Οι τερματοφύλακες που δεν ήθελε ο Ζινεντίν Ζιντάν

Οι τερματοφύλακες που δεν ήθελε ο Ζινεντίν Ζιντάν

Οταν ο Ζινεντίν Ζιντάν τα παράτησε και έφυγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης το Μάιο του 2018, το ζήτημα των τερματοφυλάκων παρουσιάστηκε ως ένα από τα βασικά προβλήματά του με τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο «Ζιζού» είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Κέιλορ Νάβας, δεν ήθελε άλλον. Αυτός ήταν ο «portero» του. Ο Πέρεθ, όμως, είχε βαλθεί να τον δώσει, άλλωστε ο Νάβας είχε αποσβέσει τα χρήματα της μεταγραφής του και ζητώντας νέο μεγαλύτερο συμβόλαιο,  ήταν «βαρίδι» για τον παράγοντα. Τρεις φορές επιχείρησε να τον πουλήσει. Τα κατάφερε την 4η και τον έστειλε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ηταν η πρώτη ήττα του Γάλλου τεχνικού αφότου επέστρεψε τον Μάρτιο του 2019. Καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται απόψε την Τσέλσι στο «Εστάδιο Αλφρέδο Ντι Στέφανο» για τον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό στο Champions League (22:00, COSMOTE TV SPORT 1) ο Τιμπό Κουρτουά κι ο Κέπα Αριθαμπαλάγα, πρωταγωνιστές στο σίριαλ των τερματοφυλάκων της «βασίλισσας», «άσοι» της Ρεάλ Μαδρίτης και της Τσέλσι, τώρα, βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο.

Ο Τιμπό Κουρτουά δεν ήθελε άλλο να φορά τη φανέλα της Τσέλσι. Οχι ότι δεν του άρεσε η εξασφαλισμένη θέση βασικού, μα ήταν μακριά από τη Μαδρίτη και τα παιδιά του, έχοντας χωρίσει με τη μητέρα τους. Για χρόνια έκανε τα πάντα για να γυρίσει εκεί και να παίξει είτε στη Ρεάλ, είτε να υπερασπιστεί ξανά την Ατλέτικο. Με το συμβόλαιό του να πλησιάζει στο τέλος του ο Πέρεθ τον είδε ως μια μοναδική ευκαιρία της αγοράς. Είπε στον Ζιντάν πως θα τον έπαιρναν στο μέσο της σεζόν 2017-18. Ο «Ζιζού» είπε «όχι». Οπως είχε κάνει κι όταν ο Πέρεθ έβαλε τον Νάβας σε αεροπλάνο για το Μάντσεστερ, αφού συμφώνησε να πάρει τον Νταβίδ Δε Χέα από τη Γιουνάιτεντ. Ο προπονητής στάθηκε τυχερός – το deal χάλασε επειδή «κόλλησε» το... φαξ. Επειτα, ο πρόεδρος έστρεψε το βλέμμα του στον Κέπα Αριθαμπαλάγα. Θα έδινε τα 20 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας του και θα τον έπαιρνε από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο Ζιντάν βλέποντας πως δεν είχε άλλη επιλογή, μείωσε δημοσίως τον Ισπανό κίπερ και κατέστρεψε τη μεταγραφή.

Ο Πέρεθ έχει εμμονή με τους τερματοφύλακες. Οτι και να του λένε οι ειδικοί και οι σύμβουλοί του εκείνος ψάχνει τον επόμενο. Οταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2000, δεν ήθελε τον Ικερ Κασίγιας και επιχείρησε να πάρει τον Τζανλουΐτζι Μπουφόν. Οταν επανήλθε το 2009, πάλι, δεν ήθελε τον Ισπανό και όποιος έκανε καλές εμφανίσεις γινόταν αυτομάτως μετεγγραφικός στόχος: ο Μάνουελ Νόιερ και άλλοι ακούστηκαν. Το καλοκαίρι του 2018 με τον Ζιντάν εκτός ομάδας, πήρε τον Κουρτουά για 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ζιντάν, όμως, και εκείνος είχε το δικό του ενδιαφέρον για τους τερματοφύλακες. Ο γιος του Λούκα άνηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο κόουτς ονειρευόταν να τον προωθήσει, σταδιακά να γίνει 3ος και μετά δεύτερος κι αν έδειχνε πως μπορούσε να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο γιατί όχι και βασικός. Τώρα, αγωνίζεται στη Ράγιο Βαγεκάνο, ομάδα δεύτερης κατηγορίας στην Ισπανία. Ο πρόεδρος, ωστόσο, εντόπισε τον «επόμενο κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου» στην Ουκρανία: τον Αντρίι Λούνιν. Η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 8,5 εκατομμύρια ευρώ στη Ζόρια Λούχανσκ για να τον αποκτήσει το 2018. Τότε μπήκε φραγή και στις ελπίδες του Λούκα Ζιντάν για να αγωνιστεί σταθερά στο κλαμπ.

Ο Ζιντάν γύρισε και βρήκε τον Νάβας και τον Κουρτουά να παίζουν πότε ο ένας και πότε ο άλλος. Με τις επιλογές του, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος πως προτιμούσε εκείνον που του έδωσε τα τρία συνεχόμενα Champions League. Ηθελε και τον Εντέν Αζάρ, όμως. Πολλές φορές είναι πάρε-δώσε μεταξύ προπονητών και προέδρων: ο Νάβας πωλήθηκε στην Π.Σ.Ζ. και να που την έχει βοηθήσει να φτάσει σ' έναν τελικό του Champions League (2019-20) και στα ημιτελικά (2020-21). Ο Κουρτουά έγινε βασικός και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος πέρυσι, ενώ αυτή την σεζόν είναι από τους κορυφαίους της ομάδας. Οι «μπλάνκος» έχουν πολύ σταθερή άμυνα και ο Βέλγος είναι μια από τις «κολόνες», εδώ και τέσσερα ματς κρατάει το μηδέν στην εστία του. Στη Μαδρίτη νιώθει σαν στο σπίτι του και έχει ανοίξει τα φτερά του.

Ο Κέπα Αριθαμπαλάγα πήγε στην Τσέλσι για 80 εκατομμύρια ευρώ. Ο πιο ακριβός τερματοφύλακας στην ιστορία του αθλήματος είναι πλέον αναπληρωματικός. Ο πρώην προπονητής Φρανκ Λάμπαρντ, ζήτησε από το κλαμπ ν' αποκτηθεί ένας άλλος και έτσι οι «μπλε» του πήραν τον Εντουάρ Μεντί. Ο Γάλλος είναι βασικός κι ο Κέπα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δει το ματς από τον πάγκο μια και ο νυν κόουτς Τόμας Τούχελ εμπιστεύεται και εκείνος περισσότερο τον Μεντί.