7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Στ. Πέτσας: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους της αγοράς για όσο χρειαστεί

Στ. Πέτσας: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους της αγοράς για όσο χρειαστεί

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους  ανθρώπους της αγοράς και μετά το άνοιγμα της για όσο χρειαστεί», τόνισε ο  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης.

Το Πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδοτικό εργαλείο  και μαζί με το πρόγραμμα «Α. Τρίτση»  συνδυαστικά οι πόροι αγγίζουν τα 5,5  δις στους δήμους για έργα κλασσικά, όπως η ύδρευση και  η αποχέτευση,  μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό και έργα πρασίνου

«Το νέο πρόγραμμα θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τις 15 Απρίλιου και μετά την έγκριση του, θα πρέπει  όλοι να τρέξουμε. Εδώ μπαίνει και η ευθύνη με την ωριμότητα που έχουμε  όπως και οι δήμοι για να απορροφήσουμε τα κονδύλια αυτά. Χρειάζονται έτοιμα σχέδια, σωστή προετοιμασία και αξιολόγηση από τα υπουργεία αλλά και ταχύτητα στην υλοποίηση των έργων», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Ερωτηθείς για τους μικρούς δήμους που δεν  έχουν την ανάλογη υποδομή  για να προχωρήσουν έργα προς ένταξη  στα προγράμματα αναφέρθηκε  στην τεχνική βοήθεια για τα προγράμματα αλλά και σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού ιδίως μηχανικών που  ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Χαρακτήρισε σημαντική την μεταφορά  του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και υπογράμμισε «πως χρειάζεται  αναμόρφωση και αναδιάρθρωση των Κεντρικών Αποστολών Πόρων  που εισπράττουν οι δήμοι έτσι ώστε να υπάρξει και δίκαιη κατανομή  αλλά  και να αυξηθούν  και οι ΚΑΠ λελογισμένα στα όρια του προϋπολογισμού. Αυτή η συζήτηση θα γίνει μέσα στο 2022», είπε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά τα οφειλόμενα δημοτικά τέλη  και ειδικά της εστίασης είπε ότι πέρα από την   ρύθμιση του περασμένου Δεκεμβρίου  των 100 δόσεων στην οποία μπορούν να ενταχθούν   μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Επίσης, υπάρχει η αναστολή των Δημοτικών Τελών  και σε αυτό η πολιτεία στηρίζει τους δήμους. Την προηγούμενη Παρασκευή δώσαμε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50 εκ ευρώ για να ανταπεξέλθουν οι δήμοι ως προς τα μειωμένα έσοδα τους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το συνολικό βάρος των τελών  ιδίως στις επιχειρήσεις της εστίασης με την εναρμόνιση ενός τέλους στο 0,5% από 5% επί του τζίρου και για τα κέντρα διασκέδασης.  

Για όσες επιχειρήσεις εστίασης ανέλαβαν επενδυτικό πλάνο προτείνεται μέσω ρύθμισης που θα έρθει στη Βουλή η παράταση των μισθωμάτων για τρία χρόνια .

Για την απόφαση μετακίνησης το  Σαββατοκύριακο από δήμο σε δήμο  είπε ότι το μέτρο είναι   πιλοτικό σχέδιο. Να δούμε πως θα δουλέψει και να μπορέσουμε να το επεκτείνουμε  και στις καθημερινές αλλά με προσοχή στις μετακινήσεις και στον συνωστισμό.

Σε  ότι αφορά τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού  και στη συνάντηση στο υπουργείο  Εσωτρικών  με τους υπουργούς κ.κ.  Βορίδη και Κικίλια   ο κ. Πέτσας υπογράμμισε  ότι «ανέκαθεν ήταν προτεραιότητα μας και  ήδη έχουμε κάνει πάνω από 10.000 προσλήψεις».

«Το θέμα είναι η μονιμοποίηση  των ανθρώπων αυτών   με ένα σχέδιο σοβαρό καθώς τέσσερις χιλιάδες θα μείνουν μόνιμα στο σύστημα υγείας και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μακροχρόνιες ανάγκες. Οι πόροι είναι όμως συγκεκριμένοι για αυτό γίνονται και αυτές οι συσκέψεις», υπογράμμισε.

«Η στήριξη της αγοράς   αφού ανοίξουν τα καταστήματα στην αγορά  είναι δεδομένη», σχολίασε.

«Υπάρχει πρόβλεψη και στον προϋπολογισμό και δόθηκαν ανάλογες δεσμεύσεις στήριξης και νέων μέτρων κατ επανάληψη εδώ και δύο εβδομάδες. Θα συνεχίσουμε  να στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους για όσο χρόνο  χρειαστεί. Η επανεκκίνηση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την οικονομία  και θα συνεχίζουμε  να στηρίζουμε όχι μόνο τον  Απρίλιο  αλλά και τον Μάϊο», σημείωσε.

Ακόμη ο κ. Πέτσας κληθείς να σχολιάσει  το άνοιγμα του φακέλου της Μarfin είπε πως  οι δολοφόνοι πρέπει να πληρώνουν και είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους αναζητεί.

«Eπέκταση και τις καθημερινές αν λειτουργήσει το μέτρο για τις διαδημοτικές μετακινήσεις»

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές. 

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για πιλοτικό σχέδιο, το οποίο θα δούμε πώς θα δουλέψει.

«Σε περίπτωση που λειτουργήσει, μπορεί να ισχύσει και για τις καθημερινές. Αν δεν δημιουργεί πολλά παρατράγουδα θα το επεκτείνουμε και τις καθημερινές», ανέφερε χαρακτηριστικά.