7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Ι. Καλίν για δήλωση Μπάιντεν: Θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικών μορφών, ειδών και βαθμίδων τις επόμενες μέρες

Θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικών μορφών, ειδών και βαθμίδων τις επόμενες μέρες

Σε διατάραξη των σχέσεων με την Τουρκία οδηγεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και η Άγκυρα ήδη εξετάζει, πως θα «απαντήσει» στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα υπάρξει μια αντίδραση διαφορετικών μορφών, ειδών και βαθμίδων τις επόμενες μέρες και μήνες», δήλωσε στο γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

O κ. Καλίν ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν η Άγκυρα θα περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού που καταπολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, ή άλλα μέτρα που μπορεί να λάβει.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου, ο Τ. Ερντογάν θα ασχοληθεί με το ζήτημα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα (26/4).«Σε χρόνο και τόπο που θεωρούμε κατάλληλους, θα απαντήσουμε σε αυτή την πολύ άτυχη, άδικη δήλωση», δήλωσε στο Reuters. 

Νωρίτερα μάλιστα σήμερα ο κ. Καλίν σε ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε «ανήθικη» τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Ο πρόεδρος μας ζήτησε τη σύσταση μίας κοινής ιστορικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Σάββατο ο κ. Καλίν είχε καλέσει τις ΗΠΑ να αναλογιστούν καλύτερα το δικό τους παρελθόν, θυμίζοντας την απάντηση που είχε δώσει η Τουρκία στη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ότι ο κ. Ερντογάν είναι δικτάτορας.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε έντονα την αβάσιμη δήλωση του αμερικανού προέδρου για τα γεγονότα του 1915. Η πολιτικοποίηση της ιστορίας δεν είναι ποτέ μια λογική και ηθική πράξη. Είναι κρίμα που οι ΗΠΑ υπέκυψαν σε μια ομάδα συμφερόντων σε βάρος της παραμόρφωσης των ιστορικών γεγονότων και της αποξένωσης ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.»

Διαβάστε ακόμα:

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ στα γερμανικά ΜΜΕ

Jerusalem Post: Ο Μπάιντεν δεν δέχθηκε τον «εκβιασμό» του Ερντογάν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Το «τελεσίγραφο» Μπάιντεν στον Ερντογάν, μέσω της Αρμενικής Γενοκτονίας

Τι αλλάζει με την ιστορική κίνηση Μπάιντεν

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων