Τα εμβληματικά έργα του Ελλάδα 2.0 - Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Τα εμβληματικά έργα του Ελλάδα 2.0 - Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Το μεγαλύτερο σχέδιο που εκπονήθηκε στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, το νούμερο ένα στοίχημα για την χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες και μια μεγάλη ευθύνη για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τους επιχειρηματίες, την ίδια την κοινωνία. Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Γράφουν οι Γιώργος Φιντικάκης, Νικόλας Ταμπακόπουλος, Χρήστος Ζιώτης, Αλεξία Σβώλου, Αγγελική Κώττη, Νίκος Ζαργάνης, Γιώργος Μίχας

Ένα συμβόλαιο της χώρας συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ με τον ίδιο της τον εαυτό. Αν το εφαρμόσουμε και νικήσουμε τον κακό μας εαυτό, η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει κατηγορία. Στην Υγεία, στην Παιδεία, στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, στις υποδομές, στις επενδύσεις, παντού. 

Από μια μέτρια χώρα του ευρωπαικού νότου, η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί μέσα στην δεκαετία σε μια χώρα-θαύμα, όπως αυτό που συνέβη τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Στην ουσία, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης φέρνει αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους το πολιτικό σύστημα της χώρας, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις τράπεζες, τους πολίτες. Διαθέτει η κυβέρνηση αρκετούς μεταρρυθμιστές υπουργούς για να φερει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ενσωματωθεί στις 2.000 σελίδες της πρότασης που θα στείλει στις Βρυξέλλες ; Δέχεται η κοινωνία την μεταρρυθμιστική ατζέντα σε εκπαίδευση, αγορά εργασίας, Δημόσιο, φορολογικό σύστημα ; Θα παίξουν με όρους υγιούς ανταγωνισμου οι επιχειρηματίες; 

Όλοι θα μετρηθούν σε αυτό το μαραθώνιο που ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες. Το ελληνικό σχέδιο «Μάρσαλ 2» των 60 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να αλλάξει τα πάντα. Από τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών νοσοκομείων, μέχρι την ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης, την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών του Δημοσίου και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Από την μεταμόρφωση των πεπαλαιωμένων ΚΕΠ μέχρι την ενεργειακή αναβάθμιση εκατομμυρίων σπιτιών, την αναδάσωση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων και την αλλαγή μοντέλου στον τουρισμό. 

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Τα δάνεια δεν θα δίνονται δεξιά και αριστερά, όπως στο παρελθόν. Δωρεάν λεφτά δεν πρόκειται να μοιρασθούν. Το κράτος δεν θα δώσει εγγυήσεις, όπως κάποτε, παρά μόνο συγχρηματοδότηση μέχρι το 50% του κόστους της επένδυσης. Τράπεζες και επενδυτές θα βάλουν το άλλο μισό. Στόχος, να υπάρξει συνευθύνη και να αποφευχθούν οι αμαρτωλές πρακτικές του παρελθόντος που κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια στον έλληνα φορολογούμενο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει βάλει όρους. Τους όρους τους έχει βάλει η ίδια η κυβέρνηση και θα ζητά αυτοί να εκπληρώνονται, προκειμένου να αποδεσμεύει κεφάλαια. Στους όρους περιλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος. Δεν μπορεί για παράδειγμα μια χώρα να επιλέξει να εκταμιεύσει κεφάλαια μόνο για έργα, αλλά για λόγους πολιτικού κόστους να αφήσει στην άκρη τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ή στην παιδεία. Αλλιώτικα χάνονται πόροι και το πρόγραμμα τινάζεται στον αέρα. 

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μας επιβάλει οτιδήποτε. Εμείς εκπονούμε το σχέδιο, οι Ευρωπαίοι μας χρηματοδοτούν για να το υλοποιήσουμε και ελέγχουν αν τηρούνται τα γραφόμενα στο τελικό κείμενο. Και μας χρηματοδοτούν με πολλά κεφάλαια, ικανά να αλλάξουν την εικόνα της χώρας χωρίς μάλιστα να υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος.  Η διαδρομή που ξεκινά με το που θα πάρουμε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες δεν θα είναι εύκολη, η ευκαιρία ωστόσο είναι μοναδική στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ενέργεια: Σε μονάδες αποθήκευσης, δίκτυα, η μερίδα του λέοντος 

Απορροφά την μερίδα του λέοντος, δηλαδή 6 δισ. ευρώ (το 20%) από τα 31 δισ. ευρώ του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης και είναι μακράν ο πιο ευνοημένος κλάδος.

Από τα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, γραφεία και δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα που προορίζονται να αναβαθμισθούν ενεργειακά, μέχρι τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών που θα δώσουν τέλος στο πετρέλαιο, η «πράσινη» μετάβαση φιλοδοξεί να κινητοποιήσει, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια, πόρους πάνω από 10 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Τέτοια κεφάλαια σε τόσο συμπυκνωμένο χρόνο και τόσες πολλές αλλαγές έχουν να συμβούν από την δεκαετία του 1950, με τον τότε εξηλεκτρισμό της χώρας από την ΔΕΗ. Δεν υπάρχει ισχυρός παίκτης της ενεργειακής αγοράς αυτή την περίοδο που να μην φιλοδοξεί να διεκδικήσει κάποια από τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις της επόμενης εξαετίας.

Την παράσταση κλέβουν τα μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που είναι καθοριστικά για την «πράσινη» επανάσταση και την ανάπτυξη των ΑΠΕ και για τα οποία η ελληνική πρόταση προβλέπει επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ, τις περισσότερες από κάθε άλλο ενεργειακό τομέα. Μόνο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υποβάλει αιτήσεις για αδειοδότηση οκτώ σταθμών κεντρικής αποθήκευσης, συνολικής δυναμικότητας 950 MW. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει έτοιμα εδώ και πολύ καιρό, αναμένοντας να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, δύο εμβληματικά έργα αντλησιοταμίευσης σε Αμάρι (Κρήτη) ύψους 280 εκατ. ευρώ και Αμφιλοχία (Δ.Ελλάδα) ύψους 500 εκατ ευρω, τα οποία θα λειτουργούν ως φυσικές «μπαταρίες» αποθήκευσης ενέργειας που θα χρησιμοποιείται ανάλογα με τη ζήτηση. Και η Mytilineos έχει πλέον 21 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Egnatia Group. Η αποθήκευση είναι το αύριο στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, κινητοποιώντας τεράστια κεφάλαια. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχουν συμπεριληφθεί έργα ύψους μέχρι 1380 MW (αντλησιοταμίευση – μπαταρίες), τόσο για να μην αντιμετωπίζει κινδύνους η διανομή ρεύματος, όσο και επειδή αποτελούν μονόδρομο για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις έως και 9 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα και άλλες τεχνολογίες, όπως αυτές που προβλέπει ο εθνικός στόχος μέχρι τα τέλη του 2030.

 

Ένα μέγεθος δυσθεώρητο, που θα υλοποιηθεί μόνο αν αξιοποιηθεί το αιολικό δυναμικό των νησιών, διασυνδεθούν αυτά με τον εθνικό κορμό μέσω υποβρυχίων ηλεκτρικών καλωδίων και αναβαθμισθεί συνολικά το σύστημα μεταφοράς.

Για την Δ’ φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων, την εναέρια γραμμή Κόριθνος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου 400 KV (η πρόσφατη πυρκαγιά στις απηρχαιωμένες εγκαταστάσεις του είχαν βυθίσει σε μπλακ άουτ την Αθήνα) και άλλα συνοδά έργα του ΑΔΜΗΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει επενδύσεις 195 εκατ ευρώ.

Επίσης για μερική υπογειοποίηση του πεπαλαιωμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με έμφαση σε κέντρα πόλεων όπου το δίκτυο είναι της δεκαετίας του ’50 και του ’60, σε τουριστικές περιοχές και παραδοσιακούς οικισμούς, προκειμένου να περιορισθούν οι κίνδυνοι πολυήμερων μπλακ άουτ, όπως αυτό του Φεβρουαρίου, προβλέπονται 60 εκατ ευρώ. Επιπλεόν 40 εκατ ευρώ θα διατεθούν για βελτίωση του δικτύου εντός δασικών περιοχών. 

Κεντρική θέση στο ενεργειακό σκέλος της ελληνικής πρότασης κατέχει επίσης η διάθεση 242 εκατ ευρώ για την αποκατάσταση περίπου 60.000 στρεμμάτων γκρίζων εδαφών στα παλαιά λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ στην Δ.Μακεδονία, προκειμένου να αποδοθούν για αγροτικές και τουριστικές χρήσεις, ανάπτυξη φωτοβολταικών και ερευνητικών κέντρων.

Εκεί ωστόσο που θα διατεθούν τα περισσότερα κεφάλαια είναι για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα, από τους πιο ρυπογόνους στην Ευρώπη. Στην αγορά αυτή που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά πρόκειται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια, θα πέσουν μέσα στην επόμενη εξαετία κοντά στα 1,1 δισ ευρώ. Τα νέα βελτιωμένα προγράμματα «Εξοικονομώ» δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με τα σημερινά Εκτός από κουφώματα, συστήματα ψύξης -θέρμανσης, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και αντλιών θερμότητας, θα επιδοτούν εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης από απόστασης της κατανάλωσης των οικιακών συσκευών, φιλοδοξώντας να μεταμορφώσουν πολλά εκατομμύρια ελληνικά σπίτια.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 να δοθεί η δυνατότητα σε πάνω από 600.000 ιδιοκτήτες κατοικιών να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Στην πράξη ανοίγει μια νέα τεράστια αγορά στις κατασκευές, καθώς εκτός του 1,1 δισ ευρώ για αναβάθμιση κατοικιών, έρχονται αντίστοιχα προγράμματα για επιχειρήσεις (450 εκατ. ευρώ) και κτίρια του Δημοσίου (200 εκατ. ευρώ), δίνοντας γενναία ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Το κάδρο της «πράσινης» μετάβασης συμπληρώνουν και άλλες εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτές για δέσμευση CO2 και αποθήκευσή του, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Τέτοια πρόταση έχει καταθέσει εδώ και καιρό η Energean για κατασκευή μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και παραγωγής υδρογόνου στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στην πετρελαιοφόρα περιοχή του Πρίνου.

Ηλεκτροκίνηση: Εξαρτήματα και ηλεκτρικά οχήματα made in Greece

«Για να έχουμε καθαρό αέρα στις πόλεις πρέπει να επενδύσεις στις ηλεκτρικές μεταφορές», είχε πει σε μία συνέντευξή του o Elon Musk, άποψη που συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση μέσα από την πρόθεση να προσελκύσει επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, όπως προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Για να γίνει πιο πράσινος ο κλάδος των μεταφορών πρόκειται να πέσουν μέσα στην επόμενη εξαετία στην αγορά 220 εκατ.ευρώ. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στην ηλεκτροκίνηση, στην αντικατάσταση μέρους του στόλου των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά. 

Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει και επιδοτήσεις για την εγκατάσταση περίπου 8.500 φορτιστών πανελλαδικά, τόσο απλούς (κόστους έως 5.000 ευρω), όσο και ταχείας φόρτισης (fast charger) που κοστίζουν πολλαπλάσια (20.000 ευρώ).

Τα παραπάνω χρήματα δεν είναι τα μόνα. Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά ως κίνητρα για το produce e green, δηλαδή την επιδότηση για την δημιουργία παραγωγικών μονάδων καθαρών οχημάτων.

 

Αφορούν παροχή κινήτρων σε εταιρείες για εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών και εξαρτημάτων στη χώρα μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, πιθανώς σε κάποιες από τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Στο σχετικό κεφάλαιο για ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών περιγράφονται με τον όρο «υποστήριξη της πράσινης μεταποίησης».

Στο νέο τοπίο έχουν ήδη πάρει θέσεις γνωστά ξένα ονόματα. Από την Tesla και την ανάπτυξη ηλεκτρικών σταθμών φόρτισης στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Λαμία και την Πάτρα, έως την «πράσινη» επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, της Citroen στη Χάλκη και του ανοίγματος παραρτήματος κατασκευής εξαρτημάτων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Γερμανική Next E-go. Όλες οι ανωτέρω επενδύσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και στο επίκεντρό τους βρίσκεται η ηλεκτροκίνηση, η πράσινη μετάβαση και η χρήση σύγχρονων τρόπων μεταφοράς.

Στα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί η αναμόρφωση του νομικού καθεστώτος για την εγκατάσταση και λειτουργία φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Η υιοθέτηση ενός ανταγωνιστικού μοντέλου για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την προσφορά υπηρεσιών φόρτισης και δημιουργία εθνικού αρχείου για προσβάσιμους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση.

Κατασκευές: Νέα άνοιξη με οδικούς άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο

Σημαντικοί οδικοί άξονες, όπως το βόρειο τμήμα του Ε65 και ο ΒΟΑΚ και ακόμη 10 έργα έξυπνων και μη υποδομών εντάσσονται στο πακέτο του ταμείου Ανάκαμψης.

Με σημαντική «δύναμη πυρός», δηλαδή κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης θα δημοπρατηθεί η νέα γενιά των μεγάλων έργων υποδομής στην Ελλάδα που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 12 έργα, οδικούς άξονες, όπως το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε-65 και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης στα οποία αντιστοιχεί χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ.

Τόσα πολλά κεφάλαια για τη βελτίωση των υποδομών, η χώρα έχει να δει από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ, με τον απόλυτο, πλέον, στόχο να είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης των συγκεκριμένων projects, ώστε να περάσουν άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης.

Ποια όμως, έργα έχουν ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης;

Πρόκειται για:

  • Το πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας που έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών.

Το πρόγραμμα μειώνει τους κινδύνους οδικών ατυχημάτων και τις συνέπειές τους (απώλειες ζωής, τραυματισμοί, αναπηρίες) και έχει θετικές αναπτυξιακές επιπτώσεις, ιδίως στις περιοχές με υψηλή φόρτιση του οδικού δικτύου -λόγω τουρισμού- στη διάρκεια των θερινών μηνών. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που εκτιμάται ότι θα προωθηθούν σε επίπεδο Περιφερειών υπολογίζεται ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των περισσότερων τεχνικών εταιριών της χώρας.

  • Ο αυτοκινητόδρομος Τρίκαλα - Γρεβενά - Εγνατία Οδός (κεντρικός δρόμος, δρόμοι εξυπηρέτησης/δρόμοι σύνδεσης και συμπληρωματικές εργασίες), συνολικού μήκους 70,47 χλμ. Πρόκειται για το βόρειο τμήμα του Ε65, το οποίο επιτρέπει την ολοκλήρωση ενός από τους βασικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας που συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και φέρνει ταυτόχρονα πιο κοντά ολόκληρη τη νότια Ελλάδα με τα βόρεια σύνορα της χώρας και την Ευρώπη. Αρχές της χρονιάς, το έργο, που πρόκειται να κατασκευάσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συγκεκριμένη σύμβαση, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 36 μήνες, έχει σημαντική συνεισφορά στην αύξηση του ανεκτέλεστου του ομίλου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης που θα συνδέσει τις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης αναβαθμίζοντας τη μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της χώρας και εκσυγχρονίζοντας το νησί. 

Η επένδυση θα βελτιώσει καταλυτικά την οδική ασφάλεια και θα κινητοποιήσει πολλές επιπλέον περιφερειακές επενδύσεις. Προβλέπεται η χρηματοδότησή του με κεφάλαια 427 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο, σε πείσμα ορισμένων βουλευτών της Αντιπολίτευσης, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η δημοπράτησή του θα γίνει σε τρία τμήματα, από Κίσσαμο μέχρι Χερσόνησο, από Χερσόνησο μέχρι Νεάπολη και από Νεάπολη μέχρι Σητεία.

Το τελευταίο θα προχωρήσει ως δημόσιο έργο, ενώ τα δύο πρώτα ως σύμβαση παραχώρησης και ως ΣΔΙΤ. Η αξία του έργου ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ και όταν δημοπρατηθεί θα προσελκύσει όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες της χώρας, αλλά και ξένους παίκτες. Αυτή τη στιγμή, ο ΒΟΑΚ είναι στη φάση της οριστικοποίησης των μελετών, των χαρακτηριστικών του και του χρηματοοικονομικού μοντέλου του.

  • Ο εκσυγχρονισμός μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων με έμφαση στην ηλεκτροδότηση, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, της γραμμής από Πειραιά/Αθήνα έως Θεσσαλονίκη. Στόχος η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών για να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη. Το έργο θα αποσπάσει 130 εκατ. ευρώ και η δημοπράτησή του θα «κεντρίσει» το ενδιαφέρον.

- Nέα γραμμή 36 χλμ. προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Ενώνεται έτσι πολύ αποτελεσματικότερα από πλευράς Μέσων Μαζικής μεταφοράς η Δυτική Αττική με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων και των εργαζομένων στη Δυτική Αττική και δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού στην περιοχή. Πρόκειται για ένα καινούργιο έργο, ύψους 85 εκατ. ευρώ, για το οποίο το στοίχημα θα είναι να «ωριμάσει» σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε 13 περιφερειακά αεροδρόμια. Όσοι παρακολουθούν το συγκεκριμένο είδος έργων, ενδεχομένως, θα ανακαλούν στη μνήμη τους ότι πρόκειται για την ομάδα των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων των οποίων η αναβάθμιση είναι απαραίτητη, αλλά δεν ήταν εύκολη η εξασφάλιση χρηματοδότησης, όπως συνέβη με τους 14 μεγάλους περιφερειακούς αερολιμένες.

Πλέον, ποσό 107 εκατ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης με την επένδυση να περιλαμβάνει: (α) Σχεδιασμό, μελέτη και σχετικές άδειες για τους αεροδιαδρόμους, (β) Κατασκευή (ανασχηματισμός) λωρίδων αεροδιαδρόμου, (γ) Κατασκευή Περιοχής Ασφαλείας αεροδιαδρόμου, (δ) Σηματοδότηση αεροδιαδρόμου, (ε) Περιμετρική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, (στ) Φωτισμός αεροδιαδρόμου. Στο παρελθόν έχουν εκπονηθεί μελέτες για την αναβάθμιση των 13-λιγότερο εμπορικών - αεροδρομίων αλλά είχαν μείνει στο συρτάρι. Ίσως θα πρέπει να επικαιροποιηθούν, καθώς και στην περίπτωση αυτή το στοίχημα είναι το έργο να προχωρήσει γρήγορα.

  • Ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα. Το έργο, που χρηματοδοτείται με 65 εκατ. ευρώ, αναπτύσσει ένα δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης για όλους τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, βελτιώνει το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν (διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές) και δημιουργεί πολλαπλές οικονομίες στη λειτουργία τους.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η εξέταση των χρηματο-οικονομικών παραμέτρων για τον νέο διαγωνισμό που θα αφορά ένα ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης λιγότερο εξεζητημένο και σαφώς φθηνότερο, σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό, όταν υπουργός Υποδομών ήταν ο Χρ. Σπίρτζης.

- Δημιουργία έξυπνων υποδομών σε περιβάλλον και πολιτισμό, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη: 

1. Πληροφοριακού Συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων, 

2. Ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου-οικοπέδου, 

3. Ψηφιακής δράσης μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης, 

4. Έξυπνης υποδομής για τα δημόσια κτίρια και 

5. Ανάπτυξης διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία. 

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 174 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προσελκύσει εταιρείες πληροφορικής και υλοποίησης έργων Τεχνολογίας και Επικοινωνιών. Δίχως αμφισβήτηση, το συγκεκριμένο project θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

  • Δημιουργία συστήματος παροχής πληροφοριών με ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το έργο, που θα αποσπάσει κεφάλαια 81 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας των οδικών μεταφορών με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. 

Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο project γίνεται αντιληπτό, εάν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (ΔΟΥ) του υπουργείου Υποδομών, για 7.000 γέφυρες, σε όλη την Ελλάδα, η κατάσταση - οι πιθανές φθορές και ο βαθμός τρωτότητας- δεν έχει ποτέ διερευνηθεί από την πολιτεία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το βάρος πέφτει στις 6.000 γέφυρες που έχουν άνοιγμα μεγαλύτερο από 6 μέτρα και βρίσκονται στα τμήματα των παλαιών, νέων εθνικών οδών, όπως και των δρόμων του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου. Σε αυτές προστίθενται 1.000 σιδηροδρομικές γέφυρες, με άνοιγμα μεγαλύτερο από 4 μέτρα.

  • Αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) με την εγκατάσταση ειδικής τεχνολογικής υποδομής και κεραιών για τη μετάδοση σήματος σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτρέποντας ανοικτή πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ικανοποιώντας τις λειτουργικές ανάγκες των τρένων καθώς και των επιβατών.

Επιπλέον, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα εγκατασταθεί υποδομή για γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και σε ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης του κοινού. Η επένδυση θα υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα χρηματοδοτηθεί με 24 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας εταιρίες πληροφορικής.

  • Εγκατάσταση υπερσύγχρονου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης χαρτοφυλακίου έργων και περιουσιακών στοιχείων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε να παρέχονται ακριβείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα στάδια όλων των εκτελούμενων έργων. Το έργο, που χρηματοδοτείται με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των υποδομών της χώρας. Πρόκειται, όπως εξηγούν στελέχη των κατασκευών, για κορυφαία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βέλτιστη εποπτεία των εν εξελίξει έργων.
  • Ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης οχημάτων, έκδοσης και ανανέωσης αδειών οδήγησης, διαχείρισης των εξετάσεων οδήγησης, κλπ. Στόχος η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της διαφάνειας και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών.  Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 1 εκατ. ευρώ και παρότι δεν έχει το αποτύπωμα, σε επίπεδο αντικειμένου, σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Υγεία: Εκσυγχρονισμός όλων των νοσοκομείων στην χώρα

Μόνο για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων όλης της χώρας προβλέπονται 317 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία σειρά από παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υλικοτεχνικών του υποδομών αλλά και βελτίωση της φιλοσοφίας της Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αποκτήσουμε τα νοσοκομεία του 2025, κάτι που δεν έχουμε με τον καθηγητή πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλος να επισημαίνει πως πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, η χώρα μας διαθέτει νοσοκομεία του 1990.

Έτερη τομή αφορά την ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς και όχι ο ασθενής με εξετάσεις σε χαρτιά να περιφέρεται από ιατρείο σε ιατρείο όπως γινόταν στον προηγούμενο αιώνα. Κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζει ο περίφημος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του ασθενή, έργο που θα επιδοτηθεί με 278 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον δεύτερο πυλώνα των μεταρρυθμίσεων ώστε κάθε ασθενής έχοντας το δικό του ηλεκτρονικό φάκελο υγείας με απόλυτα προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα να μην ταλαιπωρείται, να μην κουβαλά χαρτιά και να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνει εξετάσεις σε κάθε νέο γιατρό που πηγαίνει.

Μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών θα καταστεί εφικτή η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υγείας και θα μπορέσουν να χαραχθούν εθνικές στρατηγικές για τα χρόνια νοσήματα που έχουν μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα και απορροφούν μεγάλα ποσά από τις δαπάνες υγείας, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο, που η χώρα μας ακόμα δεν διαθέτει.

Κάθε ασθενής μέσω του ηλεκτρονικού του φακέλου θα μπορεί να στέλνει τις εξετάσεις του μέσω τηλεϊατρικής στον αρμόδιο θεράποντα γιατρό, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις απαιτείται η φυσική παρουσία του ασθενή στο ιατρείο.

Ταυτόχρονα επιδοτείται με 32 εκατ. ευρώ η δημιουργία Κέντρου ακτινοθεραπείας στο εμβληματικό νοσοκομείο «Σωτηρία» το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα λόγω της παλαιότητας των γραμμικών επιταχυντών υπήρχαν μεγάλες λίστες αναμονής που φτάνανε και τους έξι μήνες για τους ασθενείς με καρκίνο που περίμεναν να κάνουν την ακτινοθεραπεία τους και φυσικά το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί διαπαντός.

Ακόμα μια πληγή του ΕΣΥ που φιλοδοξεί να διορθώσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος κατ’ οίκον νοσηλείας (12 εκατ. ευρώ) κάτι το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκή επιλογή όλων των προηγμένων χωρών γιατί είναι γνωστό πως η νοσηλεία των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο είναι ό,τι πιο κοστοβόρο υπάρχει για το σύστημα υγείας.

Αν εξαιρέσουμε τους ασθενείς που πρέπει να νοσηλευθούν για οξέα και επείγοντα περιστατικά τα χρόνια περιστατικά, που είναι και ηλικιωμένοι ασθενείς που δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται με το «πήγαινε-έλα», μπορούν να παραμείνουν σπίτι τους και να εξυπηρετούνται από συστήματα κατ’ οίκων νοσηλείας τα οποία μέχρι στιγμής στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό φορέα.

Κρατικός μηχανισμός κατ’οίκον νοσηλείας δεν υπήρχε με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, να μην ταλαιπωρούνται, να μην κινδυνεύουν από το μικροβιακό φορτίο των νοσοκομείων και φυσικά να μην καταλαμβάνουν τα πολύτιμα (και περιορισμένα) κρεβάτια των νοσοκομείων που πρέπει να αντιμετωπίσουν οξέα και επείγοντα περιστατικά.

Επίσης θα δημιουργηθούν νέα κτηριακά συγκροτήματα για να στεγάσουν τα εργαστήρια κυτταρικής και γενετικής θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης καθώς πρέπει και η συμπρωτεύουσα να συμβαδίσει με την πρόοδο που συντελείται στην Αθήνα στον τομέα των κυτταρικών και των γονιδιακών θεραπειών.

Οι θεραπείες αυτές που αποτελούν ό, τι πιο προηγμένο στην ιατρική και χορηγούνται άπαξ, επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη ίαση χορηγούνται σε ασθενείς με λευχαιμίες και λεμφώματα καθώς και σε ασθενείς με μονογονιδιακά νοσήματα όπως είναι η μεσογειακή αναιμία.

Ψηφιοποίηση: Εξυπηρέτηση πελατών και επιχειρήσεων με ένα… κλικ

Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκεται η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτης με εργαλείο την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και διαδικασιών. Στόχος μέσα από επενδύσεις ψηφιακής μετάβασης συνολικού ύψους 1,4 δισ ευρώ στην εξαετία, η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες να γίνεται γρήγορα, εύκολα και άμεσα.

Το πρόγραμμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού από τα οπτικά δίκτυα, τις υποδομές 5G, την ψηφιακή αναβάθμιση των κρατικών φορέων και υπουργείων, την κυβερνοασφάλεια, έως τα ΚΕΠ. Εργα που θα ακολουθήσουν πετυχημένα παραδείγματα, όπως το gov.gr, τις υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ, την εξυπηρέτηση μέσω ψηφιακών ΚΕΠ, κοκ.

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η ψηφιοποίηση καίριων αρχείων του κράτους, αποκτώντας η χώρα μας επιτέλους ψηφιακές υποδομές.

Από τη δικαιοσύνη, τις πολεοδομίες, το κτηματολόγιο έως τον ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση αφορά όλους τους τομείς και αναμένεται τα αρχεία αυτά να ενσωματωθούν στα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. Στόχος η δραστική βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και η μείωση του κόστους πρόσβασης του Δημοσίου στα αρχεία του. Καλύτερο, ταχύτερο και πιο παραγωγικό κράτος, είναι ο στόχος. 

Ένα ακόμη έργο που δρομολογείται, ύψους 80 εκατ.ευρώ , έχει ως στόχο όχι μόνο την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων.

Σχεδιάζεται η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση κάθε είδους συναλλαγής ή αλληλεπίδρασης της Δημόσιας Διοίκησης.

Το έργο αναμένεται να  οδηγήσει σε εξατομίκευση της προσέγγισης με τον πολίτη και να προωθήσει υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών από ένα μόνο ψηφιακό σημείο, όπως για παράδειγμα την αναζήτηση της έκδοσης οποιασδήποτε άδειας.

Σημαντική ακόμη μεταρρύθμιση που λύνει χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, «παγώνοντας» έργα που έχουν συναφθεί με το Δημόσιο, είναι αυτή της μεταφόρφωσης του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.

Σχεδιάζεται η εφαρμογή νέου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υλοποίηση τους και να ενσωματωθούν σε αυτό νέες εξελιγμένες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας. Στόχος του εν λόγω έργου, η μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα υλοποίησης δημοσίων έργων και προμηθειών και η εξοικονόμηση δημόσιων πόρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών για όλες τις συνδιαλλαγές που αυτοί έχουν με το δημόσιο. 

Από το σύνολο των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά ενσωματώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και στέκεται «σύμμαχος» στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Έννοιες όπως έξυπνες πόλεις, έξυπνα εργοστάσια, δίκτυο 5G  και οπτικές ίνες, που μονοπωλούν την διεθνή αγορά, επιχειρείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης να καθιερωθούν και στην Ελλάδα, προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις και προσθέτοντας πλαί σε Microsoft, Lamda Hellix και  Amazon Web Services και άλλα ονόματα.

Ενίσχυση χρηματοπιστωτικού τομέα και κεφαλαιαγορών

Μεταρρυθμίσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο το μεγάλο κεφάλαιο του ιδιωτικού χρέους έχει εντάξει η κυβέρνηση στον τέταρτο πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο είναι να αντιμετωπιστεί το «βουνό του ιδιωτικού χρέους» και να ενισχυθούν παράλληλα οι κεφαλαιαγορές.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές σε αυτούς τους δύο τομείς όχι μόνο ενισχύουν την ανάπτυξη αλλά επίσης αυξάνουν την οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας στην περίπτωση μελλοντικών σοκ. Η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται μέσω ενός συνόλου πολιτικών οι οποίες αποσκοπούν να ωφελήσουν τους πιο ευάλωτους, όπως για παράδειγμα η «δεύτερη ευκαιρία» που δίνεται στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας ή το σύστημα μικροπιστώσεων.

Η ψήφιση του ενιαίου πλαισίου πτωχευτικού κώδικα που αποτελεί μία από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί απαιτούνται επιπρόσθετες εκτελεστικές πράξεις πολλές από τις οποίες αφορούν τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου τα οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν εκ του μηδενός.

Επιπλέον, η ανάπτυξη μητρώου παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους, το λεγόμενο Central Credit Registry, αποτελεί μία διεθνή πρακτική για την αξιολόγηση της αγοράς δανείων, των εταιρειών διαχείρισης και των δανειοληπτών, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και των τιμών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός on line μηχανισμού και μητρώου τιτλοποιημένων δανείων που δίνει άμεση πρόσβαση σε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία στην αγορά και τις αρμόδιες αρχές.

Στην ίδια ενότητα εντάσσεται η δημιουργία γραφείου πιστώσεων και παρατηρητηρίου πιστωτικής επέκτασης, με τα οποία καλυφθούν ορισμένα από τα υπάρχοντα πληροφοριακά κενά τα οποία εμποδίζουν σήμερα την επιτυχή ροή πιστώσεων και την παρακολούθηση κινδύνων.

Η δεύτερη «ενότητα αφορά στην ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι κεφαλαιαγορές της Ελλάδας πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο του επενδυτικού κενού της χώρας. Το κενό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί με τη δημιουργία επενδυτικών οχημάτων στα οποία θα μπορεί να κατευθυνθεί η αποταμίευση.

Σχετικές ιδέες αποτελούν: κίνητρα για μακροπρόθεσμα προϊόντα αποταμίευσης, υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα (EU PEPP directive), περαιτέρω μεταρρυθμίσεις του πλαισίου των κεφαλαιαγορών, μεταρρύθμιση της φορολογίας, στόχευση σε «πράσινα» και ψηφιακά προϊόντα και περαιτέρω ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ.λ.π.

Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και η δημιουργία του θεσμού των μικροπιστώσεων. Θα λειτουργεί με εταιρείες οι οποίες θα παρέχουν σε δανειολήπτες που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα μικρά δάνεια έως 20.000 ευρώ. Ο θεσμός όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός λειτουργεί ήδη με επιτυχία στο εξωτερικό. 

Πολιτισμός: Μνημεία και εργαζόμενοι στο επίκεντρο

Εμβληματικές επενδύσεις, εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και έργα που θα μείνουν, περιλαμβάνει το σχέδιο για τον πολιτισμό. Βασικά σημεία: Τα κίνητρα για αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών, όπως και μέτρα απλούστευσης του φορολογικού και εργασιακού πλαισίου (30 εκατ).

Η προώθηση προγραμμάτων που αξιοποιούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης (168 εκατ). Τέλος, η επένδυση σε δράσεις και προγράμματα κατάρτισης δεξιοτήτων στους επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα  σε συνεργασία με πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα (5 εκατ).

Έναν  νέο χώρο ψυχαγωγίας θα αποκτήσει η Αττική με την ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου, (42 κτίρια, υποδομές και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος, (45 εκατ.)

Επίσης η χώρα θα αποκτήσει ένα μουσείο που χρειάζεται, το μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, (50 εκατ).  Με το νέο σύγχρονο Μουσείο στο λιμάνι του Πειραιά καλύπτεται ένα κρίσιμο μουσειακό κενό, δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο που θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της Αττικής. Τόσο για το Τατόι όσο και για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά έχει ήδη ξεκινήσει η δουλειά  στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οκτώ εκατ. ευρώ θα δοθούν για εργασίες αποκατάστασης για τον Παρθενώνα και τα τείχη, συντήρηση συγκεκριμένων τμημάτων όλων των μνημείων της Ακρόπολης, ενοποίηση και σταθεροποίηση των πετρωμάτων και έργα πρόσβασης των επισκεπτών. Άλλα 24 εκατομμύρια θα διατεθούν για την προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας (Δίον, Δελφοί, Κνωσός, Φίλιπποι, Νερατζιά, Μυστράς) από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση και κατολισθήσεις κ.λπ.).

Επίσης, προβλέπεται πρόγραμμα για την «Ασημένια Οικονομία», ύψους 38 εκ. ευρώ που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη υποδομών και προγραμμάτων για προσέλκυση επισκεπτών τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες στους πολιτιστικούς χώρους καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας («art on prescription»), για θέματα ψυχικής υγείας. Άλλα 11 εκατ. θα δοθούν για τη δημιουργία πέντε πολιτιστικών και  δύο γεωγραφικών διαδρομών και 30 εκατ. για αναβάθμιση υποδομών κλπ σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους. Αυτό θα βοηθήσει και στη βελτίωση της εμπειρίας των τουριστών, κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ως χώρα. 

Χρήματα θα διατεθούν και σε ψηφιακές αναβαθμίσεις και αναβαθμίσεις υποδομών, στην κατάρτιση εργαζομένων του τομέα του πολιτισμού, σε σχολές για καλλιτεχνική εκπαίδευση. Στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων θα δοθούν 33 εκατ για τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής και την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών στα καταστήματά του.

Διαβάστε ακόμα:

- Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0»: Τα εμβληματικά έργα της νέας εποχής σε ενέργεια, ψηφιοποίηση και εκπαίδευση