Ο SARS CoV-2 θα σφυροκοπάει τις οικονομίες για καιρό
Liberal Markets

Ο SARS CoV-2 θα σφυροκοπάει τις οικονομίες για καιρό

Όταν περίπου πριν τέσσερις εβδομάδες, στο αφιέρωμα μας για την μακροπρόθεσμη πορεία του  χρυσού, αναφέραμε την έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης,σύμφωνα με την οποία το 78% των ασθενών που ανάρρωσαν από το νέον κορονοϊό, εμφάνισαν δομικές αλλαγές στον καρδιακό μυ, αντίστοιχες με εκείνες μιας καρδιακής προσβολής, είχαμε προσθέσει την εξής σημείωση:Η συγκεκριμένη έρευνα αν και αποτελεί ένα πρώτο καμπανάκι, εντούτοις αφορά δείγμα 109 ατόμων. Εις αναμονή λοιπόν των  αποτελεσμάτων μελλοντικών αντίστοιχων ερευνών με  μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Έκτοτε η στήλη παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή αντίστοιχες ειδήσεις.

Δυστυχώς τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα συγκλίνουν στο ότι η νόσος Covid-19 θα μας απασχολήσει για πάρα πολύ καιρό, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα συστήματα υγείας, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους κρατικούς προϋπολογισμούς και εν τέλει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος άλλωστε είχε ήδη πάρει την κατιούσα και πριν την πανδημία.

Η γνωμάτευση της αγοράς

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να διαβάζει διεξοδικά τα ιατρικά reportγια να κατανοήσει ότι έχουμε αρκετούς δύσκολους μήνες μπροστά μας. 

Οι αγορές με τον δικό τους τρόπο αρχίζουν να προεξοφλούν τη νέα πραγματικότητα που αναδύεται.

Τα εμπορεύματα της πραγματικής οικονομίας έχουν χάσει εδώ και καιρό το ανοδικό τους momentum, ενώ ο χρυσός ανεξαρτήτως των ενίοτε  profit taking, συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις του.

Οι αποδόσεις των ομολόγων επίσης αποτελούν σαφή ένδειξη των απαισιόδοξων προοπτικών της οικονομίας, αν και ο αντίλογος εδώ επικαλείται την στρέβλωση που προκαλούν τα αθρόα προγράμματα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αισιόδοξοι επικαλούνται επίσης το ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών ως ένδειξη ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα και σύντομα ένα εμβόλιο και φάρμακο θα αλλάξει άρδην την εικόνα.

Όπως έχουμε όμως αναλύσει, μια αυτοψία στο ποιες μετοχές ανεβαίνουν, αποκαλύπτει περίτρανα ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Ο Nasdaq 100 αύξησε την κεφαλαιοποίησή του κατά 2,95 τρισ. δολάρια φέτος μέσω των εταιρειών, που ο κύκλος εργασιών τους ανεβαίνει ακριβώς εξαιτίας των κοινωνικών αποστάσεων και του νέου προφίλ εργασίας και διασκέδασης «από απόσταση» που έχει επιβάλλει ο SARS CoV-2.

Η αγορά στην ουσία προεξοφλεί ότι ο νέος κορονοϊός θα επηρεάζει για πολύ καιρό ακόμα την οικονομική δραστηριότητα, γι’ αυτό ακριβώς οι πρωταγωνιστές της ανόδου είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες και οι λοιπές εταιρείες τεχνολογίας,  οι εταιρείες cybersecurity και φυσικά οι φαρμακοβιοτεχνολογικές, οι εταιρείες healthcare και healthtech.

Βίους αντίθετους όμως βιώνουν οι εταιρείες του βιομηχανικού τομέα, της μεταποίησης, των λιανικών πωλήσεων, της εστίασης, των τουριστικών υπηρεσιών, της αεροπλοΐας, του ενεργειακού τομέα, του τραπεζικού τομέα κλπ.

Εν ολίγοις, πλην συγκεκριμένων κλάδων, η χρηματιστηριακή άνοδος έχει παραμελήσει ένα ευρύ και πολύ μεγάλο φάσμα της οικονομίας. Αυτό έχει τη σημασία του.

Η γνωμάτευση της επιχειρηματικής κοινότητας

Ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία είναι αυτός της αεροπλοΐας. 

Ως εκ τούτου οι εκτιμήσεις του κλάδου που έχει κάθε λόγο να διερευνήσει αναλυτικότερα τις επιπτώσεις της νέας νόσου στον κύκλο εργασιών του, έχουν διπλή βαρύτητα.

Η Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών -ΙΑΤΑ- προβλέπει ότι πιθανότατα δεν θα δούμε την εναέριακυκλοφορία του 2019  νωρίτερα από το 2024.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IATA, Britannia Pearce  προέβη σε δραματικές δηλώσεις όσον αφορά το γεγονός ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια-άρα και τα έσοδα του κλάδου -θα συνεχίσει να επιδεινώνονται με τις εταιρείες να εξαντλούν επικίνδυνα τη ρευστότητα τους.

Ήδη 34 αερομεταφορείς έχουν καταρρεύσει μέχρι στιγμής, ενώ το δεύτερο κύμα χρεοκοπιών αναμένεται να είναι πολύ χειρότερο, όπως πιθανότατα και το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο κλάδος της αεροπλοΐας και γενικότερα ο κλάδος των μεταφορών συμπαρασύρουν και τον πετρελαϊκό τομέα.

Οι αναλυτές προειδοποιούν εδώ και καιρό  ότι οι εταιρείες «Big Oil», θα  αναφέρουν «τρομακτικά» αποτελέσματα από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και μετά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πετρελαϊκών κολοσσών υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη τους, αλλά και τις τιμές του πετρελαίου, τόσο για το σύνολο του 2020,  όσο  και για το 2021.

Η Shell για παράδειγμα μείωσε την πρόβλεψή της για τις τιμές του Brent στα 40 δολάρια/βαρέλι  το 2021 και στα 50 δολάρια το 2022, ενώ η ίδια  «μιζέρια»  διαπερνάει λίγο πολύ όλον τον πετρελαϊκό κλάδο, ο οποίος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προστατεύσει τη ρευστότητα του, περικόπτει σημαντικά τα επενδυτικά του πλάνα.

Η ίδια εικόνα διατρέχει τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της μεταποίησης, της λιανικής κλπ.

Η γνωμάτευση της επιστημονικής κοινότητας

Η επιχειρηματική κοινότητα φαίνεται να προετοιμάζεται για τα χειρότερα, παρά την αισιοδοξία ότι η έρευνα 160 φαρμακοβιοτεχνολογικών εταιρειών θα μας προσφέρει σχετικά σύντομα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και ένα φάρμακο κατά της covid-19.

Έχετε αναρωτηθεί το γιατί;

Καθώς νέα επιδημιολογικά δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αποκτούν μια πιο σαφή-αν και όχι ακόμα πλήρη- εικόνα για τη νόσο covid-19.

Kαταρχάς δεν πρόκειται απλά για μια αναπνευστική νόσο, αλλά για πολυσυστημική νόσο.

Η  μεγαλύτερη ανησυχία που προκαλεί ο SARS-CoV-2  αφορά τις μόνιμες βλάβες μετά την ανάρρωση. 

Παρά το γεγονός ότι μόλις τώρα και με αφορμή την έρευνα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Φρανκφούρτης  αρχίζει ο συντονισμός εκτεταμένων μελετών σε παγκόσμια βάση για το μακροπρόθεσμο αποτύπωμα του νέου κορονοϊού στον οργανισμό,  εντούτοις και άλλες έρευνες οι οποίες μάλιστα  έχουν διεξαχθεί σε χώρες με μεγάλο αριθμό περιστατικών,όπως στην Ιταλία και τις  ΗΠΑ, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Πάνω από το  50% όσων έχουν αναρρώσει από τη νόσο, εμφανίζει σοβαρές μόνιμες βλάβες.

Το πιο ανησυχητικό δε είναι ότι επιπλοκές  μετά την ανάρρωση εμφανίζονται ακόμα  και σε εκείνους τους ασθενείς που νόσησαν  ασυμπτωματικά και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Καμία άλλη τόσο εύκολα μεταδιδόμενη ίωση δεν δημιουργεί επιπλοκές σε τόσο μεγάλο ποσοστό των ασθενών.

Αυτό από μόνο του είναι μια βόμβα στα συστήματα υγείας όλων των χωρών, πόσο μάλλον των αναδυόμενων.

Γιατί η covid-19 αποτελεί ασύμμετρη απειλή

Ένας από τους λόγους που ροκανίζεται η αισιοδοξία ακόμα και αυτών που ποντάρουν σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, είναι ότι ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το χρονικό διάστημα της ανοσίας όσων αναρρώνουν. 

Υπάρχουν πολλές αναφορές  με αναρρώσαντες που επανανόσησαν, αλλά και χιλιάδες περιστατικά που μετά από λίγες εβδομάδες τα τεστ αντισωμάτων έδιναν αρνητικό αποτέλεσμα.

Εν ολίγοις, ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο είναι εφικτή η ανοσία της αγέλης.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι φαρμακοβιομηχανία προσεγγίζει το εμβόλιο ποικιλοτρόπως και όχι μόνο  με την κλασσική μέθοδο της εισαγωγής του εξασθενημένου ιού της νόσου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα με τον συγκεκριμένο κορονοϊό, είναι ότι σε αντίθεση με τον κοντινό του συγγενή SARS, μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα, τις περισσότερες φορές από ασυμπτωματικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να έχει εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, δυσκολεύοντας τις υγειονομικές αρχές να περιορίσουν την επιδημία όπως είχαν κάνει το 2004.

Παρά τον μικρό δείκτη θνησιμότητας του λοιπόν, το γεγονός ότι θα μολύνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανά τον πλανήτη, θα μας οδηγήσει σε έναν τραγικό απολογισμό ανθρώπινων απωλειών στο τέλος της πανδημίας.

Αυτό το τέλος όμως θα είναι και το τέλος του SARS- CoV-2; 

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, δύσκολα ο νέος κορονοϊός θα εξαφανισθεί όπως ο SARS το 2004, καθώς ο έλεγχος της εξάπλωσης του δεν έγινε εφικτός έγκαιρα.

Το πιο πιθανό πλέον σενάριο είναι να συνεχίσει ο νέος κορονοϊός να κυκλοφορεί στην ανθρωπότητα, παρά το γεγονός ότι η πανδημία κάποια στιγμή θα λάβει τέλος, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει μολυνθεί ή εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, με το πέρασμα του χρόνου, τα κρούσματα θα ανεβοκατεβαίνουν σαν την παλίρροια, δίνοντας ενίοτε επιδημικά ξεσπάσματα. 

Όμως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μην είναι τόσο επιθετικός όσο είναι σήμερα.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, πέραν της  διελκυστίνδας ανάμεσα στη μεταδοτικότητα και τη φονικότητα που υφίσταται σε όλους ανεξαιρέτως του ιούς, η ύπαρξη εμβολίων  αλλά και καλύτερων φαρμάκων στο μέλλον θα κάνει την  νόσο Covid-19  λιγότερο επικίνδυνη και ο SARS-CoV-2 θα γίνει άλλος ένας εποχικός αναπνευστικός ιός, όπως οι κοινοί κορονοϊοί  που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα.

Μέχρι τότε, η πορεία της πανδημίας και το αποτύπωμα της στην ανθρώπινη δραστηριότητα θα εξαρτηθεί από τη δύναμη και τη διάρκεια της ανοσίας έναντι του νέου ιού και από το αν και πόσο γρήγορα θα έχουμε  ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και θεραπεία.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 22 Αυγούστου

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.