Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εντολή ΗΠΑ στο κινέζικο προξενείο στο Χιούστον να κλείσει

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εντολή ΗΠΑ στο κινέζικο προξενείο στο Χιούστον να κλείσει

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι έδωσαν εντολή για το κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους.

"Δώσαμε εντολή για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Χιούστον, προκειμένου να προστατεύσουμε την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών", επισημαίνει η Ορτέιγκους.

"Η Σύμβαση της Βιένης αναφέρει ότι οι διπλωμάτες οφείλουν να 'σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας που τους φιλοξενεί' και 'οφείλουν να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους'", υπογράμμισε η Ορτέιγκους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στις δύο δυνάμεις σε πολλά μέτωπα: αμφιλεγόμενος νόμος περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορίες για κατασκοπεία, κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στην περιοχή Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.

"Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τις παραβιάσεις της εθνικής τους κυριαρχίας και τον εκφοβισμό του λαού τους από την Κίνα, όπως δεν έχουμε ανεχθεί τις άδικες εμπορικές πρακτικές, την κλοπή αμερικανικών θέσεων εργασίας και άλλες κατάφωρες συμπεριφορές. Ο πρόεδρος Τραμπ εμμένει στο θέμα της δικαιοσύνης και της αμοιβαιότητας στις σινοαμερικανικές σχέσεις", σημειώνει επίσης η εκπρόσωπος σε δήλωσή της που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Η Κίνα δήλωσε ότι η κίνηση ξεκίνησε μονομερώς από τις ΗΠΑ και το Πεκίνο θα «αντιδράσει με σκληρά αντίμετρα» εάν η κυβέρνηση Τραμπ δεν «ανακαλέσει αυτήν την εσφαλμένη απόφαση».

Ακόμη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παρενόχληση διπλωματικού προσωπικού και εκφοβισμό Κινέζων μαθητών, κατάσχεση προσωπικών ηλεκτρικών συσκευών και κράτησή τους χωρίς λόγο. Οι κινεζικές διπλωματικές αποστολές και το προσωπικό έλαβαν επίσης πρόσφατα απειλές για βόμβα αλλά και κατά της ζωής τους, πρόσθεσε.

«Η Κίνα καταδικάζει έντονα μια τόσο εξωφρενική και αδικαιολόγητη κίνηση που θα σαμποτάρει τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ», σημείωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να αποσύρουν αμέσως την εσφαλμένη απόφασή τους. Διαφορετικά, η Κίνα θα προχωρήσει στις νόμιμες και απαραίτητες αντιδράσεις». 

Σύμφωνα με τοπικά μέσα του Χιούστον, το βράδυ της Τρίτης κλήθηκε η πυροσβεστική καθώς το προσωπικό του προξενείου φέρεται να έκαιγε διπλωματικά έγγραφα στην προαύλιο χώρο.