Human Rights Watch: Οι Ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν «προφανή εγκλήματα πολέμου»

Human Rights Watch: Οι Ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν «προφανή εγκλήματα πολέμου»

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία για αυτό που χαρακτηρίζει ως «προφανή εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Η HRW εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει εντοπίσει «αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Βαρσοβία, εξεδόθη μία ημέρα μετά από τον εντοπισμό νεκρών αμάχων στους δρόμους της ουκρανικής επαρχιακής πόλης Μπούτσα, τρεις ημέρες μετά από την υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από τη ρωσική κατάληψη της πόλης που είχε διάρκεια ενός μηνός και βρίσκεται σε μία περιοχή απόστασης 30 χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Το HRW με έδρα τη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στον Μπούχα, για την οποία είπε ότι είχε πάρει συνέντευξη από 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μαρτύρων, θυμάτων και κατοίκων της περιοχής, προσωπικά ή τηλεφωνικά και ότι κάποιοι φοβήθηκαν να δώσουν τα πλήρη ονόματά τους.

«Οι υποθέσεις που τεκμηριώσαμε ισοδυναμούν με ανείπωτη, εσκεμμένη σκληρότητα και βία κατά Ουκρανών αμάχων», δήλωσε ο Χιου Γουίλιαμσον, διευθυντής του HRW για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Ο βιασμός, η δολοφονία και άλλες βίαιες ενέργειες εναντίον ανθρώπων που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε.

Το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει τα στοιχεία του HRW.