Ερντογάν: Η Τουρκία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ερντογάν: Η Τουρκία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η Τουρκία σταθερά στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "βασικός μας στόχος είναι η Μαύρη Θάλασσα να συνεχίσει να είναι μια θάλασσα ειρήνης, ηρεμίας και συνεργασίας". Ο Ερντογάν εστίασε μάλιστα στην υφιστάμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθιστώντας σαφές ότι δεν "στοχεύει σε συγκεκριμένη τρίτη χώρα".

"Έχοντας υπόψιν θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε επίπεδο υπουργών άμυνας και εξωτερικών των δύο κρατών. Ως εκ τούτου, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έκανε έκκληση για τον τερματισμό της έντασης στην περιοχή, με "μια ειρηνική και διπλωματική" λύση και τόνισε επίσης την υποστήριξή του στις συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Παράλληλα όμως επανέλαβε την αρχική θέση της Τουρκίας πώς δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παρευρεθεί στην 9η σύνοδο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Ουκρανίας. Η συνεργασία στον αμυντικό κλάδο, η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) και ο τουρισμός αναμένεται να είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την "εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη από την Τουρκία" στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Επισήμανε παράλληλα ότι η αμυντική βιομηχανία αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από την στρατηγική σχέση της Ουκρανίας με την Τουρκία. 

 Διαβάστε ακόμα:

 Ουκρανία: Ενδεχόμενη συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ουκρανίας για το Ντονμπάς