Στα 403 εκτοξεύτηκαν τα μεταλλαγμένα κρούσματα - 168 σε ένα 24ωρο

Στα 403 εκτοξεύτηκαν τα μεταλλαγμένα κρούσματα - 168 σε ένα 24ωρο

Πάνω από 400 είναι πλέον τα κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ, ενώ εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα (2 τον αριθμό) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Πλέον, τα κρούσματα στην Ελλάδα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης ανέρχονται σε έξι, με τα υπόλοιπα τέσσερα να έχουν ανιχνευθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, στη χώρα μας έχουν ανιχνευθεί μέχρι στιγμής 397 κρούσματα, που μαζί με τα έξι κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης ανεβάζουν στα 403 τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca

Όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, πως το εμβόλιο που ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται πως προσφέρει μόνο περιορισμένη προστασία κατά της ήπιας νόσησης που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή της Covid-19, με βάση τα πρώτα δεδομένα μιας δοκιμής.

 Συγκεκριμένα η μελέτη του νοτιοαφρικανικού Πανπιστημίου Βιτβάτερσραντ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε πως το εμβόλιο έχει σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα εναντίον της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times χθες, Σάββατο. Από τις παραλλαγές του κορονοϊού αυτή τη στιγμή πιο ανησυχητικές για τους επιστήμονες και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας είναι οι αποκαλούμενες βρετανική, νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη παραλλαγές, που φαίνεται να εξαπλώνονται ταχύτερα απ' ό,τι άλλες.

Περιορισμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου

«Σ' αυτή τη μικρή δοκιμή φάσης Ι/ΙΙ, τα πρώτα δεδομένα έδειξαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα κατά της ήπιας νόησης που οφείλεται κυρίως στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351», ανέφερε εκπρόσωπος της AstraZeneca απαντώντας στο δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κανένας από τους περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν νοσηλεύθηκε ούτε κατέληξε. «Εντούτοις δεν μπορέσαμε να βεβαιώσουμε το αποτέλεσμά της κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας δεδομένου ότι αυτοί που πήραν μέρος στη δοκιμή ήταν κυρίως υγιείς νεαροί ενήλικες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Αναλυτικά η εταιρεία ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι το εμβόλιό της μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση, δεδομένου ότι ο σχηματισμός αντισωμάτων ήταν ίσος με αυτόν άλλων εμβολίων κατά της Covid-19 τα οποία έχουν αποδείξει πως προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση. Η δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 2.026 άτομα, στα μισά από τα οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο (placebo), δεν έχει εξετασθεί από ομοτίμους, ανέφεραν οι Financial Times.

Ενώ έχουν προκύψει χιλιάδες μεμονωμένες αλλαγές καθώς ο ιός μεταλλάσσεται σε νέες παραλλαγές, ελάχιστες απ' αυτές είναι πιθανό να είναι σημαντικές ή να αλλάξουν τον ιό με αξιόλογο τρόπο, σύμφωνα με την επιθεώρηση British Medical Journal. «Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν το εμβόλιο κατά αυτής της παραλλαγής και θα προχωρήσουν ταχέως στην κλινική ανάπτυξη ώστε να είναι έτοιμο για παραδόσεις το φθινόπωρο εφόσον χρειασθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca. Την Παρασκευή μάλιστα η Οξφόρδη ανακοίνωσε πως το εμβόλιό τους έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα κατά της βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού με εκείνη που έχει κατά των παραλλαγών που κυκλοφορούσαν προηγουμένως.

Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Την επιβεβαίωση 168 κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, εκ των οποίων τα δυο ανήκουν στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος και τα υπόλοιπα στη βρετανικό, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας να ανέρχεται σε 403, με τα 397 να ανήκουν στη βρετανικής μετάλλαξη και τα 6  στη νοτιοαφρικανική.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κορδελιό εντοπίστηκαν τα τρία νέα κρούσματα της νοτοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού σε ελέγχους 42 δειγμάτων που ελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Open πρόκειται για δύο γυναίκες αδελφές και έναν άνδρα και ήδη οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται στη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 382 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου -2 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κιλκίς και Μυτιλήνης.

Από τις αναλύσεις των δειγμάτων επαληθεύτηκε ότι όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 168 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 166 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 2 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

⋅114 δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)

⋅10 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)

⋅16 δείγματα από την Π.Ε. Κοζάνης (όλα νοσοκομειακά)

⋅16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)

⋅9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)

⋅1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 397 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο αφαιρέθηκε ένα περιστατικό για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage απο την Π.Ε. Αχαΐας καθώς αφορούσε επανέλεγχο.

733 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρ’ ότι Κυριακή όπου γίνονται λιγότερα τεστ, κατέγραψαν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Σε μια συγκυρία, όπου οι ειδικοί προειδοποιούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, τα στοιχεία της Κυριακής δείχνουν 262 διασωληνωμένους, 21 θανάτους και 733 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 168 ανήκουν μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα στα 403, κάτι που εντείνει την ανησυχία των ειδικών.

Την ίδια στιγμή καμπανάκι έχει σημάνει ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες, όσο και στις ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής και της Πάτρας. 

Σήμερα, συνολικά 733 είναι τα νέα κρούσματα της λοίμωξης του κορονοϊού σε ένα 24ωρο, εκ των οποίων τα 348 στην Αττική ( 102 στην Αθήνα), τα 76 στη Θεσσαλονίκη και τα 71 στην Αχαΐα, ενώ 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα  ΕΟΔΥ.

Οι νεκροί έφτασαν τους 21, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε όλη τη χώρα να ανέρχεται στους 5.972, ενώ στα νοσοκομεία παραμένουν 262 άτομα διασωληνωμένα.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 733 νέων κρουσμάτων τα 11 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η γεωγραφική κατανομή των 722 μη εισαγόμενων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:

Αυξάνεται και πάλι η πίεση στα νοσοκομεία, ρεκόρ νοσηλειών στο «Σωτηρία»

Στο Σωτηρία, ένα από τα μεγαλύτερα του λεκανοπέδιου, καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών από την αρχή της πανδημίας με πάνω από 230 νοσηλευομένους, σύμφωνα με την διευθύντρια της Πνευμονολογικής του κλινικής, Μίνα Γκάγκα. Σε καθεστώς πίεσης και το νοσοκομειακό δίκτυο της Πάτρας (Αγ. Ανδρέας, Πανεπιστημιακό), σύμφωνα με τον Γ. Καρβέλη, διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. 

«Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται σήμερα 18 ασθενείς στην κλινική covid και έξι ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας covid, εκ των οποίων οι δύο είναι διασωληνωμένοι». Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», νοσηλεύονται 27 ασθενείς στην κλινική covid και ένας στην ΜΕΘ covid, σημείωσε o διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για εμφανή πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα της χώρας.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του επίκουρου καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας πως παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα των κρουσμάτων με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία που φτάνει το 50%. 

Στην λογική αυτή, τα μέτρα που ελήφθησαν για απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα μετά τις 6 το απόγευμα, λειτουργούν ως ένα πρώτο ανάχωμα απέναντι στο τρίτο κύμα, το οποίο φαίνεται ότι δύσκολα θα γλιτώσουμε.

Αυτό αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο Πάσχα, όπως εκτίμησε σήμερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιώντας ότι οι μετρήσεις του δείχνουν ως κρίσιμη ημερομηνία την 21η Μαρτίου, οπότε και αναμένει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής.

Αυτή τη στιγμή η πληρότητά τους βρίσκεται στο 65%. Κατά τις εκτιμήσεις του την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να ενισχύεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Ερωτηθείς σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι αυτά, έκανε λόγο για αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων, επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν». 

Τρία είναι τα δεδομένα που θα καθορίσουν και τις εισηγήσεις των ειδικών στην διάρκεια της επόμενης εβδομάδας: Η κατάσταση στις ΜΕΘ και συνολικά η πίεση στο σύστημα υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων και το εύρος των μεταλλάξεων.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163946, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6037 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52276 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

262 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 189 (72.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5972 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3511 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

168 νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους - Τα 114 στην Αττική

Επιπροσθέτως την επιβεβαίωση 168 κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, εκ των οποίων τα δυο ανήκουν στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος και τα υπόλοιπα στη βρετανικό, ανακοίνωσε  σήμερα ο ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας να ανέρχεται σε 403, με τα 397 να ανήκουν στη βρετανικής μετάλλαξη και τα 6  στη νοτιοαφρικανική.

Όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 382 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου -2 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κιλκίς και Μυτιλήνης.

Από τις αναλύσεις των δειγμάτων επαληθεύτηκε ότι όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 168 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 166 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 2 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

⋅114 δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)

⋅10 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)

⋅16 δείγματα από την Π.Ε. Κοζάνης (όλα νοσοκομειακά)

⋅16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)

⋅9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)

⋅1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 397 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο αφαιρέθηκε ένα περιστατικό για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage απο την Π.Ε. Αχαΐας καθώς αφορούσε επανέλεγχο.