«Θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής «επίθεσης» στην Ουκρανία
ΗΠΑ

«Θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής «επίθεσης» στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σήμερα ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής «επίθεσης» στην Ουκρανία, εκφράζοντας «την ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή», εκτίμησε ο υπουργός σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα στο δίκτυο NBC, επαναλαμβάνοντας μια εκτίμηση που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες ο Λευκός Οίκος.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν πολύ σαφής: «αν η Ρωσία ενεργήσει με απερίσκεπτο ή επιθετικό τρόπο, θα υπάρξουν κόστη, συνέπειες», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίζει το είδος ενδεχόμενων αντιποίνων.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, που συζήτησε το θέμα αυτό προχθές, Παρασκευή, τηλεφωνικώς με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μοιράζονται την ίδια ανησυχία».

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, έπειτα από μια φιλοδυτική εξέγερση στην Ουκρανία την οποία ακολούθησε επίσης η προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου άλλων. Η ένταση των μαχών είχε εν πολλοίς μειωθεί μετά τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ το 2015, αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης δεν έχει προχωρήσει.

Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες επέκριναν τη Μόσχα για τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ τα φονικά επεισόδια με τους αυτονομιστές είναι σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, το Κρεμλίνο μπορεί να ψάχνει μια δικαιολογία προκειμένου να εξαπολύσει μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση.

Το Κρεμλίνο δεν διέψευσε αυτές τις κινήσεις στρατευμάτων, αλλά διαβεβαιώνει πως δεν απειλούν κανέναν, κατηγορώντας αντίθετα το Κίεβο για «προκλήσεις» με σκοπό «να επιδεινώσει την κατάσταση στο μέτωπο».

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Ουκρανία.

«Βέβαια, κανένας δεν δεσμεύεται στον δρόμο του πολέμου, και κανένας δεν δέχεται το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πολέμου», δήλωσε ο Πεσκόφ σε μια συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossya 1 που θα μεταδοθεί το βράδυ στη Μόσχα, αποσπάσματα της οποίας όμως δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Κανένας δεν δέχεται επίσης ούτε το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως "η Ρωσία δεν θα μείνει αδιάφορη για την τύχη των Ρωσόφωνων που ζουν στη νοτιοανατολική" Ουκρανία.

«Η Ρωσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί η σύγκρουση αυτή. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε χωρίς διακοπή», είπε ο Πεσκόφ.

Επιπροσθέτως τόνισε ότι μερικές από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μίνσκ για την ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να ικανοποιηθούν, πριν από την πραγματοποίηση ενός νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πολιτικοί σύμβουλοι εργάζονται για έναν πιθανό νέο κύκλο τέτοιων συνομιλιών υπό το αυτοαποκαλούμενο πλαίσιο της Νορμανδίας, φέρεται να δήλωσε ο Πεσκόφ, σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι.

Τα πρακτορεία ειδήσεων δεν μετέδωσαν άμεσα, περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται πως το πλαίσιο της Νορμανδίας προβλέπει τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας της Γερμανίας και της Γαλλίας, ώστε να βοηθήσουν για τον τερματισμό της διαμάχης στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου και των αποσχιστών που έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας.

 Αξίζει να επισημανθεί πως οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας ενδέχεται να έχουν μία συνάντηση για να συζητήσουν τις κλιμακούμενες εντάσεις σχετικά με το Ντονμπάς, την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε χτες, ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας της ουκρανικής ομάδας επικοινωνίας για το Ντονμπάς.

«Θα είναι συνάντηση της Τρόικας της Νορμανδίας, που αποτελείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία…, Νομίζω ότι η (συνάντηση) είναι ζήτημα μιας εβδομάδας, λιγότερο ή περισσότερο», επισήμανε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό Ukraina 24 τονίζοντας ότι το Κίεβο δεν αναμένει κάτι σημαντικό από τη συνάντηση της Ομάδας των συμβούλων της ομάδας Νορμανδία 4, η οποία στο σύνολό της συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία, που έχει προγραμματιστεί για την 14η Απριλίου.

Επιπροσθέτως χτες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Τουρκία σταθερά στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "βασικός μας στόχος είναι η Μαύρη Θάλασσα να συνεχίσει να είναι μια θάλασσα ειρήνης, ηρεμίας και συνεργασίας". Ο Ερντογάν εστίασε μάλιστα στην υφιστάμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθιστώντας σαφές ότι δεν "στοχεύει σε συγκεκριμένη τρίτη χώρα".

"Έχοντας υπόψιν θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε επίπεδο υπουργών άμυνας και εξωτερικών των δύο κρατών. Ως εκ τούτου, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έκανε έκκληση για τον τερματισμό της έντασης στην περιοχή, με "μια ειρηνική και διπλωματική" λύση και τόνισε επίσης την υποστήριξή του στις συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Τέλος, αιχμές για την πρωτοβουλία της Αθήνας να στηρίξει τη διαδικασία του Μινσκ σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, αφήνει η Μόσχα.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα «είναι προφανές ότι η καταναγκαστική “ευρω-αλληλεγγύη” προκαλεί ζημιά στα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας», παραθέτοντας μάλιστα και τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, από τη συνάντηση του Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρέσβη Σεργκέι Σουτένκο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία του Μινσκ για την επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ουκρανό πρέσβη Sergii Shutenko. Πρόσθεσε δε ότι τα διεθνή προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους λαούς των δύο χωρών, επισήμανε στον Ουκρανό πρέσβη ότι η ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Ανατολικής Γειτονίας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Υπενθύμισε, τέλος, ότι η χώρα μας, έχει πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα, συνεπεία των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις εξαγωγές των προϊόντων της.»

Αξίζει να επισημανθεί πως το Κίεβο έχει αυξήσει την επιφυλακή του για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, αλλά και σχετικά με την κλιμάκωση της βίας στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αποσχιστών που έχουν τη ρωσική υποστήριξη, στο Ντονμπάς.