Politico: Πώς η Τουρκία στρατιωτικοποίησε την εξωτερική της πολιτική

Politico: Πώς η Τουρκία στρατιωτικοποίησε την εξωτερική της πολιτική

Στη μεταστροφή του βασικού δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας επικεντρώνεται δημοσίευμα του Politico, το οποίο επισημαίνει πως πλέον η γειτονική χώρα έχει απομακρυνθεί ριζικά από τη θέση «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» που διατηρούσε τις προηγούμενες δεκαετίες. Παράλληλα, το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης υπογραμμίζει πως η στάση της Τουρκίας στη διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καταδεικνύει πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την ισχύ της για να πετύχει όσα δεν μπορεί μέσω της διπλωματίας.

Το παραπάνω γεγονός, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, έχει φέρει την Τουρκία σε συγκρούσεις, καθώς προκαλεί τόσο αντιπάλους όσο και παραδοσιακούς συμμάχους. Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Politico, οι πιο πρόσφατες εξελίξεις εντοπίζονται στον Καύκασο όταν ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ισχύ της Τουρκίας για να στηρίξει τον στενό σύμμαχό του Αζερμπαϊτζάν, παρέχοντας οπλισμό και στρατιωτική εκπαίδευση, ενώ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Αυτή η σκληρή στάση δείχνει την ετοιμότητα της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει την ισχύ της για να πετύχει αυτό που δεν μπορεί μέσω της διπλωματίας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Στο δημοσίευμα του Politico επισημαίνεται ακόμη πως μέσα σε έναν μόλις χρόνο η Τουρκία έχει καταφέρει να εξοργίσει τους γείτονές της - συχνά αψηφώντας τη Ρωσία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες - καθώς και να πραγματοποιήσει δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, να αναπτύξει κομάντο στο Ιράκ, να αλλάξει την πορεία του πολέμου στη Λιβύη και να αποστείλει πολεμικά πλοία για έρευνες υδρογονανθράκων στα ύδατα που διεκδικούν Ελλάδα και Κύπρος.

Στο άρθρο τονίζεται πως πρόσφατα, η Αρμενία, με την οποία η Τουρκία δεν έχει διπλωματικούς δεσμούς, την κατηγόρησε ότι ενεπλάκη στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες ότι έστειλε μισθοφόρους από τη Συρία και μαχητικά αεροσκάφη στο Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, απέρριψε μια κλήση κατάπαυσης του πυρός από την Ομάδα Μινσκ. 

Όπως αναφέρει το Politico, οι απειλές κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη έχουν αποδειχθεί κενές. Η Άγκυρα κατάφερε επίσης να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά και ενεργοποίηση των S-400.

Για δεκαετίες, η προοπτική της Τουρκίας ήταν η Δύση και ακολουθούσε σε μεγάλο βαθμό τη συνταγή του ιδρυτή της σύγχρονης δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Ωστόσο, η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Μέση Ανατολή και η έλλειψη ενωμένου μετώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξαν ένα κενό στο οποίο η Τουρκία μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα.

To Politico καταλήγει σημειώνοντας πως «οι αντιθέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, καθώς και οι εντάσεις με την Κύπρο και το Ισραήλ, κράτησαν την Τουρκία εκτός της συμφωνίας για τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην περιοχή. Σε αυτήν την νέα πραγματικότητα η Τουρκία κατανοεί ότι η στρατιωτική ισχύς έχει περισσότερα αποτελέσματα. Τα προηγούμενα πολιτικά σφάλματα της Άγκυρας που άφησαν την Τουρκία χωρίς σχεδόν κανέναν σύμμαχο στην περιοχή, έχουν οδηγήσει την πολιτική ηγεσία της χώρας να μην έχει πολλές επιλογές παρά την χρήση στρατιωτικής ισχύος».

Turkish Presidency via AP

Διαβάστε ακόμα:

- Διορία μερικών εβδομάδων δίνει η ΕΕ στην Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις

- Bild: «Ο Ερντογάν εξαπατά τη Γερμανία»

- Μ. Βέμπερ: Ήρθε η ώρα να πούμε φθάνει πια στην Τουρκία