Οι υπεργολαβίες στο προξενιό Τσίπρα - Φώφης

Οι υπεργολαβίες στο προξενιό Τσίπρα - Φώφης

«Προοδευτικά»…εργαλεία και αναγνωρίσιμες «υπεργολαβίες» εκτός «περιμέτρου» της Κουμουνδούρου, χρησιμοποιούνται εσχάτως, για να υποστυλωθούν οι σαθρές γέφυρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να απελευθερωθεί ο Αλ. Τσίπρας από την μέγγενη της μάχης των φραξιών στο κόμμα και της πολιτικής επικυριαρχίας Μητσοτάκη στις παρυφές της Κεντροαριστεράς.

Αυτή τη στιγμή το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει η σύγκρουση των «δυο ψυχών» - σύμφωνα με φράση του Ευ. Τσακαλώτου στην πρόσφατη Π.Γ – και το μπρα ντε φερ των σκληρών της παλιάς και ακλόνητης παρέας του προέδρου με τους κομματικούς που ηγείται ο Π. Σκουρλέτης.

Κι ενώ με την ανοχή του Αλέξη Τσίπρα, εντός φαίνεται να παίρνει κεφάλι ο «νεοαυριανισμός» και εκτός, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι (καθώς στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ εμφανίζει διαφορά double score), στην πολιτική αγορά διοχετεύεται ξανά το παλιό σενάριο περί επικείμενης προγραμματικής και κοινοβουλευτικής σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ.

Μέχρι και για επικείμενη συνάντηση κορυφής Τσίπρα- Φώφης διοχετεύονται φήμες, οι οποίες ακουμπούν βολικά στην επιβεβαιωμένη προ καιρού, συνάντηση των μεντόρων τους, Φλαμπουράρη – Γείτονα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη μιας συμμαχίας με το ΚΙΝΑΛ, γι' αυτό και διάφορα επάλληλα συστήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ακόμη ευκαιρία να τα βρει με την κα Γεννηματά.

Και μέσω αυτής της πολιτικής σύμπλευσης να αποκτήσει επιτέλους την πολυπόθητη «σφραγίδα» της Δημοκρατικής Παράταξης που κρατούν με πρωτόγνωρο πείσμα, πρωτίστως οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ! Αυτοί που δεν θέλουν να γίνουν φερετζές στον «πολακισμό» που βρίσκεται στο γονιδίωμα του ΣΥΡΙΖΑ αν και όψιμα τσακώνονται σήμερα για τις «δόσεις» που εκχύνονται στην πολιτική ζωή.

Η μέχρι τώρα αντίσταση της κα Γεννηματά στο φλερτ (φανερό και κρυφό) - στις πιέσεις και στις νουθεσίες εξηγείται πολλαπλώς. Το πολιτικό της ένστικτο, λέει ότι σε μια τέτοια σύμπλευση, θα καταλήξει μια ακόμη «κεφαλή» στην τροπαιοθήκη του κ. Τσίπρα. Αφού θα έχει πρώτα προσφέρει μεταξύ άλλων το ιστορικό της επίθετο, ως γομολάστιχα για να σβήσει ο κ. Τσίπρας το όνειδος της συμπόρευσης με τον Πάνο Καμμένο. Και αφού θα έχει μπει στην ίδια εργαλειοθήκη με τους Φώτη Κουβέλη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιάννη Ραγκούση, Αντ. Κοτσακά, Ν. Μπίστη, Ρεγγίνα Βάρτζελη κλπ.

Ομολογουμένως δεν είναι εύκολο να διατηρήσει η κα Γεννηματά ζωντανή την επιθυμία για «αυτονομία» όσο ο χώρος που διαθέτει το ΚΙΝΑΛ μειώνεται.

Ήδη εμφανίζει έντονα σημάδια προσωπικής αγωνίας εξαιτίας της διείσδυσης του Κ. Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του κόμματος και στον κόσμο που τοποθετείται στην Κεντροαριστερά. Απόρροια αυτής της αγωνίας είναι η ορολογία από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ του ‘80 που χρησιμοποιεί κατά του πρωθυπουργού και της ΝΔ μιλώντας για «δεξιά», «νέο διχασμό» και «ποτέ ξανά».

Αυτό το κράμα «αγωνιών» της προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι το έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργούνται τα διάφορα «υβρίδια» για το πως θα οδηγηθεί τελικά το ΚΙΝΑΛ στην πολιτική εστία του Αλέξη Τσίπρα πριν ο Μητσοτάκης επεκτείνει τις ρίζες του στο κέντρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει ενός ανασχηματισμού που μάλλον δεν θα συμβεί, εμφανίζονται με ονόματα και επώνυμα νυν και πρώην βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, έτοιμοι προς… αναχώρηση για τη ΝΔ και για υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Θα ήταν ίσως μια διέξοδος για την σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σαν αυτή που φωτογράφησε ο πολύπειρος και... παπανδρεϊκος Δημήτρης Ρέππας πολύ προσφάτως μιλώντας στο MEGA για το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε βεβαίως ότι δεν είναι πιθανό αλλά συμπλήρωσε «πολλές φορές οι εξελίξεις είναι τέτοιες που πράγματα που φαίνονται απίθανα γίνονται αυτομάτως πιθανά ή και αναγκαία».! 

Είναι όντως πολύ πιθανό το ΚΙΝΑΛ να «παραδοθεί» στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που αντέγραψε μέχρι και τα εκφραστικά μέσα του Ανδρέα Παπανδρέου για να αποσπάσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά θα είναι αναγκαίο η Φώφη Γεννηματά (και ο Γ. Παπανδρέου) να δικαιολογήσουν επαρκώς πως επέτρεψαν ένα ιστορικό κόμμα των Α. Παπανδρέου, του Γ. Γεννηματά, του Αλ. Μαγκάκη, του Απ. Κακλαμάνη να γίνει παρακολούθημα μιας «εξουσιαστικής παρέας».

Αυτοί θα χρειαστεί να απολογηθούν ακόμη και αν πρωθυπουργός δεν ήταν ο Μητσοτάκης αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και είχε τυχοδιωκτικά αποφασίσει να…υπουργοποιήσει και τους πρώην... κηπουρούς της Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι που ούτως ή άλλως είχε συμβεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ανασχηματισμός «άλλοθι» δεν φαίνεται να είναι στο πλάνο του Κ. Μητσοτάκη, οπότε οι προξενητές θα πρέπει να βρουν μάλλον ένα πιο εμπνευσμένο σενάριο.