Interfax Ουκρανίας: Πιθανότατα στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Interfax Ουκρανίας: Πιθανότατα στην Τουρκία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Η Τουρκία θα είναι πιθανότατα ο τόπος μιας συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται Ουκρανό αξιωματούχο, η ρωσική πλευρά έχει επισημάνει πως τα προσχέδια της συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να επιτρέψουν άμεσα διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία την Παρασκευή τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι «και φάνηκε να επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι οι δύο ηγέτες είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον», όπως δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια. 

Το Interfax μεταδίδει πως ο Αραχάμια είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Μόσχα αποδέχθηκε τις συνολικές θέσεις της Ουκρανίας με εξαίρεση τη στάση της στο θέμα της Κριμαίας, η οποία, ως γνωστόν έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία το 2014.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ρωσοουκρανικές συνομιλίες των τελευταίων ημερών ήταν «δύσκολες», με τη Μόσχα να επισημαίνει ότι ένας από τους στόχους της «στρατιωτικής του επιχείρησης» στην Ουκρανία είναι να αποκαταστήσει τις κρατικές υποστάσεις του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στα σύνορα που είχαν το 2014.

Πεσκόφ: Η Μόσχα επιθυμεί συνέχιση των συνομιλιών στη Λευκορωσία 

«Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται», φέρεται να δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Συγκεκριμένα, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη γειτονική Λευκορωσία αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα. Οι δύο πλευρές είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το RIA ο Πεσκόφ έδωσε συνέντευξη την τηλεόραση της Λευκορωσίας, η οποία πρόκειται να μεταδοθεί το βράδυ του Σαββάτου.

Ο εκπρόσωπος φέρεται να είπε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014. Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι «εθνικιστικές ιδέες» και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.