Στ. Πέτσας: Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η μείωση των κρουσμάτων - Θα αυξηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας

Στ. Πέτσας: Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η μείωση των κρουσμάτων - Θα αυξηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας

Την πεποίθησή του πως την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε πως η πίεση στο Σύστημα Υγείας αναμένεται να αυξηθεί αρκετά εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη και θα έχει δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά, καθώς από τη μία θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών και από την άλλη θα αρχίσει μείωση των κρουσμάτων λόγω της εφαρμογής του lockdown.

«Δεν πρέπει να μας παρασύρει η μείωση των κρουσμάτων που θα δούμε τις επόμενες ημέρες και να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να είμαστε πιστοί στην τήρηση των μέτρων ώστε στις  30 του μηνός να αρχίσουμε να ανοίγουμε οικονομικές δραστηριότητες. Αν είμαστε όλοι συνεπείς δεν θα χρειαστεί ούτε παράταση του lockdown ούτε άλλου είδους σκληρότεροι περιορισμοί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας, σημείωσε πως στόχος μας είναι στις επόμενες  7-10 ημέρες να έχουμε πολύ πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε να αρθεί το lockdown στην ώρα του και να μην παραταθεί αναίτια.

«Σιγά-σιγά τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη να  δουλέψει η αγορά και να μπορέσουμε με αυτήν τη νέα κανονικότητα να πάμε με ασφάλεια μέχρι το λιμάνι που είναι στους πρώτους μήνες του ’21 όταν θα αρχίσει ο εμβολιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά,

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «η κίνηση που κάνουμε αυτή τη στιγμή αφορά το κλείσιμο δημοτικών σχολείων. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία. Όλοι οι ειδικοί λένε ότι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Αυτό που είναι πρόβλημα είναι η κινητικότητα. Είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις γονέων, παππούδων, γιαγιάδων. Θέλουμε να περιορίσουμε την κινητικότητα, γιατί μέσω αυτής τρέφεται ο ιός. Ελπίζουμε ότι και με αυτό το μέτρο και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, θα πλησιάσουμε στα νούμερα μετακινήσεων που είχαμε δει τουλάχιστον τον Απρίλιο, ώστε να περιορίσουμε γρηγορότερα τα κρούσματα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα έχουμε διαθέσιμα περίπου 25 εκατ. εμβόλια, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. 

«Αν έχουμε το εμβόλιο στις αρχές του νέου έτους -που όπως φαίνεται θα το έχουμε- θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πρώτα με το υγειονομικό προσωπικό και τις πιο ευάλωτες ομάδες. Και σιγά σιγά θα πάμε στον υπόλοιπο πληθυσμό. Άρα, μέχρι τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου ένα  πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Θα υπάρχει ένας σχεδιασμός σταδιακού εμβολιασμού. Δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Pfizer. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν προχωρήσει τις έρευνες. Υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς και θα είμαστε σε θέση  να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, αναφορικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τους εορτασμούς για το Πολυτεχνείο ο κ. Πέτσας τόνισε πως «ο Νόμος δεν ήρθε να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου για κάποια ιδεολογική ή άλλη τοποθέτηση, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε τη μετάδοση του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι κάθε βουλευτής έχει δώσει όρκο να φυλάττει το Σύνταγμα και τους Νόμους. Άρα, είναι παράταιρο να παραβιάζει κατάφωρα τον όρκο του.

«Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και απαιτείται  υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Μπορούμε να τιμήσουμε αυτό το σημαντικό για τη Δημοκρατία μας γεγονός, την επέτειο του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας στεφάνι, αλλά να αποφύγουμε την πορεία. Δεν θα επιτραπεί η πορεία. Η Αστυνομία θα φέρει σε πέρας την αποστολή της, σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο.. Και πουθενά, πουθενά δεν υπάρχει δικαιολογία για να μαζεύονται εννέα άτομα να πάνε βόλτα. Το μήνυμα στους πολίτες είναι ότι οι Νόμοι εφαρμόζονται και όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους». κατέληξε ο κ. Πέτσας.