Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα, 11 σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα, 11 σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Ακόμα 21 κρούσματα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, 11 εκ των οποίων αφορούν σχετίζονται με το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθήνας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 2.663.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε ότι είχαμε ένα νέο θάνατο, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στα 147.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι παραμένουν 36 ασθενείς, εκ των οποίων 8 γυναίκες, ήτοι το 22,2%, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Το 97% των διασωληνωμένων έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι άνω των 70 ετών.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι 82 ασθενείς εξήλθαν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο ηλικιακός μέσος όρος των θανόντων ήταν τα 75 έτη, ενώ το 73% είχε υποκείμενα νοσήματα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Σχετικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους επεσήμανε ότι έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής 87.052, με 1.200 να έχουν γίνει το τελευταίο 48ωρο, με τους τελευταίους να βγαίνουν όλοι αρνητικοί.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς και στη «φιλολογία σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των νεκρών από τον κορονοϊό, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχει εφευρεθεί νέος τρόπος καταγραφής των θανάτων, αλλά ακολουθούνται τα διεθνή πρότυπα. 

«Δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε θανάτους», ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας πως οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς.

«Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο», σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε πως 
«αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Επιπλέον οκ. Τσιόδρας τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος. «Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» είπε, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι μια σημαντική προσπάθεια για την εξασφάλιση θεραπείας αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα και τέτοιο κατάφεραν να απομονώσουν και να ανακοινώσουν χθες Ολλανδοί ερευνητές. Ειδικότερα, Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον κορωνοϊό που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Αν και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να φανεί κατά πόσο το αντίσωμα έχει ανάλογη δράση όχι μόνο σε καλλιέργειες κυττάρων αλλά και μέσα στο σώμα των ανθρώπων, η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες.

Εξάλλου, ο κ. Τσιόδρας επανήλθε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο θέμα για τις υφασμάτινες μάσκες και την επικινδυνότητα που ενδεχομένως κρύβουν τονίζοντας ότι αν η χρήση της είναι σωστή, μπορεί να βοηθήσει σύμφωνα με διεθνείς παρατηρήσεις 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. «Αν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο, ναι χρειάζεται προσοχή. Ναι, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο» κατέληξε εκτιμώντας ότι η μάσκα θα βοηθήσει αν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Είναι ένα θέμα που συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε» είπε ο κος Τσιόδρας.

Αναφερόμενος και στη χρήση μάσκας στο σχολείο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τα φαινόμενα bullying που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μεταξύ μαθητών, είπε ότι σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν θέλει να λειτουργήσει αρνητικά και να γίνει αφορμή για bullying η χρήση της μάσκας στο σχολείο. «Ζητήσαμε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία και όχι στο περιβάλλον του σχολείου για να προστατευτούν οι συνοδοί των παιδιών και οι οδηγοί των λεωφορείων» επισήμανε ο Σ. Τσιόδρας.