7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Συρεγγέλα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης

Συρεγγέλα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης
Eurokinissi

«Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ζήτημα εθνικής σημασίας και εμείς εργαζόμαστε αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή τη δολοφονία μιας 30χρονης στη Ρόδο.

«Ως κυβέρνηση διαβεβαιώνουμε για την αφοσίωσή μας στο μετασχηματισμό της χώρας σε τόπο όπου κανείς δεν θα υποφέρει από τον πόνο που προκαλεί η ενδοοικογενειακή βία. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε το βασικό αυτό ανθρώπινο δικαίωμα και να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την κακοποίηση», τόνισε η κ. Συρεγγέλα.

«Τα θύματα που αντιμετωπίζουν κακοποίηση, συχνά αντιμετωπίζουν και οικονομική ανασφάλεια. Τα παιδιά που είναι μάρτυρες της ενδοοικογενειακής βίας βιώνουν τραύματα εφ' όρου ζωής. Αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις αντιτίθενται σε όλα όσα γνωρίζουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσβάλλουν τα πιο θεμελιώδη ιδανικά μας. Όλοι έχουμε ευθύνη να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε αυτό το σοβαρό και βαθύ πρόβλημα της κοινωνίας», υπογράμμισε.

«Το νομοθετικό πλαίσιο μεταμόρφωσε σημαντικά την πολιτεία, ενίσχυσε την απάντηση της ποινικής δικαιοσύνης στη βία κατά των γυναικών και διεύρυνε την πρόσβαση των θυμάτων σε άμεση βοήθεια, αλλά και σε μακροπρόθεσμους πόρους για την ανοικοδόμηση της ζωής τους», επισήμανε.

«Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών έχει ως στόχο να σπάσει τα έμφυλα στερεότυπα και συμπεριφορές και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας, τονίζοντας πως κανένα κορίτσι και καμία γυναίκα που θέλει να καταγγείλει περιστατικό βίας ή παρενόχλησης δεν είναι μόνη».

Όπως εξήγησε, για τον σκοπό αυτό διαθέτει ένα ασφαλές και σταθερό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, αποτελούμενο από:

  • 43 συμβουλευτικά κέντρα, τα οποία στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένων συμβούλων που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής στήριξης.
  • 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, όπου φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.
  • Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε επείγοντα περιστατικά βίας.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες μπορούν επίσης να λάβουν όσες και όσοι το επιθυμούν στέλνοντας email στο [email protected], καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα metoogreece.gr.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, μία σειρά δράσεων για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των γυναικών υλοποιούνται και στον τομέα της εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η προστασία τους από κακοποιητικές συμπεριφορές, όσο και η οικονομική τους ανεξαρτησία, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, σε περίπτωση που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εστία τους.

Όπως υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό, με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της ILO για την προστασία για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, επίσης, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένες δράσεις, όπως η δημιουργία ενός εργαλείου εκτίμησης του βαθμού επικινδυνότητας εμφάνισης ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και η μελέτη σχετικά με το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας και η αξιολόγηση των σχετικών θεραπευτικών προγραμμάτων.

«Η στρατηγική μας για το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 είναι η άμεση προτεραιοποίηση της ισότητας των φύλων με δέσμευση, ρεαλιστικά μέτρα και δράσεις που εξαλείφουν τη βία κατά των γυναικών, αλλά και προωθούν την αναγκαία ουσιαστική ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ζήτημα εθνικής σημασίας και εμείς εργαζόμαστε αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε στη δήλωσή της η κ. Συρεγγέλα.

Διαβάστε ακόμη:

Καββαδία για Σπίρτζη: Αυτόν τον τρόπο αντιπολίτευσης επιλέγουμε;