Ρώσους. Δυστυχώς, το πτώμα του βρέθηκε την 1η Απριλίου. Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ίλια Πονομαρένκο.

14:13 Πάπας Φραγκίσκος: Ο Πούτιν είναι «ηγεμόνας» - Υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις

Έμμεση κριτική άσκησε ο Πάπας Φραγκίσκος στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγεμόνα» παγιδευμένο σε αναχρονιστικές διεκδικήσεις εθνικιστικών συμφερόντων που προκαλεί και υποδαυλίζει συγκρούσεις. Παράλληλα, αυτό που οι Ρώσοι περιγράφουν ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», το αποκάλεσε «αδικαιολόγητη επίθεση» ενώ κατήγγειλε «ωμότητες» στον πόλεμο.

13:14 Βρετανικό ΥΠΑΜ: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται έναντι των ρωσικών κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται έναντι των ρωσικών που υποχωρούν γύρω από το Κίεβο, σύμφωνα με ανάρτηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

Όπως επισημαίνεται, στον βορειοδυτικό τομέα, συνεχίζονται οι προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να προχωρήσουν από το Ιρπίν προς τη Μπούχα και το Χοστομέλ. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν αποσυρθεί από το αεροδρόμιο Χοστομέλ, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα του πολέμου. Στον ανατολικό τομέα, οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει αρκετά χωριά.

Επίσης στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει μια σημαντική οδική αρτηρία στο ανατολικό Χάρκοβο μετά από σφοδρές μάχες. Εξέλιξη που έρχεται μετά την ανακατάληψη του Τροστιανέτς στην επαρχία του Σούμι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

12:59 Δορυφορικές εικόνες: Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το αεροδρόμιο Αντόνοφ έξω από το Κίεβο

Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Χοστομέλ, που βρίσκεται 29 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και το οποίο είχε καταληφθεί κατά την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Με τις φωτογραφίες της εταιρείας Maxar Technologies επιβεβαιώνονται τα όσα δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στο CNN ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Αντόνοφ.

Προηγούμενες δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν ότι οι Ρώσοι είχαν δημιουργήσει οχυρωματικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.

12:31 Ανοιχτό ενδεχόμενο επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στο Κίεβο

Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο εξετάζει ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως γνωστοποίησε από το προσωπικό του αεροσκάφος, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Ρώμη προς τη Μάλτα, αν ο ίδιος σκέφτεται την πρόσκληση που του έγινε από τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της Ουκρανίας, ο Πάπας Φράνσις απάντησε: «Ναι είναι στο τραπέζι».

Ο ίδιος, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.

11:43 Τζεντιλόνι: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όμως οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε σήμερα στο Τσερνόμπιο ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι ύφεση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη και η ΕΕ δεν θα την επιτύχει.

11:33 Ζελένσκι: Αναμένονται καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση αμάχων από Μαριούπολη

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονται για σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, δήλωσε η Βερεστσούκ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».

«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έστειλε χθες, Παρασκευή, μια ομάδα για να ηγηθεί οχηματοπομπής 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων που θα αναχωρούσε από την πόλη, όμως υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, λέγοντας πως οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατο το εγχείρημα. Η ομάδα της ΔΕΕΣ πρόκειται να προσπαθήσει και πάλι σήμερα.