Κίνα: Οι ΗΠΑ διέταξαν το κλείσιμο του κινέζικου προξενείου στο Χιούστον

Κίνα: Οι ΗΠΑ διέταξαν το κλείσιμο του κινέζικου προξενείου στο Χιούστον

Το κλείσιμο του κινέζικου προξενείου στο Χιούστον διέταξαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια «κλιμάκωση άνευ προηγούμενου» ενώ πρόκειται για μια ένδειξη της περαιτέρω χειροτέρευσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Κίνα δήλωσε ότι η κίνηση ξεκίνησε μονομερώς από τις ΗΠΑ και το Πεκίνο θα «αντιδράσει με σκληρά αντίμετρα» εάν η κυβέρνηση Τραμπ δεν «ανακαλέσει αυτήν την εσφαλμένη απόφαση».

Ακόμη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παρενόχληση διπλωματικού προσωπικού και εκφοβισμό Κινέζων μαθητών, κατάσχεση προσωπικών ηλεκτρικών συσκευών και κράτησή τους χωρίς λόγο. Οι κινεζικές διπλωματικές αποστολές και το προσωπικό έλαβαν επίσης πρόσφατα απειλές για βόμβα αλλά και κατά της ζωής τους, πρόσθεσε.

«Η Κίνα καταδικάζει έντονα μια τόσο εξωφρενική και αδικαιολόγητη κίνηση που θα σαμποτάρει τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ», σημείωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να αποσύρουν αμέσως την εσφαλμένη απόφασή τους. Διαφορετικά, η Κίνα θα προχωρήσει στις νόμιμες και απαραίτητες αντιδράσεις». 

Σύμφωνα με τοπικά μέσα του Χιούστον, το βράδυ της Τρίτης κλήθηκε η πυροσβεστική καθώς το προσωπικό του προξενείου φέρεται να έκαιγε διπλωματικά έγγραφα στην προαύλιο χώρο. 

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει αναφέρει τον λόγο για τον οποίο διέταξε το κλείσιμο του προξενείου, ενώ πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι η Κίνα εξετάζει σε αντίποινα να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην Ουχάν.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται την ώρα που οι δύο δυνάμεις συγκρούονται για θέματα που αφορούν το εμπόριο, τον χειρισμό του κορονοϊού, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή Σιντζιανγκ, την αλλαγή του status quo στο Χονγκ Κονγκ. 

Χθες μάλιστα, οι  ΗΠΑ άσκησαν ποινικές διώξεις σε δύο Κινέζους χάκερς που κατηγορούνται ότι είχαν ως στόχο μεταξύ άλλων και τις έρευνες για το εμβόλιο για τη COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι χάκερς λειτουργούσαν τόσο για δικό τους κέρδος όσο και για λογαριασμό της κύριας κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών, του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας. 

Οι χάκερς φέρεται να παραβίασαν τους εταιρείας άμυνας και να έκλεψαν ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών δορυφορικών προγραμμάτων και συστημάτων επικοινωνίας.