Σ. Τσιόδρας: Υπό εξέταση το ζήτημα της χρήσης μάσκας στα σχολεία

Σ. Τσιόδρας: Υπό εξέταση το ζήτημα της χρήσης μάσκας στα σχολεία

Επανεξέταση του θέματος της χρήσης της μάσκας στις εκπαιδευτικές δομές προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ότι «η προαιρετική χρήση της μάσκας αφορούσε στα σχολικά λεωφορεία, ενώ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θα ήθελε η χρήση μέσων αυτοπροστασίας, όπως η μάσκα, να γίνει αφορμή για στιγματισμό ή bullying.

Ο κ. Τσιόδρας κατά την καθημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου που λαμβάνει χώρα στο υπουργείο Υγείας, αναφερόμενος στη χρήση μάσκας στο σχολείο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τα φαινόμενα bullying που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μεταξύ μαθητών, είπε ότι σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν θέλει να λειτουργήσει αρνητικά και να γίνει αφορμή για bullying η χρήση της μάσκας στο σχολείο. «Ζητήσαμε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία και όχι στο περιβάλλον του σχολείου για να προστατευτούν οι συνοδοί των παιδιών και οι οδηγοί των λεωφορείων», διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Αλλά θα επαναφέρουμε το ζήτημα στην Επιτροπή ώστε να αποφασίσουμε για το σοβαρό αυτό ενδεχόμενο που τίθεται μέσω του ερωτήματος αυτού», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Συνεπώς, ενόψει του ανοίγματος των εκπαιδευτικών δομών, κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει επανατοποθέτηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την χρήση της μάσκας σε σχολεία και σχολικά λεωφορεία.

Δυνητικά επικίνδυνα η υφασμάτινη μάσκα

Τη θέση ότι αν η χρήση της υφασμάτινης μάσκας είναι σωστή, μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές ομάδες, 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού, αλλά αν χρησιμοποιηθούν με λανθασμένο τρόπο υφίσταται αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού, διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιόδρας «Η μη ιατρική μάσκα, υφασμάτινη, βαμβακερή, χάρτινη μάσκα, είναι συμπληρωματικό μέτρο προστασίας. Δε συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αν τη χρησιμοποιείς σωστά, συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αν δεν τη χρησιμοποιείς σωστά», τονίζοντας δε πως η υφασμάτινη μάσκα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αν δεν την αλλάζεις όταν αυτή αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βάζεις και τη βγάζεις με λάθος τρόπο, αν δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με αντισηπτικό ειδικά όταν αυτή χρησιμοποιείται.

Ειδικότερα, για τις υφασμάτινες μάσκες ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, ανέφερε ότι «Θα βοηθήσει, αυτές οι μάσκες συγκρατούν το 15 με 20% των σωματιδίων σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις από μεγάλες επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού», ενώ διευκρίνισε ότι προτεραιότητα για τη χρήση ιατρικής μάσκας ως απολύτως απαραίτητο είδος δίνεται μόνο στα νοσοκομεία από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, τους επιστημονικούς φορείς, και τον ΠΟΥ.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, ξεκαθάρισε ότι «Ο ιός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού, δεν έχουμε κάποια τέτοια δεδομένα ιδιαίτερα από χώρες από τις οποίες έχει κάνει το πρώτο του κύμα και χώρες οι οποίες υπάρχει παρουσία κουνουπιών κι αυτό είναι θετικό». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, όντως ο καλός αερισμός πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στον περιορισμό της διασποράς του ιού, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε να παίξουν ρόλο και οι θερμοκρασιακές συνθήκες και φυσικά η σίτα θα παίξει σημαντική παράμετρο για το ενδεχόμενο αποτροπής κρουσμάτων από τον ίο του Δυτικού Νείλου που αναμένουμε την περίοδο του καλοκαιριού... Δείχνει συμπεριφορές που δεν τις περιμένουμε, και μάλιστα τις προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε πολλά κρούσματα, αλλά πρέπει και σε αυτόν να είμαστε επαγρύπνηση, η παρουσία του ενός ιού δεν αναιρεί την παρουσία του άλλου».