Σ. Μπεκατώρου: Να βγουν όλα στο φως, να ενθαρρύνουμε όλους να μιλήσουν

Σ. Μπεκατώρου: Να βγουν όλα στο φως, να ενθαρρύνουμε όλους να μιλήσουν

Η προσωπική μου περιπέτεια είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ, αναφέρει σε ανάρτησή της η Σοφία Μπεκατώρου. 

Η ολυμπιονίκης, που συναντάται σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της οποίας οι αποκαλύψεις είχαν ως αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε ανάλογες καταγγελίες και άλλες αθλήτριες, επισημαίνει ότι ενώνει τις δυνάμεις της με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές της, αλλά και τις υγιείς δυνάμεις του χώρου, προαναγγέλλοντας νομικές πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα. 

«Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτησή της Σ. Μπεκατώρου αναφέρει:

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!

Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!

Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό».

Στο μεταξύ, μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις μετά τη γενναία καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, αφού και άλλες αθλήτριες αποκάλυψαν αντίστοιχες προσωπικές εμπειρίες, ενώ όπως έγινε γνωστό θα ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Παράλληλα, στον απόηχο των καταγγελιών έχουν ήδη λάβει χώρα οι πρώτες παραιτήσεις στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοίας, την οποία μάλιστα χθες ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης χαρακτήρισε «κράτος εν κράτει».

Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου

Αυτεπάγγελτη έρευνα θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Συγκεκριμένα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Καταγγελίες και από άλλες αθλήτριες

Εντωμεταξύ η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε θάρρος και σε άλλες αθλήτριες να «σπάσουν τη σιωπή» και να μιλήσουν.

Συγκεκριμένα, η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου προχώρησαν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αποκαλύψεις για αντίστοιχες εμπειρίες.

Η Μάνια Μπικόφ περιγράφει, σε ανάρτηση της στο Facebook, τα όσα βίωσε πριν από τριάντα χρόνια από γιατρό, ο οποίος αν και είχε πρόβλημα στον ώμο της ζητούσε να κατεβάσει το μαγιό. Στον συγκεκριμένο γιατρό την είχαν στείλει άνθρωποι που είχαν σχέση με την εθνική ομάδα πόλο εκείνης της εποχής.

 

Παρομοίως, η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου αποκάλυψε την εμπειρία της με γιατρό που την εξέταζε γυμνή χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Αντιστοίχως, η Μαρίνα Ψυχογιού, μέλος επί μία δεκαετία της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας και στέλεχος πλέον της World Sailing αποκάλυψε ότι και η ίδια είχε πέσει θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας. 

Αναλυτικά η ανάρτησή της στο Sportsfeed.gr:

 «Διαβάζω τη μαρτυρία της Σοφίας και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται τόσο γνώριμα. Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης αλλά πολλά και τα απαξιωτικά σχόλια, με κορυφαίο αυτό της εθνικής αρχής του αθλήματός μας, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να το πιστέψει.

Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη.

Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στο ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο. Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ.Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.

Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.

Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.

Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια. Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον.Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις.

Μαρίνα Ψυχογιού
μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας 1988-98, Ολυμπιακό στέλεχος αγώνων της World Sailing
»

Παραιτήσεις από το ΔΣ της Ομοσπονδίας

«Ντόμινο» παραιτήσεων από το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσποδνίας έχει προκαλέσει η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Μετά τον Γιάννη Παπαδημητρίου, ο εκπρόσωπος του Ομίλου του Καλαμακίου και μέλος του ΔΣ, Γιώργος Χριστόπουλος, ανακοίνωσε την παραίτησή του «για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας».

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου δημοσιοποίησε την παραίτησή του αναφέροντας χαρακτηριστικά «αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή».

Ν. Κακλαμανάκης: Ομερτά και βία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας

Για τη Σοφία Μπεκατώρου και την απόφασή της να αποκαλύψει τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε, μίλησε και ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, στο κανάλι OPEN.

«Τη Σοφία Μπεκατώρου τη γνωρίζω πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο κορυφαία αθλήτρια, αποδεικνύει ότι και στη θάλασσα είναι κορυφαία γιατί τολμά να λέει την αλήθεια της, η οποία μετά τα όσα είχα πει στη Βουλή, κι ήλπιζα ότι θα ήταν η αρχή για τη Σοφία και για άλλους αθλητές της ομοσπονδίας να μιλήσουν, δυστυχώς δικαιώνομαι. Από τα 19 μου λέω ότι η ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει. 33 χρόνια μετά και με όσα καταγγέλλει η Μπεκατώρου, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Εμείς οι αθλητές λέμε όχι στην κατάχρηση εξουσίας και στη χρήση βίας και κυρίως όχι στην κουλτούρα του βιασμού της σιωπής», ανέφερε ο Ολυμπιονίκης.

«Έχει πολλή ομερτά και βία μέσα στο διοικητικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι δεν φτάνει να μην αδικούμε, αλλά να μην αφήνουμε άλλους να αδικούν, αυτή είναι η πραγματική έννοια της δικαιοσύνης για εμένα» είπε ο κ. Κακλαμανάκης.

Σόνια Ταντάρου-Κρίγγου: Πολλές γυναίκες φοβούνται το στιγματισμό, αλλά «τα στόματα ανοίγουν»

Σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές προανήγγειλαν οι δικηγόροι της Σ. Μπεκατώρου