Ποιος είναι ο άνθρωπος που ξέπλενε χρήμα για τον Μαδούρο σε όλο τον κόσμο

Ποιος είναι ο άνθρωπος που ξέπλενε χρήμα για τον Μαδούρο σε όλο τον κόσμο

Με τη σύλληψη του Κολομβιανού επιχειρηματία Άλεξ Σάαμπ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχασε ένα βασικό «γρανάζι» στο ξέπλυμα χρήματος που πραγματοποιεί διεθνώς για να παρέχει στην κυβέρνησή του τις απαραίτητες ταμειακές ροές. 

Ο Σάαμπ συνελήφθη στις 12 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Καμπράλ στο νησί Κάμπο Βέρντε στη Δυτική Αφρική, όταν το ιδιωτικό τζετ προσγειώθηκε εκεί. Μια πηγή της κυβέρνησης της Κολομβίας είπε στην εφημερίδα El Tiempo ότι ο Σάαμπ βρισκόταν στο νησιωτικό κράτος για να συναντηθεί με μια επιτροπή από το Ιράν για την απελευθέρωση ενός πετρελαιοφόρου ενώ άλλες αναφορές τον έφεραν να σταματά για ανεφοδιασμό.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα Wall Street Journal θεωρούν ότι η σύλληψη του Σάαμπ μπορεί να επιφέρει ένα καίριο χτύπημα στο καθεστώς Μαδούρο, καθώς ο Κολομβιανός επιχειρηματίας μετέφερε χρήμα χρυσό και τρόφιμα.

Μέρος των δραστηριοτήτων του Σάαμπ ήταν όπως φαίνεται ένα περίπλοκο εμπορικό σχέδιο για ανταλλαγή χρυσού με τρόφιμα που επέτρεπε στον πρόεδρο της Μαδούρο να παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Το Καράκας από το 2016 έχει στήσει ένα πρόγραμμα που λέγεται «Κιβώτια τροφίμων» το όποιο παρέχει σε ευρεία τμήματα του πληθυσμού μία ή δυο φορές μηνιαίως. Κάθε κιβώτιο περιέχει αλεύρι, ρύζι, λάδι, πάστα, γάλα κ.λπ. Tην διανομή αναλαμβάνουν οι επιτροπές Comité Local de Abastecimiento y Producción, γνωστές ως CLAP.

Βάση του ρεπορτάζ του Bloomberg, o Άλεξ Σάαμπ επέβλεπε την αποστολή χρυσού από την Βενεζουέλα στην Τουρκία όπου μετατρεπόταν σε μετρητά με τα οποία πληρώνονταν τα τρόφιμα του προγράμματος. Ωστόσο πριν από κάθε αποστολή οι δύο πλευρές «φούσκωναν» τον λογαριασμό, επιτρέποντας στους εμπλεκόμενους να αποκομίσουν το μερίδιο τους από τις συναλλαγές.

Στη πράξη, όπως έχουν καταγγείλει βουλευτές της αντιπολίτευσης, η πρώην γενική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα που βρίσκεται στην Κολομβία αλλά και οι αμερικανικές αρχές, η Βενεζουέλα δεν εισήγαγε παρά ελάχιστα τουρκικά προϊόντα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους για το πρόγραμμα τροφίμων ερχόταν από το Μεξικό από το οποίο ο Κολομβιανός επιχειρηματίας έκανε τις προμήθειες του. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της El Pais, η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2018 διένειμε στη Βενεζουέλα τρόφιμα αξίας περίπου 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα για το ίδιο έτος το Bloomberg ανέφερε ότι το Καράκας εξήγαγε στην Τουρκία χρυσό αξίας 834 εκατ. δολαρίων, ενώ το Reuters παρέθεσε στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2018 η Βενεζουέλα εξήγαγε στην Τουρκία 20,15 τόνους χρυσού.

Άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με την υπόθεση του Σάαμπ στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η σύλληψη του αναμένεται να ξεσκεπάσει ένα τεράστιο χρηματοοικονομικό δίκτυο για τη μεταφορά χρημάτων για λογαριασμό του Καράκας, χρησιμοποιώντας τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολλές χώρες όπως η Ρωσία, η Σερβία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Κίνα.

AP Photo/Ariana Cubillos