Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν για άλλη μια φορα οι ΗΠΑ αυτή τη φορά στη συνάντηση που είχαν ο Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Κέιλ Μπράουν, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να μειωθεί η ένταση στην ανατολικη Μεσόγειο» ήταν το μήνυμα του αμερικανού ΥΠΕΞ στον Τούρκο ομόλογό του όπως προκύπτει από το tweet του κ. Πομπέο.

«Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθουν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο tweet του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ συζητήθηκαν διμερείς σχέσεις των δύο χωρών «και σημαντικά θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη και η Συρία».

Και μετά προσθέτει ο Μ. Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων ενάντια στις προκλητικές κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Υπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς στην Τουρκία, καλώντας την Αγκυρα να μην υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και άμεση αποκλιμάκωση.

Μ. Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα κάνει πάντα μαύρη προπαγάνδα»

Μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παραχώρησε μια δήλωση με την οποία επιτέθηκε ξανά στην Ελλάδα.

Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το τέλος της συνάντησης σε δήλωσή του τόνισε: «Η Ελλάδα κάνει πάντα μαύρη προπαγάνδα. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε ενέργειά μας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε πάντα εδώ για να κάνουμε διάλογο. Είδαμε πως ο κ. Πομπέο είχε εξειδικευμένες πληροφορίες, ειδικά γύρω από τις τελευταίες δραστηριότητές μας.

Συζητήσαμε για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειo. Από την πλευρά μας, εξηγήσαμε που είναι η δική μας υφαλοκρηπίδα και όλα τα βήματα που έχουμε κάνει. Είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε και για άλλες διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα».