Ύστατο χαίρε στη Φώφη Γεννηματά

Ύστατο χαίρε στη Φώφη Γεννηματά

Στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών κατέληξε η πομπή με τη σορό της Φώφης Γεννηματά, όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και τους χιλιάδες κόσμου που τη συνόδευσαν να λένε το «ύστατο χαίρε» στην τελευταία της κατοικία. Νωρίτερα, βγαίνοντας από τη Μητρόπολη, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, ο κόσμος χειροκροτούσε και πετούσε λουλούδια στο φέρετρο, φωνάζοντας «Αθάνατη». 

Η νεκρώσιμη πομπή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση στη Λεωφόρο Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το τελευταίο αντίο. Η σορός της οποίας εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι από τις 10 το πρωί. Πολίτες αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία.

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας την αποχαιρέτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο γραμματέας της Κ.Ε. Μανώλης Χριστοδουλάκης και από την οικογένεια ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος και οι κόρες της Αμαλία και Κατερίνα.

Η κηδεία της θα γίνει με τιμές εν ενεργεία υπουργού και έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων η ταφή θα γίνει στον τάφο του πατέρας της, Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος πριν από 27 χρόνια έχασε και εκείνος τη ζωή του από καρκίνο. 

Από πολύ νωρίς στη Μητρόπολη βρέθηκε αρκετός κόσμος με δάκρυα στα μάτια και ένα λουλούδι για να πει το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά.

Ημέρα εθνικού πένθους

Ημέρα εθνικού πένθους για την κηδεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κηρύχθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η αυριανή μέρα, ενώ μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Δύσκολες ώρες περνά η οικογένεια της προέδρου, ο σύζυγος και τα τρία της παιδιά, οι οποίοι επιθυμούν αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού, στη μνήμη της Φ. Γεννηματά. 

Μαύρα πανιά στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη

Στα κεντρικά γραφεία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, από την πρώτη στιγμή της τραγικής είδησης μαύρα πανιά καλύπτουν το κτίριο ενώ μία μέρα μετά καταφθάνουν συλλυπητήρια, τηλεφωνήματα αλλά και πλήθος κόσμου προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στο γραφείο της Φ. Γεννηματά. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαουδική Αραβία σε συνομιλία του με δημοσιογράφους προανήγγειλε ότι η πολιτεία θα τιμήσει το παράδειγμα ακαταμάχητου σθένους και αδιάλειπτης προσφοράς, δίνοντας το όνομα της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού.

Η ραγδαία επιδείνωση των τελευταίων ωρών

Το ηπατικό κώμα που προκάλεσαν οι μεταστάσεις του καρκίνου νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της, ήταν η αιτία για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Είχε εισέλθει στο νοσοκομείο πριν από 13 ημέρες και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα μπορέσει να λάβει εξιτήριο, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκαν σοβαρές επιπλοκές που κατέστησαν το τελευταίο 24ωρο υποχρεωτική τη μεταφορά της στην μονάδα εντατικής. Η κατάσταση απέβη μη αναστρέψιμη και σήμερα στις 12.04 το μεσημέρι απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών.

Η Φώφη Γεννηματά είχε διαγνωστεί πρώτη φορά με όγκο στο δεξί μαστό το 2008, στο πλαίσιο ιατρικού τσεκάπ, καθώς είχε επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό - έχοντας χάσει από καρκίνο τη μητέρα της και τον πατέρα της.

Σημειώνεται πως στις 12 Οκτωβρίου, μετά από μία αδιαθεσία, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός» με ατελή ειλεό. Η αδιαθεσία την ανάγκασε να παραιτηθεί από τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Τότε διαπιστώθηκε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της καθώς ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί. Η αρχική αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να βγει από το νοσοκομείο και να συνεχίσει την αγωγή σπίτι της έσβησε καθώς διαπιστωνόταν η ύπαρξη μεταστάσεων και φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν υπήρχε επιστροφή. Μάλιστα, η επιδείνωση που παρουσίασε τις τελευταίες ώρες κατέστησαν επιβεβλημένη την εισαγωγή της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παρότι τα ιατρικά ευρήματα των τελευταίων ημερών δεν ήταν αισιόδοξα για τη Φώφη Γεννηματά, εντούτοις κανείς δεν περίμενε μια τόσο ραγδαία επιδείνωση και το τόσο γρήγορο χαμό της.
 

Διαβάστε ακόμα:

Χριστοδουλάκης για Φώφη Γεννηματά: «Ανέστησες ένα κόμμα, όταν για κάποιους ήταν μία νοσταλγία»

Τασούλας: «Το μεγαλύτερο χειροκρότημα για την Φώφη Γεννηματά είναι αυτό που δεν θα το ακούσει η ίδια, το σημερινό»