ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Κορονοϊός: Στα ύψη το ποσοστό θνητότητας στην Ελλάδα - Προς αυστηροποίηση των μέτρων

Στα ύψη το ποσοστό θνητότητας στην Ελλάδα - Προς αυστηροποίηση των μέτρων

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα οι ασθενείς που κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, με τους ειδικούς, μάλιστα, να εκφράζουν φόβους πως με βάση τα στοιχεία των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει την αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων προς ένα μοντέλο που θα μοιάζει με το lockdown του Μαρτίου προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά ο ΕΟΔΥ, οι νεκροί από επιπλοκές της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο πενθήμερο, με τον καθημερινό απολογισμό των θυμάτων να προσεγγίζει σταδιακά τον μέσο όρο θανάτων που καταγράφονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, το Σάββατο η Ελλάδα ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 θανάτων από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο μέσος όρος των νεκρών ανά 1.000 κρούσματα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 18, ενώ και με αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό της χώρας, πλέον η Ελλάδα καταγράφει σχεδόν 20 θανάτους καθημερινά ανά 1 εκατ. κατοίκους. 

Σημειώνεται πως στις αρχές Νοεμβρίου, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 3 θάνατοι για κάθε εκατομμύριο κατοίκους.

Παράλληλα, ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για το ερχόμενο χρονικό διάστημα, καθώς με βάση τα αριθμητικά μοντέλα και τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους, εκτιμάται πως ο αριθμός των θυμάτων θα παραμείνει στα ίδια και ίσως σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, το τελευταίο τριήμερο ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ είναι 55 ασθενείς, ενώ αν συνεκτιμηθούν οι αριθμοί των συνολικά διασωληνωμένων, ο αριθμός των θανάτων, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων που κυμαίνεται μεταξύ 43 και 45% αλλά κι ότι ποσοστό περίπου 50% των θανάτων καταγράφονται σε απλές κλίνες Covid, οι ειδικοί αναμένουν την διατήρηση των θανάτων σε υψηλά νούμερα για τις επόμενες 30 ημέρες.

Προς σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου

Περιθώριο μερικών ημερών δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εισηγηθούν τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Την επιβολή δηλαδή ενός lockdown που θα προσομοιάζει σε εκείνο που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Σε μια συγκυρία, όπου ιδιώτες γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να συνδράμουν το σύστημα υγείας και είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο διακομιδής ασθενών σε άλλους νομούς εφόσον αυτό χρειασθεί, οι επόμενες ώρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες.

Ορόσημο για την πορεία της πανδημίας θα αποτελέσει το Σαββατοκύριακο με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τα νέα κρούσματα, τις διασωληνώσεις που θα χρειαστούν και τους θανάτους που θα καταγραφούν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα, η επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί, θα διερευνηθούν από την αρχή τα πρόσθετα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν με στόχο να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις.

Ο λόγος είναι ότι οι μετακινήσεις είναι η αιτία που ο ιός βρίσκει περιθώριο να διασπείρεται στην κοινωνία, όπου πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Αναπόφευκτα λοιπόν, θα αναγκαστούν να τεθούν περιορισμοί σε επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι μπορούν ακόμη να παραμένουν δραστηριοποιούμενοι.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη συνέχιση της πίεσης του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ηλικίες των ασθενών είναι πολύ χαμηλότερες και παρά το γεγονός αυτό πολλοί ασθενείς ηλικίας 40-55 ετών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αντίστοιχα στην Αθήνα, η προχθεσινή νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και στη διάρκειά της άνοιξαν καινούριες κλίνες για κάλυψη των προσερχόμενων ασθενών, πέραν των πρόσθετων που αρχικά είχαν προγραμματιστεί. Ευτυχώς οι πρόσθετες κλίνες αφορούσαν μονοψήφιο αριθμό περιστατικών. Παρόλα αυτά, η ημερήσια ροή ξεπερνά πλέον τους 300 ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιέσεις εκτός από τον Ευαγγελισμό, το Γεννηματάς και το Σωτηρία, και στο Σισμανόγλειο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν αφορά την επάρκεια κλινών, γιατί υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για μετατροπή κλινών ΜΕΘ από γενικά περιστατικά σε περιστατικά COVID - 19, όπως αντίστοιχα υπάρχει και η δυνατότητα για μετατροπή απλών θαλάμων, σε θαλάμους ασθενών με COVID - 19.

Αντίθετα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η νοσηλεία είναι μακρά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εναλλάσσονται οι ασθενείς, στους χρόνους που η πανδημία ορίζει. Χαρακτηριστικά, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID, χρειάζονται περίπου 10 ημέρες προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν εξιτήριο και να συνεχίσουν την αποθεραπεία τους στο σπίτι. Όσο για τους νοσηλευόμενους που χρειάζονται εντατική ή αναπνευστική υποστήριξη με διασωλήνωση, εκεί οι ημέρες νοσηλείας φθάνουν ακόμη και τις 18 ημέρες.

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε ολόκληρη τη χώρα για την νοσηλεία κρουσμάτων είναι 5271. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.841 συνολικά, σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, και απλούς θαλάμους.

Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν φτάσει συνολικά τις 1143, από τις οποίες είναι κατειλημμένες οι 830, ενώ 313 είναι κενές.

Οι ΜΕΘ εκτός περιστατικών κορονοϊού, είναι 610 και από αυτές οι 439 είναι κατειλημμένες και οι 171 κενές.

Οι ΜΕΘ - COVID είναι σήμερα 533 και έχουν καταληφθεί οι 391, ενώ 142 παραμένουν κενές.

Καθώς το σύστημα υγείας διαθέτει ακόμη επάρκεια, χωρίς να χρειάζεται η αναζήτηση πρόσθετων χώρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως περιβάλλον νοσοκομείου ή Εντατικής, οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων επισημαίνουν την ανάγκη αυτοπεριορισμού των πολιτών, προκειμένου να μην ασθενήσουν από τον πανδημικό ιό.

Β. Κοντοζαμάνης: Εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορονοϊό

Στις αρχές του νέου έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίου για την Covid-19 στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης και εξηγεί ότι ήδη εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «η συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαπραγματεύεται και συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζει την επάρκεια στην κάλυψη του πληθυσμού». 

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid test σε Λάρισα και Ξάνθη

Δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) στη Σκεπαστή Αγορά της Λάρισας και  στην Ξάνθη, απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, πλησίον της Γέφυρας του Κοσύνθου θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ).

 Διαβάστε ακόμα:

- Β. Κικίλιας: Πιστή τήρηση των μέτρων για να βγούμε γρήγορα από το lockdown

- Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε πάρτι με τη συμμετοχή 20 ατόμων - Δύο συλλήψεις

- Στ. Πέτσας: Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η μείωση των κρουσμάτων - Θα αυξηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας

 - Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Να κλείσουν τα δικαστήρια σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα»