Μήνυμα Μπορέλ προς Άγκυρα: Σταματήστε άμεσα τις ενέργειες σας στην κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα Μπορέλ προς Άγκυρα: Σταματήστε άμεσα τις ενέργειες σας στην κυπριακή ΑΟΖ

Την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Τουρκία να τερματίσει αμέσως τις δραστηριότητες της στην περιοχή, αφού με αυτόν τον τρόπο, όπως τονίζει, υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική αναφέρει ότι «η ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες δραστηριότητες γεώτρησης από το σκάφος Yavuz σε μια θαλάσσια ζώνη που οριοθετήθηκε από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τονίζει ακόμα πως «αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για την άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:

«Η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες γεωτρήσεις από το Γιαβούζ σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή.

Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να δεσμευτούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Να σημειωθεί πως χτες η Τουρκία, αγνοώντας τις πιέσεις και τις αντιδράσεις για τις προκλητικές της ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο, εξέδωσε νέα Navtex, αυτή την φορά για γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η νέα Navtex παρατείνει στην ουσία τις γεωτρήσεις που επιχειρεί εδώ και καιρό το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία και βρίσκεται από τα τέλη Ιουλίου και ενώ παρουσία στα κυπριακά νερά έχει και ένα δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros. 

Σήμερα, απαντώντας σε χθεσινή Navtex της Τουρκίας, με την οποία η Άγκυρα παρέτεινε την παρουσία του Yavuz στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε Αντι-Νavtex η Κύπρος.

Συγκεκριμένα με αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Yayuz και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».