Με αντί-Navtex απαντά η Λευκωσία στην παράταση ερευνών του Yavuz

Με αντί-Navtex απαντά η Λευκωσία στην παράταση ερευνών του Yavuz

Αντι-Νavtex εξέδωσε η Κύπρος απαντώντας σε χθεσινή Navtex της Τουρκίας, με την οποία η Άγκυρα παρέτεινε την παρουσία του Yavuz στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα με αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Yayuz και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

H Τουρκία χθες, αγνοώντας τις πιέσεις και τις αντιδράσεις για τις προκλητικές της ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο, εξέδωσε και νέα Navtex, αυτή την φορά για γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η νέα Navtex παρατείνει στην ουσία τις γεωτρήσεις που επιχειρεί εδώ και καιρό το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz εντός της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία και βρίσκεται από τα τέλη Ιουλίου και ενώ παρουσία στα κυπριακά νερά έχει και ένα δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros. 

H κίνηση της Άγκυρας δείχνει πως ό,τι και αν λέει η ΕΕ και γενικότερα ο διεθνής παράγοντας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να κάνει προβολή ισχύος, να βαδίζει στο δρόμο των προσκλήσεων. Και μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον, μετά την έντονη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων ημερών, να επικρατεί ηρεμία στο μέτωπο του Oruc Reis, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξυπηρετήσει το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Δείτε τη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας:

ΤURNHOS N/W : 1036/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-08-2020 18:13)

TURNHOS N/W : 1036/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY BETWEEN 18 AUG-15 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N - 031 45.73 E
34 06.13 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.