Profit taking η διόρθωση στη Wall Street ή αλλαγή ρότας;

Profit taking η διόρθωση στη Wall Street ή αλλαγή ρότας;

Οι απώλειες της τάξης του 5% για τον δείκτη Nasdaq και 3,5% για τον S&P 500 την προηγούμενη Πέμπτη συνοδεύτηκαν από βαρύγδουπους τίτλους για κατακόρυφη πτώση των μετοχών της Wall Street και sell off στον κλάδο της τεχνολογίας.

Μετά τα αρνητικά κλεισίματα πέριξ του 1% και της Παρασκευής, ξεκίνησε η κουβέντα περί αφορμής της «διόρθωσης», αλλά και κατά πόσο η διόρθωση αυτή θα μπορούσε να έχει συνέχεια.

Καταρχήν, να επισημάνουμε ότι η ένταση των πωλήσεων της Πέμπτης ήταν αυτή που τάραξε την ηρεμία των αγορών και όχι τόσο η πτώση αυτή καθαυτή.

Σκεφτείτε το εξής: Αν εξετάσουμε το κλείσιμο της εβδομάδας σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης, μιλάμε για μια πτώση από εβδομάδα σε εβδομάδα της τάξης 3.2% για τον Nasdaq-1.8% για τον Nasdaq 100- και 2,3% για τον S&P.

Εν ολίγοις, προς το παρόν μιλάμε απλά για μια «ανάσα» στο ράλι των αγορών, με κύρια χαρακτηριστικά την κατοχύρωση κερδών/ profit taking στον τεχνολογικό κλάδο.

Άλλωστε ο τελευταίος έχει υπεραποδώσει μετά την «ορθοπεταλιά» των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα πολλές μετοχές την προηγούμενη Τετάρτη να διαπραγματεύονται σε νέα ιστορικά υψηλά και να έχει «πάρει φωτιά» εδώ και μέρες η αγορά των options/δικαιωμάτων, με κύρια πρωταγωνίστρια την SoftBank.

(σ.μ: Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, υπολογίζεται ότι η SoftBank έχει έκθεση περίπου 50 δισ. δολαρίων στις τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ μέσω μετοχών αλλά και options , στις οποίες επενδύει προσωρινά μέρος των εσόδων από πωλήσεις περουσιακών στοιχείων πριν τα επιστρέψει σε μετόχους και εξοφλήσει το χρέος της(!) Με ένα debt/equity στο 2,43 σαφέστατα δεν θα αισθάνεται άνετα o Masayoshi Son αν η ανάσα των τεχνολογικών μετοχών εξελιχθεί σε σοβαρή διόρθωση).

Κλείνοντας την παρένθεση, να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής η κατοχύρωση των κερδών των επενδυτών στις τεχνολογικές εταιρείες διαδραματίζεται σε φυσιολογικά πλαίσια, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε πλέον στην εποχή του αλγοριθμικού trading.

Θα πρέπει λοιπόν να συνηθίσουμε τις «βίαιες» διακυμάνσεις των μεγάλων αγορών, ειδικά όταν πρόκειται για πωλήσεις. Όπως πολύ εύστοχα έχει σημειώσει ο ο Tom Lee, ιδρυτής της Fundstrat: «Οι αγορές ταύρων ανεβαίνουν σε κυλιόμενη σκάλα και κατεβαίνουν με ασανσέρ».

Πολλοί βέβαια πιστεύουν ότι οι ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν «καταλύτης» για περαιτέρω διόρθωση των τεχνολογικών μετοχών, η οποία ως ένα σημείο όπως έχουμε εκτενώς αναλύσει, προεξοφλεί ότι ο Sars Cov -2 θα σφυροκοπά την καθημερινότητα μας για πολύ καιρό ακόμα.

Για αρκετούς αναλυτές λοιπόν, οι καλές ειδήσεις όσον αφορά την πιθανότητα κυκλοφορίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου το φθινόπωρο- με πολλά δημοσιεύματα μάλιστα στις ΗΠΑ να ενστερνίζονται την άποψη ότι θα είναι δυνατή η μαζική διανομή εμβολίου σε πολλές Πολιτείες ως από τα μέσα Οκτωβρίου- πιθανότατα να «έκοψαν» την φόρα στις τεχνολογικές εταιρείες .

Αν υπάρχει αντίκρυσμα σε αυτή την άποψη , τότε αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να δούμε «απογείωση» των κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία , όπως για παράδειγμα ο αεροπορικός κλάδος ή ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως δεν έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής τόσο αισιόδοξα σενάρια όσον αφορά την έγκριση ενός εμβολίου, πόσο μάλλον για τη διανομή του.

Τα τεχνικά ορόσημα του S&P 500 που θα σηματοδοτήσουν σοβαρότερη διόρθωση

Ποιό όμως είναι το τεχνικό επίπεδο που θα σηματοδοτούσε αλλαγή στο momentum των αγορών και σοβαρή αύξηση των πιθανοτήτων να μετατραπεί η ανάσα της προηγούμενης εβδομάδας σε πιο σοβαρή διόρθωση;

Καταρχήν, κατά την άποψη της στήλης, κινήσεις έως τις 3380 μονάδες είναι απλά «θόρυβος».

Όπως είναι εμφανές στο παρακάτω διάγραμμα, η απώλεια σε εβδομαδιαίο επίπεδο της ζώνης των 3228 -3280 μονάδων θα είναι μια πρώτη καίρια πληγή για την μητέρα των αγορών, ενώ για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, αντιστροφή της τάσης «ψηφίζει» ήδη ο RSI.

Σε περίπτωση που οι 3228 μονάδες χαθούν, η πρώτη σοβαρή στήριξη είναι το επίπεδο των 3069-3090 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει ενδιαφέρον.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.